Uyaran olarak ifade edilen kavram içerisine çocuğun günlük hayat boyunca etkileşim içine girebileceği her şey alınır. Bunlar en basitinden anne ve babayla yapılan bir sohbet olabileceği gibi, yaşıtlarıyla geçireceği vakit ve oynanan oyunlar da olabilir.
Otizmde çocukla iletişim esnasında iletişimden kopacak durumlar vardır. Uyaran eksikliğinde ise uyarıcı davranışlar amaçsız veya refleksif değildir. Otizmi olanlar çevreyle iletişim kurmayı tercih etmez. Zaman zaman hiç konuşmazlar.
Uyaran, çevreden maruz kalınan her şeydir ve çocuğun gelişiminde kilit rol oynar. Hareket, duyu, tat, sesler, şekiller, görseller, girilen sosyal ortamlar, anne-babayla geçirilen zaman, oyunlar vb. birer uyarandır. Çocukların uyaranları almaya en duyarlı olduğu yaş 0-3 yaşlarıdır.
Uyaran eksikliği, yaşına ve gelişim düzeyine uygun çevresel faktörlerin yeterli düzeyde çocuğa sunulmaması şeklinde tanımlanabilir.
Uyaran eksikliği, temel olarak çevresel uyaranlara az kalınması sebebiyle ortaya çıkan bir durumdur. Bu sebeple Anne ve babalar bu dönemde çocuğunu oldukça fazla uyarana maruz bırakmalıdır. Bu sayede çocuk eksik kaldığı uyaranı telafi edebilir. Bunun için de çocuğun telefon ya da telefondan uzak tutulması gerekir.
İlgili 42 soru bulundu
Psikolojide bir uyaran, bir organizmada duyusal veya davranışsal bir tepki ortaya çıkaran herhangi bir nesne veya olaydır. Algısal psikolojide, bir uyaran, duyular tarafından kaydedilen (örneğin görme, işitme, tat vb.) vVe algının temelini oluşturan bir enerji değişikliğidir (örneğin, ışık veya ses).
Uyaran eksikliği geçer mi? Erken teşhis ve doğru tedavi süreciyle uyaran eksikliği tedavisi olan bir durumdur. Bu durumun süresi ailenin ve çocuğun çabasına bağlı olarak değişmektedir. Uzmanın yeterlilik durumu da diğer bir faktördür.
Kadınlarda daha fazla salgılanan bu hormonun bozulması çok önemli sorunlara yol açar. Tedavi edilmediği durumlarda ise, kadınların erken menopoza girmeye neden olur. Hormon bozukluğu belirtileri ise, görüldüğü andan itibaren dahiliye bölümüne gidilmesi gerekir.
Son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan bir ifade olan uyaran eksikliği, temelde 0-3 yaş dönemi çocukların yeterli uyarandan yoksun kalması durumunu tanımlamak adına kullanılır. Burada eksikliğe konu olan uyaranın ne olduğu sorusuna yanıt vermek son derece önemlidir.
Aşırı Uyarım, dış ya da iç uyarıcının organizmayı normal şiddet ve sürenin üstünde etkilemesi, organizmanın normalin üzerinde uyarılması durumudur.
Uyaran, bir organizmada bir tepkiyi veya yanıtı tetikleyen herhangi bir olay, nesne veya durumdur. Psikolojide uyaranlar harici (çevreden gelen duyusal girdi) veya dahili (düşünceler, duygular veya fizyolojik değişiklikler) olabilir. Algı, öğrenme ve hafıza gibi çeşitli psikolojik süreçlerde kritik bir rol oynarlar.
Otizm ile Gelişim Geriliği Arasındaki Farklar:
Otizm hayat boyu devam eder. Otizm doğuştan gelen bir yetersizliktir. Gelişim geriliği sonradan oluşabilir. Gelişim geriliği çevresel sebeplerden (çok fazla ekran kullanımı, uyaran ve ilgi eksikliği) kaynaklı olabilir.
Aspenger Sendromu: Hafif düzeyde otizm spektrum bozukluğu olarak da adlandırılmaktadır. Kişilerde daha hafif otistik bozukluk belirtileri gözlemlenmektedir. Ancak yinede sosyal çevre ile iletişim kurmada zorluklar yaşanmaktadır. Yine farklı ilgi alanları ve sıra dışı halleri mevcuttur.
Peki, otizm tedavi edilmezse ne olur diye düşündünüz mü? Otizm çocukların sosyal hayatlarını etkileyen ve onları sosyalleşmekten uzaklaştıran bir süreçtir. Tedavi edilmediği takdirde çocuklar asosyal ve kendi içine kapanık bir hayat sürdürür. Hayatlarındaki en ufak sosyalleşme bile onları agresif hale getirir.
Atipik otizm, otizm spektrum bozukluğu veya Asperger sendromunun bazı özelliklerinin ortaya çıktığı, ancak bulguların hepsinin görülmediği otizmin bir alt türüdür.
Çocuğunuz konuşma güçlüğü yaşıyorsa Çocuk Nöroloji bölümüne başvurmalısınız.
Psikiyatri, odaklanma sorunu yaşayan bireylerin başvurması gereken tıbbi bölümdür.
Büyüme Geriliğine Hangi Bölüm/Doktor Bakar? Büyüme geriliğine, hastanelerde bulunan çocuk endokrinoloji bölümü bakmaktadır. Çocuğun veya bebeğin boy ile kilosunun düzenli olarak izlenmesi gerekir.
Çocukluk döneminde görülen; doğumsal sağırlık, çocukluk dönemine özgü konuşma problemleri, çocukluk dönemi depresyonu, zeka geriliği ve dikkat eksikliği gibi rahatsızlıklar otizm sanılabilmektedir. Bu nedenle, tartışmalı tanı durumlarında çocuk psikiyatrı ve çocuk nöroloğu ile yakından işbirliği içinde olunmalıdır.
Sonradan otizm neden olur sorusuna yaşanan bir rahatsızlığın otizme yol açabileceği cevabı verilebilir. Beyni sonradan hasar gören çocuklarda otizm rahatsızlığının sonradan ortaya çıktığı görülebilmektedir. Bu duruma beyin iltihabının neden olduğu örneklere rastlanmaktadır.
Otizm Neden Olur? Otizmin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, tek bir nedeni de bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalarda otizmin nedeni genetik ve genetik olmayan veya doğum komplikasyonları, viral enfeksiyonlar ve çevre kirliliği gibi çevresel etkiler olarak görülmektedir.
Bir organizmaya dışarıdan gelen uyarıcılar ise Dış Uyarıcılar olarak isimlendirilir. Örnekler: Koku, gürültü, ışık vs.
Otizm spektrum bozukluğu (OSB), ya da bilinen kısa adıyla otizm, bir bireyin beyninin gelişiminde başkalarını nasıl algıladığını ve onlarla nasıl sosyalleştiğini etkileyen, bu sebeple de sosyal etkileşim ve iletişimde sorunlara neden olan bir tıbbi durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri