BOYUN BÖLGESİNDEKİ YAĞLANMAYA DİKKAT Ayrıca horlama ve uyku apnesi olan kişiler kendilerini gün içinde sürekli yorgun hissettikleri için efor gerektiren işlerden kaçınırlar, ki bu da kilo alımını kolaylaştıran faktörlerden biridir.
Ayrıca, uyku apnesi rahatsızlığı yaşayan kişilerin %70'inin obez olduğunu gösteren birçok bilimsel çalışma yapılmıştır. “Hafif uyku apnesi” yaşayan kişilerde ise ideal kilolarının %10'u kadar fazlalık tespit edilmiştir.
HORLAMA, VÜCUTTAKİ SIVILAR VE APNE
Gün boyunca vücuttaki sıvı ayaklarda birikiyor. Bacak kasları zayıf olanlarda, kullanılmış, oksijen oranı düşmüş kirli kanı etkin ve hızlı şekilde yeniden kalbe göndermek için damarların ihtiyacı olan basınç da bulunmuyor. Kan, bir nevi bacaklarda birikiyor; buna ödem de ekleniyor.
Bol su tüketilmeli: Dehidrasyon uyku apnesi semptomlarını kötüleştirebilir, bu nedenle hastaların gün boyunca bol su içtiğinden emin olun. Düşük karbonhidratlı bir diyet: Bazı çalışmalar, düşük karbonhidratlı bir diyetin uyku apnesi semptomlarını iyileştirebileceğini göstermiştir.
Geceleri horlama, boğulma hissi ve terleme gibi belirtiler gösteren uyku apnesi riskinin, fazla kiloyla birlikte artırdığını belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Kemal Barkut, uyku apnesinin vücut kitle indeksi 29'un üstünde olan, yani fazla kilolu kişileri 10 kat fazla etkilediğini söyledi.
İlgili 35 soru bulundu
Grup 1 de farklı cihaz türlerini kullanan (CPAP, Auto CPAP veya BiPap) hastalar için VKİ ve BÇ açısından anlamlı farklılık göstermedi (p>0.05). Sonuç: Uyku apnesi hastalarını tedavi etmek için kullanılan cihazlar kilo almaya eğilimi arttırmaktadırlar.
Şişmanlık, vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen miktarının artmasına neden olur. Dolayısıyla zaten apne nedeniyle nefes borusundan oksijen girişi sorunu olan hastada sorun artar. Bu nedenle kilo vermek en iyi tedavi yöntemlerinden biri.
Yatış pozisyonu: yer çekiminin etkisine bağlı olarak sırt üstü pozisyonda uyku apnesi artar, yan yatışta azalabilir. Bundan dolayı sırt üstü yatmasını engelleyecek çeşitli metodlar denenmiştir. Pijamasının sırt kısmına tenis topları, yastık parçası dikmek gibi.
Uyku Apnesi Nasıl Oluşur? Uyku hastalıklarını tetikleyen bazı durumlar sonucunda zamanla uyku apnesi diğer bir adıyla İnsomnia yaşanabilmektedir. Uzun süre uykusuz kalmak, fazla uyumak ya da sürekli olarak düzensiz uykular uyumak hastalığı tetikleyerek oluşmasına neden olabilir.
Uyku apnesinde kalp kası duvarları genişlemeye başlar. Akciğer basınçları yükselir (pulmoner tansiyon), kalp ve akciğer yetmezliği oluşur. Uyku apnesi, uzun vadede yaşam kalitesini düşüren ve ölümcül noktaya kadar ilerleyebilen bir hastalıktır.
Buna göre; insomni grubu en fazla 10 puan alabiliyorken, uykuda solunum bozuklukları Apne hipopne indeksi baz alınarak hafif grup için 5 puan, orta ağırlıklıktaki gruba 10 puan, indeksin 30 un üzerinde olduğu ağır gruba ise 35 puan engelli puanı vermiştir.
Uyku apnesinin özgün tedavisi, hava yolunu devamlı açık tutacak şekilde basınçlı hava veren cihazların kullanımıyla sağlanmaktadır. PAP (pozitif havayolu basıncı) cihazları yani halk dilinde uyku apnesi maskesi üst hava yollarının uyku sırasında açık kalmasını sağlayarak uyku apnesini önlemektedir.
Uyku apnesi kesin ve etkili bir şekilde tedavi olur. Dünyada en yaygın kullanılan uyku apne tedavisi “Kesintisiz Pozitif Nazal Basınç (CPAP)” tedavisidir.
Vücudun üst bölümünün kilo alması, en yaygın görülen kilo alma türüdür. Bu durum, genellikle fazla yediğinizi ve şeker oranı yüksek bir beslenme sistemine sahip olduğunu gösterebilir. Besin alımınızı kontrol etmenizin yanı sıra şeker alımınızı sınırlandırmak, üst bedenin aldığı kilo oranında değişiklik oluşturabilir.
Yetersiz uyku, iştahı artıran açlık hormonu seviyesini ise yükseltiyor. Uykusuzluk gibi vücutta stres yaratan bazı durumlar, kortizon hormonu seviyesini yükselterek iştahın artmasına neden oluyor. Az uyumak, hormonal dengeyi alt üst ediyor, sürekli yemek yemeye itiyor, obeziteye davetiye çıkarıyor.
Yapılan araştırmalara göre uyku ve kilo arasında da bir ilişki var. Uykusuzluk vücutta birtakım sıkıntılar yaratarak kilo almaya sebep olan en büyük etkenlerden biri. Dolayısıyla, uykusuzluk kilo yapar mı? sorusuna cevabımız “evet” olurken, kilo vermek için yeterli uykunun önemli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
D Vitamini Eksikliği Ve Uyku Apnesi
Bu sebeple uyku apnesi tedavisi gören kişilerin, D vitamini eksikliğine karşı daha dikkatli olması gerekmektedir.
Horlayan ve uyku apne rahatsızlığı olan erkeklerde ve kadınlarda bu durumun cinsel ilgi azlığı ve isteksizlik (libido kaybı ) olabilmektedir. Bu durumun uykusuzluk ve artan gerginlik sonucu tükenmişlik ve uykusuzluğun verdiği kronik yorgunluğa bağlı gelişebilir.
Sık görülen bir uyku bozukluğu nedeni olan uyku apnesi, tedavi edilmediği takdirde kalp ve beyin hastalıklarına kadar birçok sağlık sorununa neden olabiliyor.
Uyku apnesi bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir. Özellikle beslenme düzeni ve yaşam şekline bağlı olarak uyku apnesi hafifler.
Uyku boyunca solunum yolu boşluğunun yutak bölgesindeki, anatomik yumuşak dokuların gevşemesi nedeniyle meydana gelen hava yolu daralması, hava akımı hızını arttırır. Dar bir pasajdan hızla geçen hava; üst solunum yolunun desteksiz dokularını (yumuşak damak, küçük dil gibi) titreterek gürültülü sesler ortaya çıkarır.
Buruna Yönelik Cerrahiler; Septoplasti (Deviasyon ameliyatı), Burun eti küçültülmesi, Burun valfi cerrahisi, Endoskopik Sinüs Cerrahisi (Polip veya burun kitlelerinde). Tek başına burun ameliyatları, horlamada %50, hafif derece uyku apnesinde ise %10 oranında düzelme sağlar.
Erkeklerin boyun bölgesi kadınlara oranla daha yağlıdır. Bu durum uyku sırasında yumuşak dokunun daha fazla etkilenmesine dolayısıyla daha fazla horlamaya sebep olur. Kilo arttıkça horlamanın şiddeti de bu yüzden artar.
Tedavi Edilmezse Sonuçları Yıkıcı Olabilir
Dr. Merda Erdemir Işık, “Uyku apnesi olan kişilerde kalp krizi, uykuda ani ölüm, felç, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, depresyon gibi hastalıkların görülme sıklığının artmış olduğu izlenmektedir.
Günümüzde, horlama ve uyku apnesinin obezite ile ilişkisi iki yönlü değerlendirilmektedir.Obezite, başlı başına uyku apnesine yol açabilecek bir etken iken, uyku apnesinde oluşan metabolik değişiklikler (yorgunluk, isteksizlik, hareketsizlik vb.) obeziteye neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri