Ülkemizde bulunan Suriyelilerin sahip oldukları statü geçici koruma statüsüdür. Geçici koruma statüsü kavramı Türk Hukuku'na 2014 yılında girmiştir[6].
Ağustos 2022 itibarıyla Türkiye'de "geçici koruma" statüsündeki Suriyeli sayısı resmi rakamlara göre 3 milyon 600 bin kişi olup bu durum Türkiye'yi dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke yapmaktadır.
Geçici Koruma statüsü YUKK'un 91'inci maddesine göre; kitlesel olarak Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına gelen ve uluslararası koruma talebi bireysel olarak değerlendirmeye alınamayan yabancıların uluslararası koruma ihtiyacının sağlanması için acil çözümler bulmak üzere geliştirilen korumayı ifade etmektedir.
Türkiye'deki Suriyelilerin çocukları vatandaşlık alabiliyor mu? Türkiye, toprakları üzerinde doğanlara doğrudan vatandaşlık vermediği için, savaştan kaçıp Türkiye'ye gelen ve geçici koruma statüsü ile kalmaya devam eden Suriyelilerin burada doğan çocukları vatandaş olamıyor.
Mültecilik, hukuki bir statüdür. Mülteci olduğu iddiasıyla ülkesini terk eden ama mültecilik statüsü başvurusu sonuçlanmamış kişiler "sığınmacı" olarak adlandırılır. Mülteci ise sığınma başvurusu kabul edilen kişidir.
İlgili 29 soru bulundu
olması nedeniyle menşe ülkesinin veya ikamet ülkesinin korumasından yararlanamayan veya söz konusu tehdit nedeniyle yararlanmak istemeyen yabancı ya da vatansız kişiye, statü belirleme işlemleri sonrasında verilen statüyü ifade eder.
“Göçmen” ve “mülteci” çoğunlukla birbirinin yerine kullanılsa da hukuki açıdan önemli farklar barındıran bu bu terimleri ayırt etmek önemli. Mülteci kimdir? Mülteci, kendi ülkesinde ağır insan hakları ihlallerine ve zulme uğrama tehlikesi altında olduğu için ülkesinden ayrılan kişidir.
Türkiye'de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı 14 Eylül 2023 tarihi itibarıyla bir önceki aya göre 19 bin 127 kişi azalarak toplam 3 milyon 288 bin 755 kişi oldu. Kayıtlı Suriyeli sayısı 1 Ocak 2023'ten bu yana toplamda 247 bin 143 kişi azalarak son 7 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyelilerin Durumu
Türk vatandaşı ile evli olan GKK'daki Suriyelinin evliliklerinin 3. yılını doldurduktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüklerine başvuruda bulunarak bilgi alabilirler.
Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin esaslar, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda (TVK) düzenlenmiştir. Bu Kanun uyarınca Türkiye'de kesintisiz olarak en az beş yıl ikamet eden yabancı uyruklu kişiler, mevzuatta aranan diğer koşulları da yerine getirmeleri halinde Türk vatandaşlığı alabilmektedir.
Geçici koruma nedir? Suriye'de meydana gelen olaylar nedeniyle 28 Nisan 2011 tarihinden itibaren Türkiye'ye gelen Suriye vatandaşları ile Suriye'den gelen vatansız kişiler ve mülteciler Türk hükümeti tarafından geçici koruma kapsamına alınmaktadır.
Geçici Koruma Yönetmeliği'ne göre bu rejim, ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, ayrıldığı ülkeye geri dönemeyen ve bireysel ya da kitlesel olarak Türkiye sınırlarına gelen ya da Türkiye sınırlarından geçen ve koruma başvuruları bireysel olarak değerlendirmeye alınmayan yabancılara uygulanmaktadır.
Aynı tanım Avrupa dışı ülkelerden gelip Türkiye'ye sığınanlar için "şartlı mülteci" olarak ifade ediliyor. Göçmen ise ekonomik nedenlerle bir ülkeye gidip yerleşmek isteyen kişiyi ifade ediyor. Ancak Suriye, Irak, Özbekistan, Tacikistan, İran ve birçok ülkede gelenler "düzensiz göçmen" olarak kabul ediliyor.
Geçici Koruma kimlik belgesi nasıl alınır? İl Göç İdaresi Müdürlükleri'ne yapılan başvurular neticesinde 30 gün süreli geçerliliği olan kayıt belgesi verilir. Tahkikat sonucunda geçici korumaya alınması uygun olan kişilere geçici koruma kimlik belgesi düzenlenir. Başvuru ve belge herhangi bir ücrete tabii değildir.
İkincil koruma, mülteci veya şartlı mülteci başvurusunda bulunma şartlarını sağlamayan ancak kendi ülkesine döndüğünde aşağıda sayılan durumlara maruz kalacak yabancılara verilen hukuki statüdür. Bunlar sırasıyla; Ölüm cezası alma veya ülkesine döndüğünde ölüm cezasının uygulanacağı haller.
Geçici koruma statüsü ne zaman sona erer? Geçici koruma statüsünde bulunan kişiler üçüncü bir ülkeye kabul edilirse ya da başka ülkeye yerleşirse geçici koruma statüsü sona erer.
Türkiye'de evlenme
Türk mevzuatına göre, bir Türk vatandaşı ile bir sığınmacı, mülteci veya vatansız bir kişi veya farklı uyruklardan iki sığınmacı veya mülteci Türk makamları tarafından evlendirilebilir. Türk makamları tarafından kıyılan bütün nikâhlar Türk Medeni Kanunu ve ilgili yönetmeliklere tabidir.
“Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir. Başvuru sahiplerinde; Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beridir evli olmak.
SURİYE'DE YAPILAN EVLİLİKLERİN TÜRKİYE'DE TANINMASI
ancak bu durum Türkiye için elbette yasal kayıt niteliği taşımamakta, ikinci eşler hukuken tanınmamaktadır. İkinci, üçüncü eşler için aile birleşimi de yapılmamaktadır. Eş çocuk ise, bu evlilik de Türkiye hukukunda tanınmaz.
ASKERLİK YAPMAYACAK
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Aynı Kanun Maddesine göre, şayet ülkemizdeki Suriyeli, 22 yaşından sonra Türk vatandaşlığına geçerse yine askerlik yükümlülüğü bulunmuyor.
Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamaya göre 3 milyon 600 bin Suriyeli, 318 bin de diğer ülkelerden gelenlerle en çok sığınmacı yaşayan ülke yine Türkiye oldu.
Aynı anda iki vatandaşlığa sahip olmak ve iki devletin vatandaşlık kanunundan faydalanıp bunlara tabi olmak, uluslararası hukukta vatandaşlık edinimi ile ilgili bir kural birliği olmaması sebebiyle mümkündür.
Buna ek olarak, her yerde tanınmakta olan çok sayıdaki insan hakkı, doğrudan doğruya mültecilere uygulanabilir. Bunlar, yaşama hakkı, işkence ve kötü muameleden korunma, vatandaşlık hakkı, hareket özgürlüğü hakkı, ülkeyi terk etme ve ülkeye geri dönme hakkı ve zorla geri gönderilmeme hakkını içerir.
Göçmenlik hukuku, vize, ikamet, vatandaşlığa kabul ve diğer prosedürler için uluslararası anlaşmalara uygun olarak başka bir ülkeye göç ederken uyulması gereken bir yasadır.
Sığınma hakkı ya da iltica hakkı, kimi ülkelerin önceden belirlenmiş koşullara uygun başvurularda bulunan kimselere verdiği hukuki ve politik bir haktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri