Solunum sistemi. Uyku apnesi; uyurken vücudunuzu oksijenden yoksun bırakarak, astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) semptomlarını kötüleştirebilir. Kendinizi nefes darlığı yaşarken bulabilir veya egzersiz yapmak için normalden daha fazla enerji harcayabilirsiniz.
Uyku apnesinde kalp kası duvarları genişlemeye başlar. Akciğer basınçları yükselir (pulmoner tansiyon), kalp ve akciğer yetmezliği oluşur. Uyku apnesi, uzun vadede yaşam kalitesini düşüren ve ölümcül noktaya kadar ilerleyebilen bir hastalıktır.
Obstrüktif uyku apnesi sendromu (OSAS); üst solunum yollarının tıkanması ve hava akımının azalmasına bağlı olarak kendini gösteren bir hastalıktır. Uykudayken solunumun durması ise; uykunun bölünmesine, kişinin düzenli ve rahat bir uyku alamayarak, gün boyu yorgun ve halsiz hissetmesine sebep olur.
Uyku apnesi teşhis edilmediğinde veya tedavisi yapılmadığında kardiyovasküler hastalıklardan diyabete, göz tansiyonundan astıma, metabolik sendromdan karaciğer hasarına dek birçok farklı hastalığa neden olabilir.
Horlamaya ek olarak, uyku apnesi olan kişilerde nefes darlığı, sık uyanma, el hareketleriyle kalkma, nefes almada sık ve uzun süreli durma ve sabahları ani ve erken uyanma vardır. Uyku apnesi olan hastaların % 30-50'sinde hipertansiyon görülür, ancak bunun uyku apnesinin kesin nedeni olduğu düşünülmez.
İlgili 21 soru bulundu
Akciğere Bağlı Görülen Nefes Darlığı
Genellikle akciğerlerde hırıltılı ve ıslık sesine benzer bir ses ile karakterizedir. Hava yollarının daralmasına ve dolayısıyla nefes darlığına yol açan diğer etkenler arasında, ağır egzersiz, soğuk algınlığı, grip ve alerji gibi nedenler yer alır.
Uyku apnesi kesin ve etkili bir şekilde tedavi olur. Dünyada en yaygın kullanılan uyku apne tedavisi “Kesintisiz Pozitif Nazal Basınç (CPAP)” tedavisidir. Bu uyku apnesi cihazı, uykuda başucuna konulan küçük bir cihaz ile burun yoluyla yansıtılan çok hassas pozitif basınç oluşturulur.
Tedavi Edilmezse Sonuçları Yıkıcı Olabilir
Dr. Merda Erdemir Işık, “Uyku apnesi olan kişilerde kalp krizi, uykuda ani ölüm, felç, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, depresyon gibi hastalıkların görülme sıklığının artmış olduğu izlenmektedir.
Uyku apnesinin özgün tedavisi, hava yolunu devamlı açık tutacak şekilde basınçlı hava veren cihazların kullanımıyla sağlanmaktadır. PAP (pozitif havayolu basıncı) cihazları yani halk dilinde uyku apnesi maskesi üst hava yollarının uyku sırasında açık kalmasını sağlayarak uyku apnesini önlemektedir.
Uykusuzluk ertesi gün içinde stres ve gerginliğe, mide asidinde artma, kramp, ağrı ve yanmaya neden olabilir. Uyku apnesi olanlarda stres hormonlarının fazla salgılanması ve hipoksi nedeni ile midede kanama riski olabilir.
8 yıl boyunca, 40 yaş ve üstü 6 bin kişinin katıldığı araştırmaya göre, uyku apnesi olan erkekler risk grubunu oluşturuyor. Zira uyku apnesi olanların erken yaşta ölme riski diğerlerinden 2 kat daha fazla.
Kalp ritminde bozukluk olarak tanımlanan aritmiler şiddetli seyrettiğinde kalbin durmasına neden olabilir. Dolayısıyla ani kalp ölümü gerçekleşebilir ve uyku apnesi öldürücü olabilir. Uyku apnesi her zaman tehlikeli ve şiddetli ilerlemeyebilir.
Bilimsel çalışmalarda ,Hafif uyku apnesi varlığı olan grupta kanserden ölüm riski artış ile ilişkili bulunmuştur. Orta uyku apnesi olanlarda kanser ile ilişkili ölüm riskinin iki kat daha arttığı bulunmuştur. Ağır uyku apnesin de, kanser riski yaklaşık beş kat artış ile ilişkilendirilmiştir.
Tedavi edilmeyen horlama ve uyku apnesinde uzun süreli oksijensizliğe bağlı olarak akciğerler ve kalp zarar görebilir. Yüksek tansiyon, düzensiz kalp ritmi, kalp büyümesi ve yetmezliği gibi hayati tehlike içeren hastalıkları tetikleyebilir.
Uyku apnesi, uyku esnasında solunumun durması olarak tanımlanabilir. Uyku apnesi sendromunda, uyku sırasında birkaç saniye süren geçici boğulmalar yaşanabilir.
Uyku apnesi olan kişilerin, hücrelerin insülin hormonuna da yanıt vermediği bir durum olan insülin direncini geliştirme olasılığı daha yüksektir. Hücreleriniz gerektiği gibi insülin almadığında, kan şekeri seviyeniz yükselir ve tip 2 diyabet geliştirebilirsiniz.
Uyku apnesi ilaç tedavisi ile iyileştirilebilmektedir. Ancak kesin tedavi yönteminin ilaç tedavisi olmadığı unutulmamalıdır.
Diyete uyulmalı: Uyku apnesi sorunu ile uğraşan kişiler diyetlerine uymalıdır. Alkol, kafein, baharatlı ve yağlı gıdalardan uzak durmalıdır. Sağlıklı kilo verme: Uyku apnesi problemi yaşayan kişiler genellikle kilosu fazla olan bireyler olduğu için sağlıklı bir şekilde kilo vermek etkiyi azaltabilir.
Horlama şikayeti nedeniyle yapılan uyku testinde 1 saat içinde 132 kez solunumunun durduğu belirlenen İlhan Paşaoğlu'na ileri aşamada tıkayıcı uyku apnesi teşhisi kondu. Robotik cerrahi ile Paşaoğlu'nun hastalıktan kurtulduğunu belirten Prof.
Obstrüktif uyku apnesinden farklı olarak santral uyku apnesi nedenlerinde ise ensefalit adı verilen beyin dokusu enfeksiyonu, beyin felci, beyin sapı problemleri, kalp hastalıkları ve narkotik ağrı kesici ilaçların kullanımı gibi çeşitli faktörler yer alır.
Buruna Yönelik Cerrahiler; Septoplasti (Deviasyon ameliyatı), Burun eti küçültülmesi, Burun valfi cerrahisi, Endoskopik Sinüs Cerrahisi (Polip veya burun kitlelerinde). Tek başına burun ameliyatları, horlamada %50, hafif derece uyku apnesinde ise %10 oranında düzelme sağlar.
Göz bozukluğu olan kişinin ömür boyu gözlük takması gibi siz de ömür boyu cihazınızla uyumalısınız. PAP cihazınızı her gece ve uyuduğunuz sürece kullanmalısınız.
Uyku apnesi olan her 10 kişiden 7'si obezdir. Narkotikler gibi bazı ilaçlar da, antihistaminikler (alerji için kullanılan ilaçlar), uzun dönemli ağrı kesiciler, uyku ilaçları, anksiyete için kullanılan ilaçlar solunum yolundaki kasların gevşeterek, uyku apnesine neden olabilir.
Göğüs ağrısı, ateş, geçmeyen öksürük ve nefes darlığı akciğer grafisi çekilmesini gerektiren durumlara örnek olarak gösterilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri