Tebligat Kanunu'nda Ocak 2011'de ya- pılan değişiklik ile elektronik yolla tebligat düzenlemesi getirilmiştir. E-tebligatın mu- hatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacağı kabul edilmiştir.
Öğrenme tebligatla olabileceği gibi başka yollarla da olabilir. İlgilinin kararı öğrenmesiyle başvuru süresi başlamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken kanunda "öğrenme" ifadesine yer verilmiş olmasıdır. Tebligat bir öğrenme biçimidir ancak her öğrenme tebligat değildir.
Tebligat Kanunu 7/a maddesi ve elektronik tebligat yönetmeliğine göre tebligat çıkarmaya yetkili merciler tarafından tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye, elektronik yolla gönderilen bildirimdir. Fiziki ortamda yapılan tebligatla aynı sonuçları doğurmaktadır.
Vatandaşlar UYAP ya da e-devlet üzerinden yapılan sorgulamada dosya görüntüle kısmında açıklamalarda “gerekçeli karar yazıldı” ifadesiyle karşılaşır. Bu ifade davaya bakan, hakimin mahkemede taraflara tefhim ettiği hüküm fıkrasına “hangi hukuki nedenlere” dayanarak ulaştığını gösterir.
İlgili 25 soru bulundu
Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar yazıldıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde kural olarak taraflar talep etmedikçe gerekçeli karar tebliğ edilmez.
Hakim tarafından yazılan gerekçeli karar talep halinde taraflara ve ilgililere tebliğ edilir. Kararın tebliğe çıkarılması ise kararın ilgililere tebliğ edilmesi için postaya verilmesini ya da sistemden tebliğ edilmesini ifade eder.
Gönderilen SMS'ler bilgi amaçlı olup, tebligat niteliğinde değildir.
PTT tebligat sorgulama işlemi, hem PTT'nin resmi sitesi üzerinden hem de e-Devlet portalı üzerinden yapılabilir. İnternet üzerinden ilgili barkodu girerek tebligat sorgulama yapabilirsiniz.
Yetkili kurum ve kuruluşlar gereklilik halinde ilgili kişilerin resmi kanlardan bilgilendirilmesi için tebligat yapar. Tebliğ tarihi ilgili kişinin bildirimi aldığı anlamını taşıyacağından bu tarihten itibaren kişinin haklarını resmi olarak kullanabilmesi için geçerli süreler başlar.
Kapalı tebligatta tebliğ yapılacak kişi ya da kuruma duruşma günü ve saati, keşif günü ve saati, ihtar, şerh, karar, bilirkişi raporu veya iddianame gibi evrakların tebliği yapılmaktadır. Bu tebligat türü cepli tebligat olarak da bilinmektedir.
(1) Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter.
Örneğin, Kanun'a göre muhatap veya muhatap adına tebligatı kabule yetkili kimseler dışında başka birine yapılmış tebligat, usulsüz olacaktır. Usulsüz tebligat, daha önce de belirttiğimiz üzere mutlak geçersiz tebligat değildir.
Avukat Portalı için portalda Uyap Bilgilerim ve Destek > Adres Bilgilerim > Yeni Adres Ekle > Avukatlık Elektronik Tebligat Adresi > Sorgula tıklanarak, gelen bilgiler kontrol edildikten sonra "E-Tebligat adresi sorgulama sonucu gelen bilgilerin doğru olduğunu kabul ediyorum." seçim kutusu ve ardından Tamam tıklanarak ...
Mevcut yasal düzenlemeler karşısında İdare tarafından aile hekimlerine internet sitesi veya elektronik posta ortamında tebligat yapılabilmesi hukuken mümkün değildir.
(Değişik son cümle: 19/3/2003-4829/4 md.) Bu maddeye göre yapılacak tebligatlarda tebliğ, tebliğ evrakının 13, 14, 16, 17 ve 18 inci maddelerde yazılı kişilere verildiği tarihte veya ihbarname kapıya yapıştırılmışsa bu tarihten itibaren onbeş gün sonra yapılmış sayılır.
MADDE 5 - (1) Elektronik yolla tebliğ edilecek olan evrak elektronik imza ile imzalanarak, süreli yayının bildirdiği elektronik tebligat adresine iletilir. (2) Tebligat, süreli yayının elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.
gonderitakip.ptt.gov.tr adresine gidin. Karşınıza gelen pencerede sizden istenilen 13 haneli barkod numarasını doğru şekilde girin. Mavi renkli sorgula butonuna tıklayarak işlemi başarıyla gerçekleştirebilirsiniz.
E-devlet üzerinden yapılamaz.
İlgili hüküm gereğince elektronik ortamda yapılan işlemlerde süre gün sonunda bitmektedir. İlgili yönetmelikte de elektronik ortamda yapılacak işlemlerin ertesi güne sarkmaması için saat 00.00'a kadar yapılması gerektiği belirlenmiştir.
Tebligat evrakına bu şekilde memur ve taraflarca imza alınması ile tebligat evrakının, tebligat tutanağı haline dönüşmesini sağlar. PTT tarafından işlem yapılan tebligatlara tebligat mazbatası denir.
6100 S.K. 445/4 “Elektronik İşlemler” başlığı taşıyan hükmü “Elektronik ortamda yapılan işlemlerde süre gün sonunda biter.” şeklindedir. Hukuk Muhakemeleri Yönetmeliği'nin 9. maddesinde “Elektronik ortamda yapılacak işlemlerin, ertesi güne sarkmaması açısından saat 00:00'a kadar yapılması zorunludur.
Yani 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, zorunlu nedenlerle, mahkemelere gerekçeli kararı yazmak için en fazla bir aylık bir süre vermektedir.
Hakim tarafından yazılan gerekçeli karar talep halinde taraflara ve ilgililere tebliğ edilir. Kararın tebliğe çıkarılması ise kararın ilgililere tebliğ edilmesi için postaya verilmesini ifade eder. Gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmemesi halinde hüküm kesinleşmemiş olur.
Davanın tümden kabulü yada reddi söz konusu olsa bile tarafların kararın gerekçesini temyiz etmekte hukuki yararları bulunabileceğinden, bu gibi durumlarda bile gerekçeli kararın yöntemince taraflara tebliği zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri