Göz sağlığı açısından UV400 camlar polarize camlardan daha önemlidir. Her ikisi de faydalı olsa da, UV radyasyonu gözler için daha zararlıdır ve zamanla daha ciddi hasara neden olabilir.
Polarize filtre ise bir seçimdir. Güneş gözlüğünün polarize olmaması gözü bozmaz, göz sağlığına zararlı değildir. Ancak UV koruma olmaması gözü kör edebilir, kalıcı zararlar bırakabilir.
Polarize Camlar Kimlere Tavsiye Edilmez? Polarize güneş gözlükleri, yorgun ve uykusuz sürücüler için tehlike yaratabilir. Koyu tonlarda tasarlanan bu gözlük modelleri, uyku düzeyini artırabilir. Bu nedenle yorgun sürücülerin kullanımı için uygun değildir.
Polarize cam ve UV cam tamamen farklı amaçlara hizmet ettiği için ikisi arasında bir tercih yapmak doğru olmayacaktır. Polarize cam, günlük yaşamda sıklıkla karşılaştığımız nesnelerden meydana gelen ışık yansımalarına karşı koruma sağlarken UV yani ultraviyole cam güneşin zararlı ışınlarından korur.
Polarize özellikli cam bir güneş gözlüğünde olmazsa da olur. Fakat gözlerimizi güneşin zararlı ışınlarından korumak için UV koruma filtresi bulunmak zorundadır. Kısacası, seçtiğiniz güneş gözlüğünün polarize özellik taşıyıp taşımaması sizin gözlüğünüzde böyle bir özellik isteyip istemediğinize bağlıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Filtreli güneş gözlüğü olarak da adlandırılan polarize özellikli gözlükler aynı zamanda güneş koruması faktörüne (GKF) de sahip olmalıdırlar. GKF, gözlüğünüzün ne kadar güneş ışığını bloke edebileceğini belirler. En az 99 GKF özelliği olan bir polarize gözlük seçmek, gözlerinizi zararlı UV ışınlarına karşı korur.
Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamaların kullanılması gerekir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99'un üzerinde (ideali yüzde 100 blokaj) UV blokajı yapabilen camlar tercih edilmelidir.
Güneşin ultraviyole (UV) ışınlarından korunmak için kullanılan güneş gözlüğü camlarının hepsi farklı derecelerde etkilidir. Ultraviyole ışınları bloke edebilmesi için bir gözlükten beklenen minimum değer UV400 korumalıdır. Güneşin zararlı ışınlarından olan UVB ve UVA gözlük camı tarafından bloke edilebilmelidir.
Polarize camlı gözlükler ile gözlerinizi kısmaz, göz yorgunluğu, baş ağrısı yaşamazsınız. Gözleri bozuk olan, lens kullanan kişilerin günlük yaşamında mutlaka bu tarzda camları tercih etmesi gerekmektedir.
Göz sağlığının korunması için en temel işleve sahip olan UV camın bütün güneş gözlüklerinde bulunması gerekir ancak polarize filtreli cam bir tercihtir. Güneş gözlüğünde polarize camın bulunmaması göz sağlığının bozulmasına neden olmaz fakat UV koruması olmayan bir gözlük kalıcı göz hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Güneşten koruma için herhangi bir ek kaplamaya ihtiyaç duymazlar. Bu özelliği ile polikarbonat gözlükler en iyi güneş gözlüğü seçimleri arasında yer alır. Oluşturduğu ekstra güvenlik, göz sağlığına faydalı bir yapı sunar. Yüksek çizilme direnci, uzun süreli kullanım sağlar.
Bu nedenle henüz denemeyen insanlar “Polarize güneş gözlüğü baş ağrısı yapar mı?” sorusunun cevabını merak eder. Güneş gözlüğü kullanmaya alışkın olmayan insanlar için polarize gözlüğün ışığı dengeleyici etkisi ilk başta hafif baş ağrısı yapabilir.
Bütün renkli filmler, gümüş içermeyen siyah-beyaz filmler, üzerinde görüntü olan negatifler, buzlu camlar, güneş gözlükleri, fotografik nötral ve polarize filtreler güvenli değillerdir. Bunların çoğu termal retinal yanığa neden olabilen görünmez kırmızı ötesi ışınımı geçirir.
Polarize güneş gözlükleri gözlerinizi güneşten daha iyi bir şekilde koruyabilmektedir. Eğer gözleriniz güneşten rahatsız oluyorsa polarize güneş gözlüğü tercih etmeniz sizler için çok daha iyi bir tercih olabilir. Polarize camlar güneşin yaydığı zararlı ışınları absorbe ederek gözlerin zarar görmesinin önüne geçiyor.
UV radyasyonunu %100 engelleyen güneş gözlükleri, göz sağlığını belli risklere karşı mümkün olan en iyi korumayı sağlar. Hava bulutlu olsa bile gündüz saatlerinde dışarıda iken güneş gözlüklerini takabilirsin.
Sürüş söz konusu olduğunda tüm güneş gözlükleri eşit değildir. Araç kullanırken kullanılması gereken en iyi cam renkleri gri ve kahverengidir. Bu renkler nötr olduklarından trafik ışıkları gibi önemli renk kontrastlarına müdahale etmezler. Aynı şekilde sarı ve kehribar renk tonları da iyi seçimlerdir.
Işığa karşı çok fazla hassasiyet duyan kişiler polarize gözlükler ile daha konforlu hissedebilir. Polarize filtreler yansımaları azaltarak gözün maruz kaldığı ışık seviyesini de dengelemeye yardımcı olur. Sonuç olarak daha seçilebilir ve net görüntüler ortaya çıkar.
Kaliteli güneş gözlüklerinde güvenilir tescil belgesi olmalıdır. 1995'ten bu yana Avrupa Birliği standartlarına göre kaliteli güneş gözlüklerinin üzerinde CE (Conformité Européene) ibaresi bulunmaktadır. CE belgesi, ürünün minimum güvenlik koşullarına uygun olduğunu ifade etmektedir.
Renkli güneş gözlükleri için de özel olarak tasarlanan renkli filtrelere sahip camlar bulunuyor. Fakat sahte güneş gözlüklerinde renkli filtreler yerine boya kullanılıyor. Bu da güneş ışınlarının kırılmadan direkt olarak göze şarpmasına ve hatta bu çarpmanın çıplak göze oranla daha şiddetli yaşanmasına sebep oluyor.
Göz sağlığı açısından UV400 camlar polarize camlardan daha önemlidir. Her ikisi de faydalı olsa da, UV radyasyonu gözler için daha zararlıdır ve zamanla daha ciddi hasara neden olabilir.
Pek çok güneş gözlüğünün üzerinde UV400 biçiminde bir ibare içeren etiket bulunmaktadır. Hem UVA hem de UVB ışınlarını engellemeyi sağlayan 'UV 400' etiketi bulunan bir güneş gözlüğü, gözlerinizin ve göz kenarlarınızdaki hassas yapıya sahip derinin sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktadır.
Doç. Dr. Demirci, güneş gözlüğünde cam rengi seçiminin de göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığına işaret ederek şöyle devam etti: "Güneş gözlüğünde en etkili ve tavsiye edilen cam rengi kahverengi ve fümedir.
Hayır, güneş gözlüğü ile güneşe bakılmamalıdır. Güneş gözlükleri, güneşin zararlı UV (ultraviyole) ışınlarının neden olduğu göz hasarını önlemek için tasarlanmıştır.
Takılan gözlükler, kaşları kapatmamalı fakat göz üzerinde de küçük durarak kaşları tamamen ortaya çıkarmamalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri