Yağ en çok enerji veren besin öğesidir. Vitaminlerin bir bölümü vücuda yağla alınır. Yağ mideyi yavaş terk ettiğinden doygunluk verir. Deri altı yağı vücut ısısının hızlı kaybını önler.
Karbonhidratlar: Günlük yaşantımız içerisinde spor yapmak ya da ders çalışmak gibi etkinlikleri gerçekleştirmek adına enerjiye ihtiyacımız vardır. Bu yüzden vücudumuz bu enerjiyi ilk olarak karbonhidratlardan karşılar. Yani Karbonhidratlar vücudumuzda enerji verici besin kaynaklarıdır.
Proteinler, yağlar, karbonhidratlar enerji veren besin öğeleridir. Mineraller, vitaminler ve su enerji vermeyen besin öğeleridir.
Karbonhidrat içeren gıdalar fazla kalori içerdiği düşünülse de vücudun enerji alması için gereklidir. Tam tahıllı gıdalar, havuç ve patates gibi gıdaların alımı enerji ihtiyacınıza destek olacaktır. Bunun yanında karbonhidrat içeren meyveler de bu yönden katkı sağlayacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Oksijen bizi hava ile birlikte enerji için en çok istenen türden ve nefes almamızı sağlar.
Proteinler insan vücudu için gerekli besin maddeleridir. Vücut dokularının yapı taşlarından biridirler ve enerji kaynağı olarak da işlev gösterirler. Enerji kaynağı olarak proteinler karbonhidratlar gibi gram başına 4 kcal enerji içerirler.
En Çok Tahıl, En Az Yağ
Piramidin en altını tahıl grubu oluştururken piramidin üst kısımlarına çıkıldıkça sırasıyla; vitamin ve mineral kaynakları olan sebze ve meyveler, proteinler ve en üst kısımda en az tüketmeniz gereken yağ ve şekerler bulunur.
Piramidin en çok enerji veren kısmı en alt kısmıdır çünkü piramitte yukarıya doğru çıkıldığında enerjinin azaldığı görülür.
1. halka – Üreticiler--(Fotosentezle organik besin üretirler, güneş enerjisini ilk olarak kullanırlar.) 2. halka – Otçullar--(Üreticilerin depoladığı enerjiyi birinci derece tüketici olarak kullanırlar.) 3. halka – Etçiller--(Üreticilerin depoladığı enerjiyi ikinci derece tüketici olarak kullanırlar.)
Besin piramidinin en üstünde yer alan yağ ve şeker grubu, en az tüketmemiz gereken besinlerden oluşmaktadır. Yağ ve şeker grubundaki besinler önemli bir besin kaynağı olmanın yanında hem düşük besin içerir hem de aşırı tüketimi pek çok hastalığa neden olmaktadır.
Protein vücudunuza karbonhidratlardan alacağınız kaloriye eşit olan her gram protein için dört kalori enerji verirken, yağlar yediğiniz her gram için dokuz kalori verir.
Dünyadaki canlılardaki temel organik bileşiklerden biridir. İçerdiği karbon miktarı, oksijene göre daha fazla olduğundan, yağlar vücutta yakıldığı zaman karbonhidrat ve proteinlere göre daha çok enerji verir.
Vücudumuzun temel enerji kaynağı yiyeceklerin yapı taşları olan karbonhidrat, protein ve yağlardır. Karbonhidratlar sindirim süreci sonucu basit şekerlere, proteinler amino asitlere, yağlar ise yağ asitlerine ve gliserole dönüşür.
Olaya enerji kaynakları bazında baktığımızda, insan vücudunun enerji gereksinimi üç temel besin grubunda sağlanır. Bunlar sırasıyla; karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir. Genel olarak karbonhidratlar ve yağlar egzersiz sırasında temel yakıt olarak kullanılan enerji kaynaklarıdır.
Karbonhidratlar; ekmek, pilav, makarna, bisküvi, şeker, pirinç, patates, fasulye ve nohut gibi tahıllarda, sebze ya da meyvelerde fazla miktarda bulunan besin türüdür. Karbonhidratlar, yağlar ile birlikte vücuda enerji sağlamak için kullanılır.
Sporun hemen ardından hem kas dokularının yenilenmesi için protein, hem glikojen depolarının dolması için karbonhidrat alımı oldukça önemlidir. Sporcu beslenmesinin önde gelen dergilerinden olan ISSN ve ACSM, spor sonrası öğünde protein ve karbonhidratın birlikte tüketilmesi önerilmektedir.
Karbonhidrat enerji verir. Karbonhidratlar, Su ve elektrolitlerin vücutta yeteri kadar bulunmasını sağlar.
Fazla miktarda karbonhidrat tüketmek, kan şekeri, kan basıncı, kötü kolesterol ve trigliserit seviyelerinin gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diyet uzmanları, günlük kalori alımınızın %45-65'inin karbonhidratlar ile sağlamasını öneriyor.
Glikoz: Vücudun temel enerji kaynağıdır.
Her gram karbonhidrat ve protein 4 kalori/gram verir.
Sağlık için faydalı olduğu düşünülen besin ögeleri açısından zengin; vitamin, lif, mineral, antioksidan ve bazı faydalı besin ögelerinin yoğun olarak yer aldığı gıdalar “süper besin” olarak tanımlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri