üvey - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ögey “üvey, adoptif” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe ög “anne?” sözcüğünden Eski Türkçe +(g)Ay ekiyle türetilmiştir.
1. Yalnız yasaca akraba sayılan, aralarında kan bağı bulunmayan, öz olmayan. 2. mec. Kendisine kötü davranılan.
kardeş - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karındaş “aynı anadan doğma” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karın sözcüğünden Eski Türkçe +dAş ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe yorı- veya yöri- “yürümek, yol almak” fiilinden evrilmiştir.
Aslında bu kelime "çamur" anlamındaki "balık" isminden, '+aç+ ' küçültme ekiyle türetilmiştir.
İlgili 25 soru bulundu
aşkın - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi aş- fiilinden Yeni Türkçe +gIn ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için aş- maddesine bakınız.
yani - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁny kökünden gelen yaˁnī يعني “«demektir ki, ... anlamına gelir» (geniş zaman eril 3. tekil şahıs)” fiilinden alıntıdır. Bu fiil Arapça ˁanā عَنَا “düşündürdü, anlamına geldi” fiilinden türetilmiştir.
Türkçe 'zeytin' kelimesinin kökeni İbranice 'zait', Arapça 'zaitum'a dayanıyor. Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen Türkler önce Arapça'nın etkisiyle 'zeytun', daha sonra 'zeytin' demişler. Girit uygarlığında 'elaiwa' sözcüğü hem 'zeytin', hem de 'yağ' anlamında kullanılmış.
"Çatal" sözcüğü de "çat" adıyle "-al" ekinden kurulmuştur. "Çat" adı daha çok ikili bir kök olarak "çat-mak" eylemiyle tanınmıştır. Halbuki "çatmak" eyleminin kökü olan "çat" sözcüğünü ad olarak da kolaylıkla bulabiliriz.
Eski Türkçe yügrük “hızlı, koşucu” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yügür- “koşmak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için yürü- maddesine bakınız. Halen "Türk müziğinde hızlı tempo" anlamında yürük, "Anadolu'da bir göçebe halk" anlamında yörük tercih edilmektedir.
4- Çarşamba: Farsça'daki "çehar" (dört) ve "şenbe"den (gün) geliyor (4. gün).
elma - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe (yalnızca Oğuzca) aynı anlama gelen alma sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe almıla sözcüğü ile eş kökenlidir.
kuzen - Nişanyan Sözlük. Fransızca cousin “amca, hala, dayı veya teyze oğlu” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince consobrinus “hala veya teyze oğlu” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Latince sobrinus “kızkardeşin ailesi, kızkardeş çocuğu” sözcüğünden con+ ön ekiyle türetilmiştir.
ÜVEY ZIT ANLAMLISI NEDİR? Üvey kelmesnn zıt anlamlısı öz kelmesdr. Üvey sözcüğünün eş anlamlısı yoktur.
Üvey sözcüğünün eş anlamlısı bir kelime bilinmemektedir. Üvey kelimesi anlam olarak, öz olmayan akrabalık bağı bulunmayanı ifade etmektedir. Üvey kelime ve sözcüğünün eş anlamlısı olmamakta ve zıt anlamlısı ise “Öz” dür.
Karı kocanın her birine göre öbürünün ayrı bir eşinden dünyaya gelmiş olan kız çocuk.
Eski Türkçe kaşuk "(tahtadan yontulmuş)kaşık" sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kaşı- “yontmak, kazımak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Farsça kafş "kepçe" > kafşik "kepçecik".
Zaman zaman yemeği pişirme esnasında yanmasını önlemek için de kullanıldı. Ardından yemekleri ateş üzerinde pişiren insanoğlu, ateşin üzerindeki yemeği karıştırma, hatta belki yemeğin tadına bakma ihtiyacı hissetti. Böylece kaşık ortaya çıktı.
Orta Türkçe yoksul “fakir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yok sözcüğünden Türkiye Türkçesi +sIl ekiyle türetilmiştir.
Quanzhou şehrinin Arapça'dan yayılan eski adı. Zeytin (Bir bitki adı) Zeytun İsyanları, Ermeni örgütlerce çıkarılan isyanlar.
Etimoloji. Zeytin Akadca'da zeirtum (zertum) , İbranice'de zeta veya zai, Arapça'da ise zaitun olarak bilinir.
İlk kültüre alınışı ve ıslahı Sâmiler tarafından olmuştur. Arkeolojik çalışmalar, zeytin yetiştiriciliğinin M.Ö 4.000'li yıllara kadar dayandığını göstermektedirler. İlk Grek ve Roma yazıtlarında zeytinin barış ve birlikteliğin ebedi simgesi olduğuna değinilmiştir.
Yasin isminin kökeni Arapçadır. Arapçadan dilimize geçmiş bir isimdir. Asıl manası bilinememektedir. Fakat Kur'an-ı Kerim'in 36. suresinin başlangıcıdır.
Türkçeye ise Şubat ayı Süryaniceden gelmiştir. Kökeni "şabat" sözcüğüdür. Aynı zamanda şubāṭ, Rumi takviminin 11. ayına, şəbāṭ ise Süryani takviminin 11. ve son ayına denk gelmektedir. Şabat; "dinlenilen gün" anlamına gelmektedir.
gün - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe él kün “ülkeler, dünya” sözcüğünden evrilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri