Farklı iklim koşullarına uyum sağlaması ve yetişmesiyle dünyanın pek çok yerine yayılmıştır uyku çiçeği. Kendine özgü yapısıyla dikkatleri üzerine çıkan bu çiçek her ortama ayak koşula uyum sağlayabildiği için evlerde kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.
Genel olarak uyku çiçeği güneşli ortamı sever. Ancak bitkini pek karanlıkta bırakmayıp fazla da güneşte tutmamanız gerekir. Uyku çiçeğinin toprağı kurudukça su ilave edilmelidir. Bu türü kış aylarındaki ayaz ve soğuktan korumak için iç mekanları tercih edebilirsiniz.
Güneşi seven bir çiçek olmasının yanı sıra güneş ışığının yakıcılığına karşı yaprakları yanabilir. Daimi olarak gölgeli alanlarda konumlandırılması gerekmektedir. Uyku çiçeğini sulamak için düzenli bir aralığına ihtiyacınız yoktur.
Bu mucizevi bitki sedatif (yatıştırıcı ve rahatlatıcı), hipnotik (uyku verici), anksiyolitik (anksiyete giderici), analjezik (ağrı kesici) ve antispazmodik (spazm giderici) etkileri ile biliniyor. Passiflora'nın Faydaları Nelerdir? Uykusuzluk şikayetlerinde, uykuları düzene girdirir. Kasılma ve kramplara iyi gelir.
Kelebek Çiçeği Bakımı
Güneş ışığı: Bu bitki kısmi gölge ile tam güneş koşullarında büyür. Günde en az 4 ila 6 saat güneş ışığı alması optimum büyüme ve bol çiçeklenme sağlar. Sulama: Clerodendrum ugandense, özellikle kurak dönemlerde düzenli sulamayı sever.
İlgili 31 soru bulundu
Sık Sorulan Sorular. Güneş istemeyen bitkiler hangileridir? Paşa kılıcı, alev kılıcı, küpe çiçeği, begonya, beyaz yelken çiçeği, çuha çiçeği, bardak menekşesi, guzmanya, orkide, salon sarmaşığı gibi pek çok bitki doğrudan güneş ışığı almadan yaşamını sürdürebilir.
"Uyku çiçeği oldukça zarif bir bitki olmakla birlikte uçuk pembe çiçekler açarlar. Doğrudan güneş almayıp, aydınlık yerleri seven bitki türü olup keyfi yerinde olduğunda kolay bir şekilde çoğalabilen bir çiçektir.
Evde besleyeceğiz uyku çiçeği için saksı tercihinizde küçük saksı seçmeniz faydalı olacaktır. Küçük saksı bulamıyor iseniz ufak bir çiçek sepeti içerisinde sağlıklı bir şekilde büyütebilirsiniz. Bitkinizin uzun süre güneşte kalmamasına özen gösterin.
Uyku çiçeği, doğru su ve ışık dengesi olmadan kuruyabilir. Aşırı sulama, bitkinin köklerinin çürümesine ve dolayısıyla bitkinin kurumasına neden olabilir. Ayrıca, uyku çiçeği doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında yaprakları yanabilir ve kuruyabilir.
Uyku çiçeğinin faydaları şunlardır:
Uykusuzluğa iyi gelir. Uyku çiçeği, GABA adı verilen bir nörotransmitterin salınımını artırarak uykuya dalmayı kolaylaştırabilir. GABA, beynin sakinleştirici bir etkisi olan bir kimyasaldır.
Soğuk su köklere zarar verebilir. Bitkinizin sulanması için en uygun zaman erken sabah veya geç akşam saatleridir. Bu saatlerde su daha iyi emilir ve bitki yaprakları güneşe maruz kalmadan kurur.
Ülkemizde daha çok " Süs Yoncası", "Uyku Çiçeği" ve "Mor Yonca" olarak tanınır. Uzun ömürlü, küçük soğanımsı yumrulu bir bitkidir. Aslında yonca bitkisi ile bir akrabalığı yoktur sadece yaprak şekli benzerlik gösterir. İklimi uygun olan yerlerde bahçelerde ve balkonlarda yetiştirilebilir.
Yatak odasındaki bir bitki, yapraklarındaki gözenekler aracılığıyla zararlı gazları emebilir ve her gün soluduğunuz havayı filtreleyip temizleyebilir. Yatak odası bitkilerinin sağlık açısından pek çok faydası olmasının yanı sıra, her türlü iç mekana hoş bir dekor dokunuşu ve mükemmel bir enerji katarlar.
Bunların yanı sıra, Ficus, Lavanta ve Jasmine gibi bitkiler de rahat uyku sağlayabilirler. Ficus, toksinleri filtreler ve oksijen üretirken Lavanta ve Jasmine ise sakinleştirici özellikleri sayesinde daha huzurlu bir uyku sağlarlar. Ancak, bazı bitkilerin gece yatak odasında bulundurulması sakıncalı olabilir.
Genellikle bitkiler, ürettiği polen ve havadaki partiküller tarafından alerjileri tetikler. Bitkinin ürettiği öz ile temas edildiğinde; ciltte tahrişe, kaşıntıya ve şişmeye neden olabilirler. Sonuç olarak yatak odasına çiçek yerleştirirken aklınızda bulundurmanız gereken tek şey, toksik olmadıklarından emin olmaktır.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Asım Baş; bitkilerin gece sulanması ve buharlaşmanın azaltılması gerektiğini dile getirerek, güneş ile aşırı ısınan topraklarında yeraltından çıkarılan çok soğuk su ile sulanmasının doğru olmadığını dile getirdi.
Genel olarak, bitkilerinizin saksı değişimi için en iyi zaman, bitkinin aktif büyümede olduğu ilkbahar ve yaz aylarıdır. Sonbahar da ekim için iyi bir zamandır, ancak bitkiyi kışa getirmeden en az üç ila dört hafta önce saksı değişimi yapmaya çalışın.
Kaudpul olarakta bilinen Gece Yarısı Çiçeği yılda sadece bir kez açan ve gün batmadan solan çok özel bir bitkidir. Bu narin özelliği sayesinde Kaudpul, "Gecelerin Kraliçesi" diye isimlendiriliyor. Keşişler ve budistler tarafından ruhani bir çiçek olarak bilinmektedir.
Bitkilerin çoğu -karanlıkta güneş ışığından beslenemediği için- geceleri karbondioksit salgılar. Bu nedenle yatak ve bebek odasında canlı bitki bulundurmak önerilen bir durum değildir. Zira odada karbondioksit miktarının çok fazla artması, ''hiperkapni'' adı verilen bir tablonun ortaya çıkmasıyla sonuçlanabilir.
Aynı zamanda bitkinin boyu da karbondioksit salınımını etkiler. Bir diğer söylenti ise gece odamızda bulunan bitkilerin havadaki oksijeni kullanıp bizi oksijensiz bırakmasıdır. Bitkiler solunum için oksijen kullanırlar ancak bu oldukça az bir miktardır. Sizi veya odadaki oksijen miktarın etkileyecek düzeyde değildir.
Karanlık ya da loş ortamlarda da pekala büyüyebilen bu güneş sevmeyen çiçekler arasında salon sarmaşığından begonyaya, dua çiçeğinden paşa kılıcına pek çok farklı ve güzel bitki görmek mümkün. Üstelik bu çiçekleri, ideal boyutları dolayısıyla evinin farklı köşelerinde rahatlıkla konumlandırabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri