Uyku apnesinde kalp kası duvarları genişlemeye başlar. Akciğer basınçları yükselir (pulmoner tansiyon), kalp ve akciğer yetmezliği oluşur. Uyku apnesi, uzun vadede yaşam kalitesini düşüren ve ölümcül noktaya kadar ilerleyebilen bir hastalıktır.
Kalp damar ve beyin hastalıkları riskinizi azaltın
Tedavi edilmeyen uyku apne hastalığı, ilerleyen dönemlerde kalp damar ve beyin damar hastalıkları riskinde de artışa yol açabilmektedir.
Uyku esnasında nefesin durması ve yüzeysel hale gelmesi anlamına gelen uyku apnesi gece boyunca defalarca tekrarlayabilir. Sabahları yorgun uyanma, dikkatsizlik gibi orunlara neden olabilen bu rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde ölümcül tablolara da dönüşebilir.
Dr. Oya İtil, "Özellikle gece, sabaha karşı kalp krizleri, inmeler, tansiyonda gece ani yükselmeler, kalp ritm bozukluklarına neden olan uyku apnesi, gece ani ölümlere yol açabilen bir sendromdur" dedi ve önemli uyarılarda bulundu.
Uyku apnesi ilaç tedavisi ile iyileştirilebilmektedir. Ancak kesin tedavi yönteminin ilaç tedavisi olmadığı unutulmamalıdır. Öncelikle uyku apnesine neden olan faktörlerin belirlenmesi ve tedavi planlamasının söz konusu faktörlere göre uygulanması gerekmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Yatış pozisyonu: yer çekiminin etkisine bağlı olarak sırt üstü pozisyonda uyku apnesi artar, yan yatışta azalabilir. Bundan dolayı sırt üstü yatmasını engelleyecek çeşitli metodlar denenmiştir. Pijamasının sırt kısmına tenis topları, yastık parçası dikmek gibi.
Uyku apnesi tedavisi, hastalığın seviyesine bağlı olarak yaşam tarzı değişikliği, cerrahi tedavi ve pozitif hava basıncı olarak sınıflandırılır. İlk tedavi aşırı kilolardan kurtulmaktır. Sigara ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Şiddetli üst solunum yolu darlığı cerrahi tedavi gerektirebilir.
Bilimsel çalışmalarda ,Hafif uyku apnesi varlığı olan grupta kanserden ölüm riski artış ile ilişkili bulunmuştur. Orta uyku apnesi olanlarda kanser ile ilişkili ölüm riskinin iki kat daha arttığı bulunmuştur. Ağır uyku apnesin de, kanser riski yaklaşık beş kat artış ile ilişkilendirilmiştir.
Kalp krizi nedenleri
Zira sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanarak ve uyku kalitenizi artırarak uykuda gelişebilecek kalp krizi riskini en az seviyeye indirebilirsiniz. Uyku apnesi, diyabet, yüksek tansiyon ve uyku bozukluğu ile panik ve kaygı bozukluğu olanlarda kalp krizi riski daha yüksektir.
Uyku apnesi kesin ve etkili bir şekilde tedavi olur. Dünyada en yaygın kullanılan uyku apne tedavisi “Kesintisiz Pozitif Nazal Basınç (CPAP)” tedavisidir.
Horlayan ve uyku apne rahatsızlığı olan erkeklerde ve kadınlarda bu durumun cinsel ilgi azlığı ve isteksizlik (libido kaybı ) olabilmektedir. Bu durumun uykusuzluk ve artan gerginlik sonucu tükenmişlik ve uykusuzluğun verdiği kronik yorgunluğa bağlı gelişebilir.
Buruna Yönelik Cerrahiler; Septoplasti (Deviasyon ameliyatı), Burun eti küçültülmesi, Burun valfi cerrahisi, Endoskopik Sinüs Cerrahisi (Polip veya burun kitlelerinde). Tek başına burun ameliyatları, horlamada %50, hafif derece uyku apnesinde ise %10 oranında düzelme sağlar.
Şişmanlık, vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen miktarının artmasına neden olur. Dolayısıyla zaten apne nedeniyle nefes borusundan oksijen girişi sorunu olan hastada sorun artar. Bu nedenle kilo vermek en iyi tedavi yöntemlerinden biri.
Horlamayla beraber gözlenen uyku apnesinde geceleri tıkanmalar, sabahları yorgun kalkma, gündüz uyku atakları, depresyon ile seyreder. Tedavi edilmeyen horlama ve uyku apnesinde uzun süreli oksijensizliğe bağlı olarak akciğerler ve kalp zarar görebilir.
ObstrükƟf Uyku Apne Sendromu (OUAS) nörolojik hastalar arasında sık görülen ciddi bir durum- dur.
Dr. Işık, “Alınan kayıtlarda hastanın saat başına düşen uyku apne sayısı bulunarak hastalığın şiddeti belirlenir. Eğer uyku apnesi sayısı saatte 5-15 arası ise hafif, 15-30 arası ise orta, 30'un üstünde ise ağır uyku apnesi olarak tanımlanır.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Uyku apnesi her yaşta ve her cinste görülebilen bir durumdur. Ancak en sık rastlanan tipi obstrüktif uyku-apne sendromudur. Bu sendrom da her yaşta ve cinste görülmekle birlikte, 40 yaş sonrası erkeklerde daha sık görülür. Kilolu, kısa boyunlu, alt çenesi geride olan erkeklerde bu durum daha sık görülür.
Dünyagöz Etiler'den Dr. Şenay Yılmaz, uykusuzluğun uyku apnesi geçmişi olan orta ve ileri yaştaki kişilerde Anterior İskemik Optik Nöropati (AION) gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini ve görme kaybına neden olabileceğini söyledi.
Yüksek sesle horlama (genellikle obstrüktif uyku apnesinde daha belirgindir) Başkasının şahit olduğu uykuda solunum durması atakları Uykudan ani uyanmalar (daha çok merkezi uyku apnesinde olur) Sabahları uyandığında ağız kuruluğu ya da boğaz ağrısının bulunması
Uyku apnesi yaşayan kişi apne problemi olduğunu dolaylı yollar ile öğrenmektedir. Ağız kuruluğu, geceleri çok sık idrara çıkma, huzursuzluk ve gün içerisinde uykulu hissetme hali uyku apnesinin belirtileri arasındadır.
Uyku apnesi sendromunda hastada uyku sırasında birkaç saniye süren geçici boğulmalar yaşanabilir. Bu boğulma esnasında kandaki oksijen seviyesi artar, bu da beynin uyanmasını sağlar. Beyin de solunum fonksiyonlarının durduğunu haber vermek için vücudu uyandırır. Uyku apnesinin en sık belirtisi horlamadır.
Horlama şikayeti nedeniyle yapılan uyku testinde 1 saat içinde 132 kez solunumunun durduğu belirlenen İlhan Paşaoğlu'na ileri aşamada tıkayıcı uyku apnesi teşhisi kondu. Robotik cerrahi ile Paşaoğlu'nun hastalıktan kurtulduğunu belirten Prof.
Çemen Otu ve Nane Yaprağı İkilisiyle Rahat Bir Uyku Çekin
Taze nane yaprağı ve çemen otu sindirim sistemini rahatlatır ve midedeki fazla asit miktarını azaltır. Nane ve çemen bitkileri aynı zamanda bronşit, nezle, grip ve öksürüklere iyi gelir. Çemen otu uyku apnesi sorununa da iyi gelen önemli bir bitkidir.
Göz bozukluğu olan kişinin ömür boyu gözlük takması gibi siz de ömür boyu cihazınızla uyumalısınız. PAP cihazınızı her gece ve uyuduğunuz sürece kullanmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri