Cildinizin kuru veya yağlı olduğunu anlamak için elinizle masaj yapabilirsiniz. Yağlı ve kaygan bir his bırakan bölgeler çoğunlukta ise yağlı; kuru veya orta olan bir his kalıyorsa karma ya da kuru bir cildiniz olduğunu anlayabilirsiniz.
Sebepler öncelikle endojendir, yani kalıtım veya hormonal dengesizlikler (özellikle ergenlik döneminde akneye neden olabilen) gibi iç nedenlere bağlıdırlar. Nedenler ayrıca stres, kirlilik, sigara dumanına maruz kalma veya sıcaklıktaki değişiklikler gibi dışsal faktör kaynaklı olabilir.
Yüzün yağlı olması cildin doğal yağlama maddesi olan sebum üretiminin artmasından kaynaklanabilir. Sebum, cildin nem dengesini korumak ve cildi sağlıklı tutmak için gereklidir, bu nedenle ciltte belirli bir miktarda yağ bulunması normaldir ve sağlıklı bir cilt için gereklidir.
Yağlı cilt, cildin aşırı sebum üretmesi nedeniyle oluşur. Sebum, cildin nemli kalmasını sağlayan bir bileşiktir. Aşırı üretilmesinin nedeni cildin nem dengesinin doğru oranda olmamasıdır. Cilt, kendini nemlendirerek dış etkilere karşı bir savunma mekanizması oluşturmak adına sebum üretir.
İlgili 45 soru bulundu
Yüzünüzü Düzenli Olarak Yıkayın
Yağlı cilt bakımı için atılacak ilk adım yüzü düzenli olarak günde 2 kez yıkamaktır. Cilt, hem gündüz hem de gece cilt bakımı rutininde, cilt için uygun bir temizleyici ve ılık su ile yüz yıkanmalıdır.
Bu nedenle cildi günde iki kez yıkamak yeterli olacaktır. Cilt, gün boyunca yağ ve sebum ürettiğinden hem gündüz hem de gece temizliğe ihtiyaç duyar. Yağlı cilt, özellikleri gereği yağlı ciltler için üretilmiş ürünler ile yıkanmalıdır. Hem gündüz hem de gece rutini oluşturulmalıdır.
Yağlı ciltteki sebum, özellikle aşırı miktarda olduğunda, bağışıklık tepkisini uyarabilen iltihaplı bir maddedir. İnce çizgiler gibi yaşlanma belirtileri gösteren cilt, genç cilde göre daha ince olma eğilimindedir ve bu da sorunu daha da kötüleştirebilir.
Evde cilt tipi belirlemek için parmak uçlarınızı yüzünüzde hafifçe gezdirin. Eğer T bölgesinde parmaklarınız yağlanıyor ancak diğer bölgelerde herhangi bir yağ hissetmiyorsanız cildiniz karma demektir. Hiçbir şekilde yağ hissetmiyorsanız kuru, cildin her bölgesinde parmaklarınız yağlanıyorsa cildiniz yağlı demektir.
Yanak bölgesine peçete testi yaptığınızda peçete kuru, burun çevresi ve alın bölgesinde ise yağlı bir görünümdeyse karma cilt tipi, Peçete tüm yüz bölgesine uygulandığında oldukça yağlı ve nemli bir görünüme sahipse bu durum yağlı cilt tipi göstergesidir.
Papatya sabunu, Kleopatra'nın güzellik sırrı olarak bilinir. Papatya sabunu özellikle yağlı cilt tipine sahip kişiler için önerilmektedir. Cilde tonik etkisi sağlar. Düzenli bir şekilde kullanıldığında ise cildi sıkılaştırır ve tıkalı gözeneklerin açılmasını sağlar.
Özellikle kuru ciltlere nemlendirici uygulamak çok yaygın olsa da, yağlı ciltlerin de uygun ürünlerle nemlendirilmesi gerekir. Çünkü cilt, yeterince nemli olmazsa, cilt daha fazla sebum (yağ) üretir. Yağlı cilt, ciltteki yağ bezleri çok fazla sebum ürettiğinde ortaya çıkar.
Yağlı ciltler için bir serum kullanım kısıtlaması olmamakla birlikte eğer yağlanma azaltılmak isteniyorsa AHA/BHA, Niacinamide, Çinko ve Retinoid serumlar tercih edilebilir.
T Bölgesi Nedir? T bölgesi alın, burun ve çenenin bir araya gelerek oluşturduğu hayali bir çizgidir. Özellikle yağlı ve karma cilt tipine sahip kişilerde yağlanma nedeniyle ciltte parlama sorunları oluşabiliyor ve bu da günlük yaşamı olumsuz etkileyebiliyor.
Cildiniz yağlıysa, günde iki kez temizleyin. Sabah ve akşamları önce temizleme jeli ve ardından tonik kullanın. Gün içinde cildiniz aşırı parlıyorsa, salisilik asitli toniklerle temizleyin. Akşam eve gelir gelmez hemen cilt temizliğinizi yapın.
Karma cilt tipi genellikle alın, burun ve çene bölgesi yağlıyken, yanakların kuru olduğu bir cilt tipidir. Yüzdeki yağ bezeleri normalden fazla sebum üretirse parlak ve yağlı bir görünüm oluşabilir.
Bazı insanların yüz kırışıklıkları daha fazla olur. Bunda cilt tipinin etkisi vardır.Beyaz ve ince derili insanlarda deri çok kolay kırışır ve yaşlanır. Kalın derili, esmer kişilerde ise daha geç ve yavaş kırışma, yaşlanma gözlenir. Tabii genetik yapı da diğer tüm organ yaşlanmalarında olduğu gibi etkendir.
Bu yağ bezleri cildi korur ve nemlendirir. Ancak bazı bireylerden bu yağ gereğinden fazla salgılanmaktadır. Bu durum yüzde ve saç derisinde aşırı yağlanmaya yol açmaktadır. Hatalı beslenme, kötü alışkanlıklar, yeterince su içmemek, kozmetik ürünler, uykusuzluk, stres ve hormonlar cilt yağlanmasına sebep olmaktadır.
Yağlı cilt dokusunda ise kırışıklar belli olmaz, nemli olan ciltte sarkma ortaya çıkmaz. Kısaca, cilt kuruluğu aslında cildin daha hızlı kırışmasına yol açmaz, sadece ciltte var olan kırışıkların gün yüzüne çıkmasına ortam hazırlar.
Cilt yaşlanması 25 yaşından sonra kendini göstermeye başlar. Ancak bazı faktörler bu işaretlerin daha erken görülmesine sebep olabilir. Zaman geçtikçe bu izler daha da belirginleşir. Yaşlanmanın ilk belirmeye başladığı yerler göz çevresidir.
Yüzün duş öncesinde ya da sonrasında ılık su ile yıkaması öneriliyor. Aklınızda olsun Şayet “Duş sırasında yüzümü yıkamaktan vazgeçmem” diyenlerdenseniz, o halde yüzünüzü yıkarken suyun ısısını düşürmenizde fayda var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri