Ameliyat Sırasında Uyanma İhtimali Operasyon sırasında uyanıklık ya da farkında olmak çok nadir rastlanılan bir durumdur. Kişiler genellikle ağrı olmaksızın sanki rüyadaymış gibi bazı sesler duyduklarını ifade ederler. Ancak ameliyat boyunca acıyı hissetmek ve tepki verememek gibi olumsuz bir tablo söz konusu değildir.
Modern anestezi pratiğinde yeni ve kısa etkili, yan etki oranları düşük anestezi ilaçlarının gelişmesiyle, “fazla narkoz verildiği” ya da “ hasta narkozu kaldıramadığı” için anesteziden uyanamamak gibi bir durum olamaz.
Tanımlama olarak farkında olma (awareness), genel anestezi altındaki hastanın ameliyatı sırasında uyanık olduğunu veya kötü rüyalar tarzı bir şeyler gördüğünü anımsama durumudur. Özellikle ve genelde; o sırada anestezide kullanılan özel ilaçlarla hareketsiz olduğu için bu durumu belirtememektedir.
Hasta “uyuduktan” sonra nefes borusuna yerleştirilen bir tüp sayesinde oksijenle karıştırılmış anestezik gazlar verilir. Bu gazlar verildiği sürece anestezi devam eder, kesildikten kısa bir süre sonra anestezi sonlanmış olur ve hasta uyanır.
Ameliyat bitimini takiben kullanılan anestezi ilaçları sonlandırılarak anestezi uzmanı gözetiminde hasta uyandırılır ve uyanma odasına alınır. Hasta burada ısıtılır, ağrısı dindirilir, bulantı ve kusmaya karşı önlemler alınarak, konforlu bir şekilde odasına gönderilir.
İlgili 44 soru bulundu
Derlenme (Uyanma) Odası
Ameliyat sonrası hastanın yeterli bir süre daha takip edildiği yerdir.
Bu ayılma odaları yalnızca anesteziye özel odalar değildir. Post op. derlenme de bu odalarda gerçekleşir ( cerrahi ekiple iş birliği ) . Kalifiye eleman ,sorumlu hekim (genelde anestezist, yada cerrah) ve uygun monitörizasyon ve teknik ekipman bu odaların olmaz ise olmazlarındandır.
Ameliyat Sırasında Uyanma İhtimali
Operasyon sırasında uyanıklık ya da farkında olmak çok nadir rastlanılan bir durumdur. Kişiler genellikle ağrı olmaksızın sanki rüyadaymış gibi bazı sesler duyduklarını ifade ederler. Ancak ameliyat boyunca acıyı hissetmek ve tepki verememek gibi olumsuz bir tablo söz konusu değildir.
Korku, bir tehlikeyi veya tehdidi algılamaya veya tanımaya tepki olarak ortaya çıkan son derece nahoş bir duygudur. Anestezi ise hastanın ameliyat sırasında hiçbir ağrı hissetmemesi, mümkün olduğunca hareketsiz kalması ve bütün bunlar olurken de yaşamsal fonksiyonlarının korunması işlemleri şeklinde tanımlanmaktadır.
Bu hasta grubunun kullandığı uyku cihazlarını getirmeleri ve ilk akşamdan itibaren kullanmaları beklenmektedir. Ameliyattan sonra erken dönemde, kendinize geldiğiniz ilk andan itibaren (yaklaşık 2-4 saat içinde) ayağa kalkmanız ve solunum egzersizlerinize başlamanız gereklidir.
Genel anestezi bilincin ilaçlar yardımıyla ortadan kaldırıldığı ve tüm vücudun anestezi etkisinde olduğu anestezi yöntemidir. Bilinç kaybı, duyu kaybı, hatırlamama, ağrı duyusu kaybı, hareketsizlik ve cerrahi uyarılara karşı reflekslerin baskılanması genel anesteziyi oluşturmaktadır.
Anestezi sırasında midenizde yiyecek veya sıvı varsa, bu maddeler boğazınıza ve akciğerlerinize kaçarak hayatınızı tehlikeye atabilir. Yatışınız sırasında boyunuz, kilonuz ve vücut kitle indeksiniz (BMI) tekrar kontrol edilir. Kilonuz için güvenli olan ekipmanlar daha sonra bakımınız sırasında kullanılabilir.
Genel anestezi birçok kişiye sorunsuz bir şekilde uygulanır. Ancak bazı durumlarda hastanın hayatını riske atmamak için genel anesteziden kaçınılır. Bunlar çoğunlukla kalp ve akciğer gibi rahatsızlıklardır. Solunum sıkıntısı olan kişilerde de mümkünse farklı anestezi teknikleri kullanılır.
Hastalardan en çok aldığımız sorular; ameliyat sonunda uyanmama riskim var mıdır, ameliyat sırasında uyanır mıyım? Deneyimli ellerde anestezi sırasında uyanmak ya da işlem sonrasında uyanamamak gibi bir durum yaşanmaz.
Genel olarak kaygı bozukluğu ve panik atak tanısı alan hastalarda ameliyat korkusu sık görülmekte, iyi bir hasta-hekim ilişkisi, yeterli hasta bilgilendirmesi, gevşeme ve gerilimi azaltma egzersizleri ve gerekirse medikal tedavi ile ameliyat öncesi kaygı azaltılabilmektedir.
Isı düşmesi anestezik ilaçların sıcağa ve soğuğa yanıtınızı değiştirerek, ısı ayar mekanizmalarımızı etkilemesi nedeniyle olağandır ancak bunun azaltılması ve de titreme süresinin düşürülmesi pek tabi mümkündür. Hastaların ameliyat öncesinden başlayan ısılarını koruma yöntemleri hastaneye geldiklerinde başlar.
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Bu riskin çok düşük olması, bu bilginin ameliyat olacak kişi ile paylaşılmamasını gerektirmez. Her hasta ve hasta yakınının bu olasılığı bilmeli ve kabul etmelidir. Öte yandan bu olasılık gerçekten oldukça düşüktür. Bugün için bu olasılığın 100.000'de 1 ile 200.000'de 1 arasında olduğunu söyleyebiliriz.
Ameliyat yüzüstü pozisyonda ve genel anestezi altında yapıldığından ameliyata kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Aksi halde kusma durumunda akciğerlere mide sıvısı kaçar ki bu ciddi sonuçlar doğurabilen bir durumdur. Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır.
Sıvı geçişini engellemek için cerrahi örtü ve önlüklerde kullanılır.
Ameliyattan önce su dahil 8 saatlik açlık dönemi gerekiyor. Bunun nedeni ise midenin dolu olması durumunda anestezi sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçarak yaşamsal problemlere neden olabilmesi.
Sindirim sisteminin kendi salgıları da gaita atılır ve ilk gaz-gaita çıkışı biriken salgıların dışarı atılması demektir. Hareket eden vücutta ödem (sıvının damar dışına kaçışına bağlı doku şişliği) daha çabuk atılır. Bu nedenle de ameliyat sonrasında ilk fırsatta hastaların yürütülmesi önemlidir.
Ameliyat sonrası derlenme ünitesi, hastanın cerrahi işleminin bitip anestezi etkilerinin geçmesinin beklendiği ve yaşam bulgularının stabil olmasının, oluşabilecek komplikasyonların önlenmesinin hedeflendiği bölümdür.
Ameliyat öncesi anestezi hazırlığı için ameliyat tarihinden 1 gün önce hasta ile görüşme yapılır. Bu görüşme bazı durumlarda ameliyat saatinde 2 saat önce de yapılabilir. Bu görüşmede hasta hakkında temel bilgiler alınır ve değerlendirilir. Ardından doktor radyolojik testler ve kan testleri ister.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri