Aracın günlük ikame bedeli ise 120 TL olması durumunda 3000 TL araçtan mahrum kalma bedeli çıkmaktadır. Araç sürücüsü ve ya sahibinden talep edilen bu tazminatın fazla gelmesi durumunda karşı taraf araçtan yoksun kalma tazminatı itiraz dilekçesi hazırlamaktadır.
İkame araç bedeli tazminatı, aracın kullanılamadığı gün sayısı ile aracın günlük kiralama bedeli çarpılarak bulunur. Mesela 7 günlük onarım süresi var ve aracın günlük kiralama bedeli 200 TL ise 1.400 TL ikame araç bedeli tazminatı hesaplanacaktır.
Araç mahrumiyeti tazminatının hesabı ise hasar gören aracın günlük ikame (kiralama) bedeli ile onarımda kaldığı gün sayısı çarpılarak elde edilir. Örnek olarak, onarım süresi 20 gün ve ikame araç bedeli 100 TL olan bir araç için araç mahrumiyet tazminatı 20X100 = 2.000 TL olarak hesaplanır.
Bu ilgili hüküm çerçevesinde, araçtan yoksun kalma tazminatı konusunda kusurlu araç sürücüsü/işleteni ile araç sahibinin/işletilmesinden gelir sağlayan kişinin birlikte ve müteselsilen sorumlu olduğu ifade edilmelidir.
İkame Araç Ücretli mi? Kasko sigortası ikame araç hizmeti hakkında araştırma yapan araç sahiplerinin yanıt aradıkları sorulardan biri “İkame araç ücreti nedir?” olmaktadır. İkame araç hizmeti, sigorta şirketleri tarafından araç sahiplerine sunulan bir ek hizmettir. Bu nedenle ücretsiz olarak destek sağlanmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Trafik Sigortası Genel Şartları kapsamına alınmayan ikame araç bedeli yahut ticari kazanç kaybı bedeli tam kusurlu araç maliki ve sürücüsünden tahsil edilecektir. Yani ikame araç bedeli sigorta şirketinden talep edilememektedir.
Araç yoksunluk tazminatı (Araç Mahrumiyet Bedeli) zorunlu trafik sigortası ya da kasko teminatı kapsamında bulunmamaktadır.
İKAME ARAÇ TAZMİNATI
Rent a car ve filo şirketlerinden fatura karşılığı yapılan araç kiralama giderlerinin tahsili için açılacak dava ikame araç davası olarak adlandırılır. İkame araç tazminatından kazada kusuru bulunan araç sahibi ve sürücüsü müteselsil olarak sorumludur.
Araçtan yoksun kalma tazminatı bakımından arabuluculuk dava şartı değildir, yani arabuluculuk yoluna başvurulmadan da dava açılabilir.
Bu tanım doğrultusunda ara. Değer kaybı bedellerinin kişinin kendisinden tam ve kesin olarak belirlemesini beklemek hayatın olağan akışına aykırıdır. Bu şartlar altında araç değer kaybı bedeli davasının belirsiz alacak davası olarak açılmasında hukuki olarak hiçbir engel yoktur.
Hasar gören bir aracın onarım süresi boyunca kullanılamaması sebebiyle ortaya çıkan zarar araç mahrumiyet tazminatı ya da araçtan yoksun kalma tazminatı olarak tanımlanmaktadır. Onarım süresince kullanılamayan araçlardan dolayı kural olarak kazada kusuru bulunan araç sahibi ve sürücüsü sorumludur.
Araçtan Yoksun Kalma Tazminatı Zamanaşımı
Aracın mahrumiyet bedeli araç sürücü tarafından kusurlu araç sürücüsünden ve ya sahibinden iki yıl içerisinde hasar tutarının tamamı olarak talep edilebilmektedir.
Ancak bu süre, sigorta şirketlerinin teminatlarına göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca ikame araçlar sigorta sahiplerine genellikle 7 ila 15 günlük süre için temin edilmektedir. Hasar sonrası gerekli işlemlerin tamamlanmasından sonraki 24-48 saatlik süre içerisinde ikame araç kasko sahibine teslim edilir.
Sigorta şirketi tarafından ikame araç hizmetinin sağlanamadığı durumlarda, sigortalı aynı konfor özelliklerinde başka bir araç kiralayabilir. Bu durumlarda gerekli masraflar fatura karşılığında ilgili sigorta şirketi tarafından karşılanabilir.
İkame araç, kasko poliçesi kapsamında sürücülerin aracı kullanılamayacak durumda olduğunda geçici bir süre boyunca verilir. Sigorta şirketleri, aracı hasar alan sürücülerin mağdur olmaması için yedek araç temini yapmaktadır. Sigortalının kendi aracı tamir olana kadar ikame araç kendisinde kalır.
Kusursuz ya da daha az kusurlu olan tarafın değer kaybı, diğer tarafın trafik sigortasından karşılanır. Tabii yaşanan kaza sonucunda tarafların ikisinde de büyük ya da küçük hasarlar olabilir. Bu noktada “Kusurlu tarafın hasarını kim karşılar?” diye soruyor olabilirsin.
Hasar farkı zararınızı sigorta şirketinden tazmin edebilmek için sigorta şirketine yazılı başvuruda bulunmanız, 15 gün cevap verebilmesi için sigorta şirketine süre vermeniz, cevap vermediği veya eksik ödeme yaptığı takdirde Genel Mahkemelerde veya Sigorta Tahkim Komisyonu nezdinde dava açmanız gerekmektedir.
Bu şartnameye göre baz değer kaybı “Aracın Rayiç Değeri x %19” şeklinde, total değer kaybı ise “Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutu Katsayısı x Araç Kullanılmışlık Düzeyi (km) Katsayısı” şeklinde hesaplanır.
Trafik Sigortası Hasar Bedeli Ödeme Süresi
Sigortacı; kaza ve zararın tespit edilmesini sağlayan gerekli belgelerin sigortacıya iletildiği tarihten sonra 8 iş günü içinde hak sahibine tazminat, hastane ve tedavi giderlerini öder.
Bilindiği üzere T.K.H.K. M.13 ve yine Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına İlişkin Yönetmelik Madde : 14 uyarınca azami tamir süresinin aşılması Tüketiciye başta onarım talep etmiş olsa dahi, sürenin aşılması nedeni ile araç değişim ya da bedel iadesi hakkı doğurur. Azami tamir süresi ise 30 işgünüdür.
Hasar sonrası gerekli değerlendirme ve raporlamanın yapılmasının ardından, takip eden 24 ila 48 saatlik süre içerisinde ikame araç kasko sahibine teslim edilir. Aracın onarımının tamamlanmasıyla sana temin edilen ikame aracı ilgili araç kiralama firmasına iade etmen gerekir.
Çift taraflı gerçekleşen trafik kazalarında, kusursuz olan tarafın karşı taraftan talep ettiği ve ortalama 5-7-10 veya 14 gün üzerinden hesaplanan bedeldir.
İkame Araç Kaskoyu Bozar Mı? İkame (yedek) araç, kasko sigortasının ek hizmetleri arasında yer almaktadır. Kasko sigortasının ek hizmeti de olsa temel kapsamına girmesinden dolayı herhangi bir etkilemeye ya da bozulmaya yol açmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri