Rehberlik uygulama gezisi, turist rehberliği eğitimi alan öğrencilerin turist rehberi olabilmeleri için yerine getirmeleri gereken koşullardan biri olup, öğrencilerin almış oldukları teorik eğitimi pratiğe dönüştürdükleri önemli bir uygulamadır.
Uygulama gezisine katılacak turist rehberliği bölümü öğrencisi/mezunu adaylar, ilk olarak https://ogrenci.tureb.org.tr adresine TC kimlik numarası ve güncel telefon numarasını girecektir. Yukarıda istenen bilgiler girildikten sonra telefona gelen onay mesajı sisteme girilecektir.
(2) Ülkesel yurtiçi uygulama gezi süresi en az otuzaltı takvim günü, bölgesel yurtiçi uygulama gezi süresi ise her bir bölge için en az altı takvim günüdür. Ülkesel uygulama gezisi, Birliğin gerekli gördüğü hallerde bölümlere ayrılarak yapılabilir.
Eğitim veya doğal olayların gözlemlenmesi için yapılan kısa gezilere saha gezileri denir. Bir günlük eğitim alanı çalışmaları genellikle ders dışı alıştırmalar gibi sınıflar tarafından yapılır; doğal veya coğrafi bir özelliği ziyaret etmek içindir.
2023 yılı itibari ile 51 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Tur Rehberi maaşları 24410 TL'dir. En düşük Tur Rehberi maaşı 19530 TL iken, en yüksek Tur Rehberi maaşı 75410 TL'dir. Güncel Tur Rehberi maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Mevcut mevzuat hükümleri çerçevesinde seyahat acentalarının yurtdışına düzenledikleri turlarda Bakanlığımızdan belgeli profesyonel turist rehberliği kokartına haiz rehber çalıştırılması mecburiyeti bulunmamaktadır.
Tur rehberi olabilmek için üniversitelerin Turizm Rehberliği veya Turist Rehberliği bölümlerinden mezun olunmalıdır. Ayrıca başta İngilizce olmak üzere yabancı dillere ihtiyaç duyulacağı için dil eğitimi de alınmalıdır.
Bunlar: Üniversitelerin Turist Rehberliği bölümünden ön lisans, lisans veya tezli/tezsiz yüksek lisans programlarının birinden mezun olmak. En az bir yabancı dilde geçerli puan almak (75 Puan) Turist rehberi olarak çalışmak istenen en az bir bölgedeki uygulama gezisine katılarak sınavı başarıyla tamamlamak.
Buna göre “eylemli turist rehberi”, çalışma kartı sahibi olup fiilen turist rehberliği hizmeti sunma hak ve yetkisine sahip turist rehberlerini; “eylemsiz turist rehberi” ise, ruhsatname sahibi olup çalışma kartı olmayan turist rehberlerini ifade etmektedir.
Rehber olmak için üniversitelerin Turizm Rehberliği bölümünden mezun olmak gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açtığı kurslardan eğitim aldıktan sonra kurs sonunda hem sözlü hem de yazılı sınavdan geçerek de rehber olmak mümkündür.
2023 yılı için belirlenen rehber taban ücretleri açıklandı.
Buna göre 872 TL olan günlük tur ücreti 1944 TL'ye çıkarken, transfer ücreti 437 TL'den 974 TL'ye, paket tur ücreti de 1.051 TL'den 2.343 TL'ye yükseldi. Rehberlik ücretleri 2022 yılına göre ortalama %129 yükselmiş oldu.
Turist rehberi olmak için turizm rehberliği programında ön lisans, lisans ya da yüksek lisans derecesine sahip olmak gerekiyor. Eğitim sürecin en önemli adımıdır. Turist rehberi olmak için yabancı dil bilme zorunluluğu vardır. İngilizce ya da herhangi bir başka dil olabilir.
Türkçe turist rehberleri olarak mesleğe giren ülkesel kokartlı rehberlere 5 yıl içinde yabancı dil sınavını başarma şartı getirilebilir.
1618 sayılı Seyahat Acenteleri Kanunu uyarınca bütün tur ve paket turlarda "Turist Rehberi" bulundurulması zorunludur. Yani ister yurt içinde ister yurt dışına yaptığınız gezilerde olsun "Çalışma Kartı" sahibi bir "Turist Rehberi" sizler için acente tarafından görevlendirilmiş olmalı.
Günümüzde, yukarıda belirtilen manada kullanılmasının yanı sıra, çeşitli etkinliklerde yakaya takılarak kullanılan, üzerinde o etkinlikle ilgili yazı ve resimler taşıyan, saten kurdeleden veya kartondan yapılmış, o etkinliğe katılan kişileri belirten ve o etkinlik anısına saklanabilen bir rozettir.
“Bir rehberin iyi bir görünümü olmalı, etkileyici tavır ve davranışları, güzel giyimi, pozitif ve hoş kişiliği ve iyi ses tonuna sahip olması gereklidir” (Doswell and other contributers, 1979, s.66). Rehber iyi bir narrator (hikayeci) olarak da kabul edildiğinden meslekten başka ansiklopedik bilgisi de olmalıdır.
Söz konusu olarak gündeme taşıdığın 'GÖLGE REHBER' (POŞET,NAYLON, ÇANTA.....) ifadeleri sektördeki bazı art niyetli seyhat acentası yetkililerince bakanlıkca yetkili kılınmış turist rehberlere işaret edilmektedir.Bazı turist rehberlerincede kullanılmaktadır.
Dil sınavı / Uygulama gezisi sona erdikten sonra; Ruhsatname ile ilgili tüm işlemlerinize öncelikle Bakanlık hesabına 30 TL ruhsatname ücretini ödeyerek başlayacaksınız. Sonrasında https://erehberbasvuru.kultur.gov.tr adresinden "ruhsatnameye bölge ekletme" işlemini takip edeceksiniz.
Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) tarafından eş zamanlı paylaşılan verilere göre bugün itibariyle farklı odalara kayıtlı rehber sayısı 11.281'dir.
Tur/turist rehberi olmak için okunan lisenin bir önemi yoktur. Lise mezunu olmak yeterlidir.
TURİZM REHBERLİĞİ BÖLÜMÜ
Turizm Rehberliği bölümünün eğitim ve öğretim süresi dört yıl olup, isteğe bağlı hazırlık sınıfı (İngilizce) uygulaması bulunmaktadır.
Okullarda veya konaklama kurumlarındaki üniversite öğrencileri veya diğer gençler • Bir sınır bölgesinde ikamet edenler ve başka bir ülkede yaşayıp komşu ülkeye çalışmak için gelenler • Bir ülkede durmaksızın transit geçenler, seyahatleri 24 saati aşsa dahi turist olarak kabul edilmezler.
Turizm Rehberliği mezunları; turistik destinasyonlarda, tur operatörlerinde, seyahat acentelerinde, kruvaziyer gemilerinde ve müze/kültürel mekanlarda iş bulma fırsatlarına sahiptirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri