Zıpçıktı soğanı, sonbahar mevsiminde iyi drene edilmiş toprağa dikilir. Zengin, nemi iyi tutan ve hafif asidik özelliğe sahip olan topraklar bu bitki için tercih edilmelidir.
Sürgünleri seçin. Bu yönteme yaprakla çoğaltma yöntemide denilmektedir. Uyku çiçeği bitkisi genellikle sürgünler oluşturur. Bu sürgünlerin ucunda küçük bitkiler olabilir.
Genel olarak uyku çiçeği güneşli ortamı sever. Ancak bitkini pek karanlıkta bırakmayıp fazla da güneşte tutmamanız gerekir. Uyku çiçeğinin toprağı kurudukça su ilave edilmelidir. Bu türü kış aylarındaki ayaz ve soğuktan korumak için iç mekanları tercih edebilirsiniz.
Ekim zamanı sonbahar ve ilkbahardır. Çiğnemeye dayanıklı ve yayılmacı bir bitkidir.
Güneşi seven bir çiçek olmasının yanı sıra güneş ışığının yakıcılığına karşı yaprakları yanabilir. Daimi olarak gölgeli alanlarda konumlandırılması gerekmektedir. Uyku çiçeğini sulamak için düzenli bir aralığına ihtiyacınız yoktur.
İlgili 22 soru bulundu
Uyku çiçeği, doğru su ve ışık dengesi olmadan kuruyabilir. Aşırı sulama, bitkinin köklerinin çürümesine ve dolayısıyla bitkinin kurumasına neden olabilir. Ayrıca, uyku çiçeği doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında yaprakları yanabilir ve kuruyabilir.
Aslında yonca bitkisi ile bir akrabalığı yoktur sadece yaprak şekli benzerlik gösterir. İklimi uygun olan yerlerde bahçelerde ve balkonlarda yetiştirilebilir. Kışın fazla soğukta ve yazın fazla sıcakta yaprakları kuruyabilir.
Bu mucizevi bitki sedatif (yatıştırıcı ve rahatlatıcı), hipnotik (uyku verici), anksiyolitik (anksiyete giderici), analjezik (ağrı kesici) ve antispazmodik (spazm giderici) etkileri ile biliniyor. Passiflora'nın Faydaları Nelerdir? Uykusuzluk şikayetlerinde, uykuları düzene girdirir. Kasılma ve kramplara iyi gelir.
Tohumlar nemli toprağa 0,5 – 1 cm derinliğe ekildikten sonra çimlendirme için bir ya da iki kez 3-4 saatlik yağmurlama sulama yapılması gerekiyor. Ekimler ister sonbaharda ister ilkbaharda gerçekleştirilsin, yonca tarlalarında sorunsuz çıkış için çimlendirme aşamasında yağmurlama sulamanın tercih edilmesi gerek.
Uyku çiçeği bitkisi, tohumlarla da çoğaltılabilir. Uyku çiçeği tohumları, sonbahar veya ilkbaharda toprağa ekilir. Toprak, nemli tutulmalı ve sıcaklık 20-25 derece arasında olmalıdır. Yaklaşık 2-3 hafta sonra, tohumlar çimlenir ve yeni bitkiler oluşur.
Uyku Çiçeği Yumrusu - Oxalis Triangularis – Myke , halk arasında süs yoncası olarak da bilinen, muhteşem güzellikte mor renge sahip üçgen yapraklı yoncalar ince ve narin dallar üzerinde süzülür. Güneş battığında yapraklarını kapatmaktadır. İlgi çekici ve zarif davranışından dolayı bu çiçeğe uyku çiçeği adı verilmiştir.
Kaudpul olarakta bilinen Gece Yarısı Çiçeği yılda sadece bir kez açan ve gün batmadan solan çok özel bir bitkidir. Bu narin özelliği sayesinde Kaudpul, "Gecelerin Kraliçesi" diye isimlendiriliyor. Keşişler ve budistler tarafından ruhani bir çiçek olarak bilinmektedir.
Akşamsefası (Mirabilis jalapa), akşamsefasıgiller (Nyctaginaceae) familyasından çok yıllık bir süs bitkisi türü. L. Amerika'nın tropik bölgelerinden dünyanın birçok yerine dağılmış olan akşamsefası çabuk gelişen ve 1 m'ye kadar boylanabilen bir bitkidir.
Barış çiçeğine uzun zaman su vermediğinizde yapraklarının boynu bükülmüş olarak bulabilirsiniz. Ancak bu şekilde bulduğunuz barış çiçeğiniz öldü diye düşünmeyin. Yapraklarını bir araya toplayarak bir ip yardımıyla bağlayın ve yarım saat süreyle suyun içerisinde bekletin.
Bitkinizin sulanması için en uygun zaman erken sabah veya geç akşam saatleridir. Bu saatlerde su daha iyi emilir ve bitki yaprakları güneşe maruz kalmadan kurur.
Uyku çiçeğinin faydaları şunlardır:
Uykusuzluğa iyi gelir. Uyku çiçeği, GABA adı verilen bir nörotransmitterin salınımını artırarak uykuya dalmayı kolaylaştırabilir. GABA, beynin sakinleştirici bir etkisi olan bir kimyasaldır.
Yonca türleri baklagiller ( fabaceae ) familyasındandırlar. Bu nedenle ekşiyonca türlerine sahte yonca da denir. Ekşiyonca türleri genel olarak beyaz, pembe ve sarı renkli çiçeklidir. Geceleri ve güneş olmadığı zaman çiçekleri kapanır.
Rahatlatıcı etkisi ile tanınan passiflora (çarkıfelek) bitkisi uykusuzluk, stres, adet görme ve menapoz dönemindeki ruhsal sıkıntı ve gerginlik gibi şikayetleri olan kişiler tarafından kullanılır.
Uyku çiçeğinin beyazdan pembeye ve mora kadar küçük çiçekleri vardır. Genelde ilkbaharda ekilen ve ev bitkisi olarak bakılan uyku çiçeği, insanlar ve evcil hayvanlar için zehirli olduğundan dolayı bitkiye bakacağınız yere dikkat etmeniz önemlidir.
Yonca ekiminde öncelikle ekim zamanı belirlenmelidir. Yonca ekimi sonbaharda ve ilkbaharda yapılabilir. Serin ve soğuk iklim şartlarına sahip bölgelerde sonbahar ekimi bazı riskler taşır.
Ocak ayında ekilebilecek çiçekler şunlardır; pelesenk, ametist, hercai menekşe, camgüzeli, begonya, sabır ağacı ve lobelyadır. Ocak ayında ekilmesi gereken çiçekler gölgede büyüyen ve yetiştirilen çiçekler ekilmelidir.
Kalanchoe çiçeği az ışık aldığı zaman yeteri kadar beslenemez bunun için çiçeklerinde solma ve kararma meydana gelir. Sıcak bir ortam ile parlak ve dolaylı güneş ışığını tercih eder.
Solmuş çiçeklerinizi aslında canlandırmanız mümkün. Solmuş çiçeğin dibine organik maddeler karıştırarak çiçeği canlandırabilirsiniz. Kompost, yaprak, çiftlik gübresi, gübre yaprakları gibi organik maddeler karıştırılmalı ve toprağa eklenmelidir. Toprağın düzenli olarak havalandırılması da çiçeği sevindirecektir.
Kelebek Çiçeği Bakımı
Güneş ışığı: Bu bitki kısmi gölge ile tam güneş koşullarında büyür. Günde en az 4 ila 6 saat güneş ışığı alması optimum büyüme ve bol çiçeklenme sağlar. Sulama: Clerodendrum ugandense, özellikle kurak dönemlerde düzenli sulamayı sever.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri