Kuran sessiz de (içinden) okunabilir. Bunu yasaklayan bir delil yoktur.
Kur'ân hatmi, Kur'ân'ın başından sonuna kadar Arapça olarak okunmasıdır. Dolayısıyla bir kimsenin hatim yapmış olması için Kur'ân'ı bizzat tilavet etmesi gerekir. Televizyon, radyo veya başka bir cihazdan okunan mukâbeleyi takip etmek veya dinlemek de sevaptır.
Namaz kılan kişinin kendi okuduğu sure ve duayı kendisinin çok az da olsa duyması gerekir. Kişiler Kuran takibinde gözle takip yerine sesli takip etmelidir. Okurken de mümkünse sesli okunmalıdır.
Konuşma yetisine sahip kişinin namazda Fâtiha ve diğer sûreleri, dili ve dudağı kıpırdatmaksızın ve ses çıkartmaksızın zihinden geçirmesi okuma (kıraat) sayılmaz. Böyle yapmakla namazın rüknü olan kıraat yerine getirilmiş olmaz.
Kur'an'ı yanlış okumamak gerekir. Fakat yanlış yapma korkusuyla Kur'an'dan ayrı kalmamak lazım.Yanlış yaptığınızı farkettiğinizde sadece o ayeti tekrar okumanız yeterli olur inşaallah. Hatmeden bir kimse Kur'an'ın yarısını okusa sonra hatimden vazgeçse okuduğu kadar sevap alır.
İlgili 36 soru bulundu
Abdesti olmayan bir kimsenin Kur'an okumasında bir sakınca yoktur. Nitekim İslâm âlimlerinin bunun câiz olduğu konusunda ittifak ettikleri nakledilmiştir. Bu meselede gelen sahih hadisler, Kur'an okumak isteyen abdestsiz kimsenin, Kur'an okumak için abdest alması gerekmediğini açıklamaktadır.
Kur'ân-ı Kerîm'in, ezberden abdestsiz okunabileceği konusunda bir ihtilaf yoktur. Bununla beraber, Allah kelamı olduğundan, ezberden okunduğunda da abdestli olunması, bazı âlimler tarafından tavsiye edilmiştir (Nevevî, el-Mecmû', 2/69).
Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir. Fakat tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlar bizim maaruf olan bildiğimizm mushaf olmadığı için Kur'an-ı Kerim okurken elimizde cep telefonu varsa buna dokunabilriiz. Burada bir sakınca yoktur.
Bu konuyla ilgili akıldan çıkarılmaması gereken esas mevzu ise saygının Kuran-ı Kerim'i sadece el üstünde tutma ile olacağı değil onun emirlerine uymak ve nehiylerinden sakınmakla gerçekleşeceği bilinmelidir. Yatak odası olsun ya da olmasın kişinin uyuduğu yerde Kuran-ı Kerim bulundurması caizdir.
Kulluk vecibelerinin başında Kur'an okumak gelir; demek ki melekler, onu da dinlerler.
Buna göre, başkalarının dinlemesine mani olmadan camide sesli olarak Kur'an okunurken bir kenarda namaz kılmakta sakınca yoktur.
4. Okuduğumuz yerin temiz olması gerekir. Hamam, lavabo, haram işlenen yerlerde Kur'an okunmaz.
Ayrıca Yahudilere benzemekten dolayı Peygamber Efendimiz (s.a.s.) tarafından men edildiği söylenmiştir. (Alusî, Tefsiri) Kur'an-ı kerim okurken ve zikrederken öne arkaya veya sağa sola sallanmak tavsiye edilen bir davranış olmamakla birlikte herhangi bir sakıncası yoktur.
Bunda dinen herhangi bir sakınca yoktur. Yine aynı şekilde tablet veya cep telefonumuzda Kur'an yüklü sayfalardan hatim takip etmenin, sanal Kur'an sayfalarına elle temas etmenin dinen herhangi bir mahzuru bulunmamaktadır. Kısaca özetlersek, Kur'an-ı Kerim'in bizzat kendisine abdestsiz dokunamayız.
Bir de bir tanıdık kendi kabrine Kur'an okurdu (kendi ruhuna), öldükten sonra arkamdan okuyan olmazsa diye... Değerli kardeşimiz, Kendi kabrine Kur'an okumak diye bir ayrım yapmaya gerek yoktur. Zaten Kur'an'ı okuyan kendisi sevabı alan da kendisi.
Yarım kalan hatime devam edilmesinde dinen hiçbir sakınca yoktur. Kişiler istediği zaman yarım bıraktığı hatime devam etme imkânına sahiptir.
Yorgunluk: Uykunun gelmesinin en yaygın nedeni yorgunluktur. Kitap okurken gözlerimiz çok çalışır ve beynimiz aktif olarak çalışır. Bu nedenle, yorgun olduğumuzda kitap okurken uyku daha hızlı gelir.
Diyanet İşleri Başkanlığı, saygısızlık kastı yoksa yatarak Kuran okumakta bir sakınca bulunmadığına işaret etti.
Peygamber (asm) ile ashabı Kur'ân-ı Kerim'i öpmedikleri gibi, onun için ayağa da kalkmamışlardır. Bununla beraber Kur'ân-ı Kerim için ayağa kalkmanın ve onu öpmenin iyi bir şey olduğunu söyleyen fakihler de olmuştur.
Kur'ân okumak evlerde şeytanın barınmasına engel olur. Okunduğu taktirde o eve şeytanlar, insan ve cin şeytanları giremez.
Ancak abdestsiz olarak dokunmadan yüzüne bakmak ve okumak caizdir. Bilgisayar / telefon / mobil cihazlar ise Mushaf değildir. Bu bakımdan internetteki, cep telefonundaki Kur'an-ı Kerim'i abdestsiz okumak caizdir.
"Cep telefonuna Kur'an yüklemek caizdir." dediniz soruma; ama bazen cep telefonu ile tuvalete girebiliyoruz, bazen telefon ayaklarımız altında oluyor? Bu koşullar dahilinde yine caiz mi? Değerli kardeşimiz, Bu şekilde de olsa cep telefonuyla tuvalete girmek caizdir.
Peygamber'in (s.a.s.), Amr b. Hazm'a yazdığı mektuptaki “Kur'ân'a temiz olandan başkası dokunmaz.” (Muvatta', Kur'ân, 1) ve “Cünüp kimse ve âdetli kadın Mushaf'tan hiçbir şeye dokunamaz.” (Serahsî, el-Mebsût, 3/152) rivâyetleri delil olarak kullanılmıştır (Aliyyü'l-kârî, Fethu bâbi'l-'inâye, 1/143-144; Mâverdî, el-Hâvî ...
7. Cünüp, hayız ve nifas halindeki kimseler Kur'an okuyamaz. Ancak bir âyetten az okuyabilir (Yani, yarısını okur, durur; sonra diğer yarısını okur). Uzun âyetlerde, kısa âyetler ölçü alınır; yani kelime kelime, dura dura okunur demek- tir.
- Vasıta içerisinde Kuran ve evrad okunmaz. Zira cünüp ve hayızlı kişiler bulunabileceğinden ruhaniler razı olmayıp felakete sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri