6100 S.K. 445/4 “Elektronik İşlemler” başlığı taşıyan hükmü “Elektronik ortamda yapılan işlemlerde süre gün sonunda biter.” şeklindedir. Hukuk Muhakemeleri Yönetmeliği'nin 9. maddesinde “Elektronik ortamda yapılacak işlemlerin, ertesi güne sarkmaması açısından saat 00:00'a kadar yapılması zorunludur.
İlgili hüküm gereğince elektronik ortamda yapılan işlemlerde süre gün sonunda bitmektedir. İlgili yönetmelikte de elektronik ortamda yapılacak işlemlerin ertesi güne sarkmaması için saat 00.00'a kadar yapılması gerektiği belirlenmiştir.
Bu nedenle elektronik ortamda dava, (gece yarısı, ertesi güne sarkmadan) saat 00.00'a kadar açılabilir (HMK Yönetmeliği m. 36,10) veya elektronik ortamda kanun yolu başvurusu saat 00:00'a kadar yapılabilir (HMK Yönetmeliği m.48, 10).
Mahkeme başvurusu UYAP üzerinden yapılabilmektedir. Bunun için dava açma başlığına giriş yapıldıktan sonra dilekçe ve eklerinin de sisteme yüklenmesi gerekir. Hazırlanacak dava dilekçesi ve ekleri UYAP portalı ile uyumlu olmalıdır. Dava dilekçesi UYAP editör ile hazırlandıktan sonra sisteme yüklenebilir.
Buna göre dava, dava dilekçesinin (elektronik ortamda, UYAP'ta) tevzi edilerek kaydedildiği tarihte açılmış sayılır.
İlgili 38 soru bulundu
İcra takibinin kapanması için borcun tamamının ödenmesi veya zamanaşımının dolması şarttır. İcra takibi 10 yıldan sonra kapanır. Buna ek olarak 1 yıllık süre geçtikten sonra haciz işlemleri yenilenmezse dosya takipsizlikle kapanır.
İddianame ile ceza mahkemesine dava açıldıktan yaklaşık olarak 30-45 gün sonra duruşma davetiyesi elinize ulaşmış olur.
Sayın Kullanıcı, Genel Müdürlüğümüz Uyap Çağrı Merkezi iletişim numarası 444 8927 (444 UYAP) olarak güncellenmiştir. Uyap Çağrı Merkezimizin iletişim numarası 14.08.2023 tarihi itibariyle 444 8927 (444 UYAP) olarak faaliyete geçecektir. Önemle duyurulur.
Avukatsız Dava Nasıl Açabilirim? Dava şartlarına uygun olan taraf ve dava ehliyetine sahip olan herkes avukata gerek duymadan dava açma özgürlüğüne sahiptir. Bunun için açacağınız davanın hangi merci tarafından işlendiğini tespit etmeniz gerekir. Tespit ettikten sonra açacağınız dava hakkında dilekçe yazılır.
Elektronik ortamda, güvenli elektronik imza kullanılarak dava açılabilir, harç ve avans ödenebilir, dava dosyaları incelenebilir.
Adliyeler 08:30 - 12:00 / 13:00 - 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. İşte konuyla ilgili merak edilenler… Adliye, hukuk ve adalet işlerine bakmakla görevli resmi yapıdır.
Adliye çalışma saatleri 2023 yılında değişiklik göstermemiş olup, her yıl olduğu gibi bu yıl da sadece hafta içi 08.30 / 17.00 saatleri arasında hizmet verir. Adliyeler hafta sonu kapalıdır.
Avukatların portal a girebilmesi için mutlaka e-imza veya mobil imza sahibi olmaları gerekmektedir. Dolayısıyla burada bahsedilen e-devlet ve Ubap üzerinden girişlerde yine e-imza veya mobil imza ile gerekmektedir. Portal'a giriş yaparak tüm gün saat 23:45 'e kadar dava ve icra takibi (e-takip) açılabilmektedir.
İcra Dairelerinin kasa hesabı işlemleri nedeniyle 16.00-16.45 saatleri arası UYAP Avukat Portal Bilgi Sistemi üzerinden icra takibi (e-takip) yapılamamaktadır.
Açık dosyalar, tarayıcınızdan UYAP'a bağlandığınızda görebildiğiniz, üzerinizde çalıştığınız dosyalara karşılık gelmektedir. Açık Dosyalarınızı güncelleyebilmeniz için UYAP'a bağlı olmanız gerekmektedir.
Davalarda ve soruşturmalarda posta yoluyla istenen ve aylarca sürebilen talimat işlemleri UYAP'ta on-line bağlantı sayesinde karşı birime iletilebilmekte, talimatı alan birim işlemi yaptıktan sonra anında cevabını gönderebilmektedir.
Adli Yardım, mali gücü yetersiz olanların dava açma hakkından yoksun kalmaması için getirilmiş bir ilkedir. Mali olanakları yetersiz kişilerin dava harç ve masraflarından muaf tutulması ve kendisi için baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirilmesidir.
Hayır. Avukatlık Kanunu madde 164 /f. 4 uyarınca avukatların kural olarak ücretsiz dava almaları yasaktır.
Yargı davalarında, binde 68,31'in dörtte biri, Ölüm ve yaralanma davalarında ise binde 68.30.020'de biri nisbi harç olarak peşin alınmaktadır. 2022 yılı için 350 TL ile 775 TL arasında değişen rakamlarda harç yatırmış olursunuz. Tüm dava çeşitleri için herhangi bir dava açtığımızda harç yatırmanız zorunludur.
E- Duruşma Artık Mümkün
Hukuk Muhakemesi Kanunu (HMK)'nda 20 Temmuz 2020'de yapılan değişiklik ile mahkemelere tarafların talebi üzerine aynı anda ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla bulundukları yerden, bir diğer deyişle uzaktan duruşmalara katılmaları mümkün hale geldi.
2- Eğer UYAP Bilgi Sistemine gönderilen sorgu mesajının formatı doğru girilir ve sorgulama sonucu kullanıcıya bilgi dönüşü yapılırsa her mesaj 3 TL (vergiler dahil) olarak ücretlendirilir. Abone olan kullanıcılara gönderilen her mesaj 3 TL (vergiler dahil) olarak ücretlendirilir.
Ulusal Yargı Ağı Projesi'nin (UYAP) mobil ayağını teşkil eden UYAP SMS Bilgi Sistemi'yle avukatlar ve vatandaşlar dava açılması, icra takibi başlatılması, duruşma tarihi gibi bilgileri adliyeye gitmeden cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlarla öğrenebilmektedir.
İfadenin alınmasının ardından Cumhuriyet savcısı tarafından şüphelinin tutuklanması talep edilebileceği gibi serbest de bırakılması istenebilir. İfade verildikten sonra ne kadar süre içerisinde dava açılacağı, her somut olaya göre değişkenlik göstermektedir.
Tazminat davasını kaybetmeniz durumunda belli bir Meblağda karşı tarafa borçlu hale gelirsiniz. Borcunuzdan dolayı hapis cezasına çarptırılmazsınız lakin borç ödemekle yükümlü hale gelirsiniz. Şayet borcu ödeyemezseniz tarafınıza icra takibi başlatılabilir.
Kişi, hakkında dava açıldığını düşünüyorsa, kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile birlikte Adalet Bakanlığı'nın “Dava Dosyası Sorgulama” hizmetinden yararlanabilecektir. Vatandaş, E-Devlet aracılığıyla; dosyanın esasını, dosyanın açılış tarihini, duruşma tarihini ve dosyadaki taraf rolünü öğrenebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri