1. Uyaran Arayışı: Bazen çocuğumuzun beyni daha iyi beslenebilmek için bir uyarana daha çok ihtiyaç duyabilir. Bu onun kendisini geliştirmek için bulduğu bir çözümdür. Çocuk ihtiyacı olan uyarana yönelir ve onu alabilmenin bir çok farklı yolunu bulur.
Duyusal arayış (hiposensitive), vücudun normalden daha fazla duyusal girdiye ihtiyaç duymasıdır. Duyusal arayışı olan bireylerde duyusal girdiye karşı azalmış hassasiyet mevcuttur. Vücudumuzdan beyne iletilen duyusal uyaranlar beyinde işlenir ve uygun yanıt oluşturularak davranışlara ve motor yanıtlara dönüştürülür.
Duyu Bütünleme Bozukluğu Otizm Midir? Hayır. Duyu bütünleme bozukluğu bir hastalık olmayıp çeşitli hastalık veya tanılara eşlik eden veya bazı kişilerde bir hastalık olmaksızın görülebilen belirti ve bulgular topluluğudur. Otizm spektrum bozukluğu ise bir beynin gelişimsel bir hastalığıdır.
Duyu Bütünleme bozukluğu olan bir çocuk, çevresindeki sözel veya sözel olmayan belirtileri, ipuçlarını okumakta zorluk çeker. Beyin-davranış bağlantısı çok kuvvetlidir. Duyu Bütünleme Bozukluğu olan bir çocuğun disorganize bir beyni vardır, bu da pek çok davranışının disorganize görünmesine yol açar.
Duyu bütünleme terapisi 3 ay – 15 yaş arası çocuklara uygulanmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Fakat duyu bütünleme bozukluğu olan çocuklar genellikle bulunduğu ortama uyum sağlamakta zorluk çekmesi dışında öğrenme ve gelişimlerinde de sorunlar ortaya çıkar. Duyu bütünleme bozukluğu aslında her yaş grubu çocuklarda gözlemlenebilir. Hemen tedavi edilmezse ilerleyen yaşlarda da bozukluk devam eder.
Duyu bütünleme bozukluğu tipik olarak küçük çocuklarda görülür. Çocukların çoğunluğu, dışarıdan gelen uyaranlara adaptasyon ve motor planlama yeteneklerini geliştiren duyu bütünlemeyi günlük, olağan çocukluk aktiviteleri esnasında kazanırken bazı çocuklarda duyu bütünleme yeteri kadar gelişemez.
Duyu Bütünlemesi
Jean Ayres duyu bütünlemesini “duyuların aracılığıyla edinilen bilgilerin işlenip kullanıma hazır hale getirilmesi amacıyla organize edilmesi/düzenlenmesi”2 olarak tanımlar. Duyu bütünlemesi, duyuların algılamaya dönüştürülmesini içeren bir süreçtir.
Duyu bütünleme terapisi oyunlar eşliğinde sinir sisteminin gelişimini sağlarken; çocuğun, iletişim, duygusal ve fiziksel gelişimi ve öğrenme ile ilgili sorunlarını gidermeyi ya da en aza indirgemeyi hedefler.
Konuşma gecikmeleri, bazı endişelerin nedeni olabilir, ancak her zaman bir otizm işareti değildir.
Peki, otizm tedavi edilmezse ne olur diye düşündünüz mü? Otizm çocukların sosyal hayatlarını etkileyen ve onları sosyalleşmekten uzaklaştıran bir süreçtir. Tedavi edilmediği takdirde çocuklar asosyal ve kendi içine kapanık bir hayat sürdürür. Hayatlarındaki en ufak sosyalleşme bile onları agresif hale getirir.
Otizmli çocuk empati kurmakta zorlanır. Somut düşünce yapısına sahip olduklarından söylenen her şeyi anlayamazlar. Neden sonuç ilişkisi kuramaz, deyimleri mecazi anlamları ile değil somut olarak anlarlar.
Hayır, duyu bütünleme bozukluğu zamanla geçmez veya kendiliğinden düzelmez. Ancak birey yaşadığı zorluklara karşı zaman içinde çeşitli uyum mekanizmaları geliştirebilir.
DUYUSAL KAYIT. Çevreden gelen uyarıcılar öğrencinin duyu organlarını etkiler. Örneğin; sınıftaki öğretmenin sesi, kitaptaki sözcükler, tepegöz ya da slâyt projektörle yapılan gösteri, bilgisayarlardan alınan mesajlar, yazı tahtasındaki şemalar, diğer öğrencilerin konuşmaları vb. hepsi birer uyarıcıdır.
Hareket ve Denge (Vestibuler) Duyumuz: Başımızın her hareketinde uyarılır ve beynimize hareketimizin hızı, yönü ile ilgili bilgiler göndererek denge ve koordinasyon becerilerini kazanmamızı sağlar. Sallanmak, dönmek, koşmak, zıplamak vb vestibuler duyumuzu uyarır ve çalışmasını sağlar.
Otizmli çocukların çevrelerindeki duyusal uyarılara çok farklı tepkiler vermelerine karşın, yeni bir nesneyi tanımada genellikle parmaklarının üstünde gezdirerek dokunma, koklama, zaman zaman ağzına alma veya yalama şeklinde keşfetmeye çalıştıkları gözlenmiştir.
Otizmde en temel belirti göz teması kurulamaması, ilgi alanlarında farklılık, tekrarlayan konuşma veya kendi etrafında dönme gibi davranışlar, yalnız oynamaları ve sarılma gibi yakın temastan hoşlanmamalarıdır.
Otizmde çocuk sosyal etkileşime isteksizdir, iletişime geçmez, karşısındakiyle bir uzlaşma çabası yoktur. Bu çabanın olması çocuğun sosyal etkileşim kurmaya çalıştığını ancak bunun için dil ve konuşma becerilerini kullanmakta zayıflığının olduğunu gösterir.
Otizmli bireylerde aşırı (hiper) veya düşük (hipo) duyarlılık, en sık karşılaşılan sorunlardan birisidir. Duyuları aşırı akut veya hiç çalışmıyor gibi görünür. Otizmli bireyler genellikle kalıplaşmış faaliyetlerde bulunurlar.
Ergoterapi otizmde de kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle otizmli çocukların duyusal sorunları göz önüne alındığında ince motor ve kaba motor becerilerini geliştirmek amacıyla duyusal entegrasyon programı ile paralel yürütülen ergoterapide, etkili sonuçlar alınması amaçlanmaktadır.
Zihinsel fonksiyonların gelişimini en güzel destekleyen ve hatta tedavi edici bir yöntem olan duyusal bütünleme aktiviteleri, hem eğllenceli oluşuyla çocukların aktif katılımını sağlıyor hem de anne babalar olarak çok istediğimiz gibi, bir çok farklı alanda gelişimlerine inanılmaz katkı sağlıyor.
Ergoterapi bir sağlık bilim dalı, duyu bütünleme terapisi ise ergoterapistlerin uyguladığı terapi yöntemlerinden biridir. Duyu bütünleme terapisi ve ergoterapi arasındaki fark birinin meslek birinin terapi yöntemi olmasıdır. Ergoterapi, üniversitelerin 4 yıllık sağlık bilimleri fakültesinde yer alan bilim dalıdır.
Öğrenme güçlüğü olan bireylerin motor ve duyusal problemleri vardır; duyu bilgilerinin algılanması ve bütünleştirilmesinde zorluk çekerler. Duyusal uyaranları bütünleştirememe davranışsal ve öğrenme problemlerine neden olur. Bu durum “Duyu Bütünleme Bozukluğu” olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri