Ütü yaparken, kıyafetlerinizin kumaşına göre ütü ısısını ayarlayın. Ütünün ısısı kumaş için gerekli ısıdan fazla ise kumaş zarar görebilir, yanabilir.
Yanık izi çok kötü değilse deterjanı lekenin üzerine sürün ve silin. Bazı durumlarda, bu şekilde lekeyi tamamen çıkarabilirsiniz. İnatçı ütü yanığı lekelerini çıkarmak için ise, lekeyi bol miktarda Persil deterjana tamamen batırmanız gerekecektir.
Temizlemek için yarım limon suyunu kaseye sıktım. bir tatlı kaşığı karbonatında ekledikten sonra karıştırdım.Bu karışımı yanan ütü tabanına pamuklu küçük bir bez parçası ile sildikten sonra yaklaşık 5 dakika sonra temiz bir bezle sildim.tabanda yanıktan hiç eser kalmadı.Çok mükemmel bir sonuç aldım.
Sirkeye batırılmış bezi ütü parlaması izleri olan bölgenin üstüne yerleştirin. Kumaşa nüfuz edecek şekilde buhar vermek için ütüyü dokundurmadan bezin üzerinde tutarak bir süre parlama bölgesine buhar uygulayın. Kumaşı yüzünü çevirin ve lifleri eski haline getirmek için parlak lekeleri biraz ovalayın.
Tek ihtiyacınız olan sirke ile karbonatı karıştırdıktan hemen sonra ovma işlemine başlamaktır. Ovma işlemi için tercih ettiğiniz kumaş, kolay parçalanmayan ve pürüzlü yapıda olursa, ütüyü çizmeden ve efor sarf etmeden işlemi tamamlayabilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Yarım bardak ılık suyun içerisine 1 yemek kaşığı boraks ekleyin ve karıştırın. Ardında ütü yanık lekesinin olduğu bölgeye dökün. Yaklaşık 20 dakika bekledikten sonra beyaz kalıp sabun ve soğuk su yardımıyla boraks döktüğünüz bölgeyi yıkayın. Yanık lekesinin yok olduğunu göreceksiniz.
Bir miktar diş macununu ütünün alt tabanına sürün ve bir bulaşık süngeri ile macunu güzelce tabana yayın. Daha sonra ılık bir bezle tabanı silin ve ütüyü çalıştırıp bir iki defa buhar verin. Ütünün fişini çektikten sonra son temizliği yapın ve tabanda oluşan parlaklığın keyfini çıkarın.
Hassas Kumaş Dokusuna Sahip Giysilere Özen Gösterin
Isıya karşı hassas olan ipekli, yünlü ya da kadife kumaşlarda ütü nedeniyle parlama meydana gelebilir. Kumaşın üzerinde ütünün gereğinden fazla kalması ise parlamayı artırabilir. Bu yüzden hassas kumaşa sahip giysilerinizi ütülerken ütü bezi kullanabilirsiniz.
Sirke ve suyu eşit oranda karıştırarak lekenin üzerine dökebilirsiniz. Yaklaşık 10-15 dakika bekledikten sonra yıkayabilirsiniz. Oksijenli su, ise ütü lekelerini çıkarmak için kullanılan bir diğer yöntemdir. Bunlara ek olarak tuz ve limon gibi karışımlarda leke üzerinde oldukça etkilidir.
Tuzlu Limon Suyu: Limon, asidik bir madde olduğundan dolayı ütü izi geçirmede kullanılan en etkili yöntemlerden birisidir. Limonun asidik gücünden faydalanmak için ütü izinin üzerine biraz limon suyu ve tuz eklemeli ve yaklaşık olarak 20 dakika beklemelisiniz.
Ütü modelleri genellikle 1000 ila 2400 watt enerji tüketimine sahiptir. Ay içinde toplam 12 saat ütü kullanıldığı düşünülürse 24 kWh enerji tüketildiği görülür. 2023 yılı için belirlenen elektrik tüketim bedeli 1,48 TL ile 2,22 TL arasında değişir.
Kumaş çeşidine göre uygun sıcaklık ayarı kullanılmasına rağmen ütü kıyafete yapışıyorsa, bu ütünün sıcaklık kontrolünü yapan termostatında problem olduğu anlamına gelir.
Yani yarım bardak su ve yarım bardak oksijenli karışımı hazırlayın. İyice karıştırın ve bir bezi bu su ile ıslatın. Yanık lekesi olan bölgeyi bu bezle silin. Giysinizdeki yanık lekesinin kaybolduğunu göreceksiniz.
Yanık görülen kişinin solunumu ve hava yolu açıklığı kontrol edilir. Yanan bölge çok geniş değilse en az 20 dakika soğuk su ile yıkanır. Ödem oluşma ihtimali göz önünde bulundurulup saat, yüzük, bilezik gibi malzemeler çıkartılır. Yanan bölgedeki kıyafetler dikkatle çıkartılır.
Yanık ne kadar derinse, o kadar fazla iz kalma olasılığı vardır.
Yanığın kısa sürede geçmesi için derin izler olmaması gerekir. Aksi halde kırmızı yanığın geçmesi hayli zaman alacaktır. Kırmızı yanık izinin dereceleri ve geçme süreleri; derecede oluşan kırmızı yanık: Bu yanığın geçme süresi ortalama olarak 1-2 haftadır.
Diş macunu yöntemi; Bir miktar diş macununu ütünün alt kısmına dikkatli şekilde sürün. Daha sonra bulaşık süngeri ile aynı dikkat üzerinden ovalayın. Ardından ılık bir bez ile ütünün altını tamamen temizleyin ve bir süre çalıştırın.
Ütüleme esnasında kumaşta oluşan yanığı oksijenli suya bandırılmış bir bez ile iyice siliniz. Sildikten sonra yanan kisimin üzerine kâğıt havlu veya peçete koyarak yeniden ütüleyiniz. Bu şekilde ütü yanıkları yüzünden oluşan ütü izlerinden kurtulabilirsiniz.
Isınma derecesine gelen beyaz sirkenizle bir havlunun ucunu ıslatarak ütünüzün altını temizleyiniz. Tuz ile Temizleme: Bir miktar tuzu bir gazete kağıdının üzerine dökün ve ütünüzü çalıştırarak tuzun üzerinde gezdirin. Ütünüz iyice ısındıktan sonra nemli bir bez ile silerek ütünüzün altını temizleyebilirsiniz.
Düzenli kullanımı halinde makinenizin bakımını yapar, ömrünü uzatır. KULLANIM ALANLARI: Buharlı Ütü, Su Isıtıcısı, Espresso, Çay ve Kahve Makinesi gibi suyla çalışan küçük ev aletleri. KULLANIM ŞEKLİ: Ütülerde Kullanım: UYARI: BUHAR KAZANLI ÜTÜLERDE KULLANIMA UYGUN DEĞİLDİR!
Su ve sirke karışımı ile yapılan bir temizleme yöntemi ile de ütü temizlenebilir. Çeyrek çay bardağı sirke ile suyu karıştırıp ütünün haznesine koyun ve ütüyü çalıştırın biraz bekledikten sonra döküp temiz su ile yıkayın ve kurumaya bırakın.
Ütü fişte ise fişten çıkarın. Bir su kabı içinde 1 yemek kaşığı limon tuzunu ve 1 fincan sıcak suyu karıştırın. Karışan ve eriyen limon tuzu olan suyu, ütünün su haznesine ekleyin. Ütüyü çalıştırarak, buhar tuşu ile kireçlerin dökülmesini sağlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri