Uyku Apnesi Testi Fiyatı 2022 Uyku laboratuvarı fiyat ortalaması sigortalı ve sigortasız farklı fiyatlara sahip olabilir. Sigorta kapsamında karşılanan uyku apnesi testleri 1000₺ -1500₺ arasında değişiklik göstermektedir.
Devlet Hastanesinde Uyku Testi
Devlet hastanesinde yaptırdığınız uyku testi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır.
Uyku testi hastanelerin; nöroloji, kulak burun boğaz ve göğüs hastalıkları bölümlerinden randevu alınabilmektedir.
Uyku apnesi problemi yaşayan kişilerin alanında uzman ve deneyimli kulak burun boğaz uzmanlarına başvurması gerekmektedir.
Kişide uyku bozuklukları, obezite, hipertansiyon, diyabet, kalp krizi veya inme gibi çeşitli ciddi sağlık sorunları görülebiliyor.
İlgili 34 soru bulundu
Uzman hekim tarafından yapılıyorsa eğer testin sonucu ertesi gün çıkmaktadır.
Uyku testi (Polisomnografi) genellikle kişinin uykuda kabuslar ve yatak ıslatması, konuşması, uyurgezerlik gibi parasomnileri (uyku sırasında anormal davranışları veya hareketleri), değerlendirmek için kullanılır. Ayrıca, uykunun içinde meydana nöbetleri algılamak veya değerlendirmek için kullanılabilir.
Uyku polikliniğinde kalmanız gereken süre, genellikle 8 ila 10 saat arası kadardır. Uyku apnesi laboratuvarı içerisinde yapılan işlemler sabah saatlerinde sona sürecek olup, derin uyku esnasındaki tüm hareketleriniz gözlemlenecektir.
Sağlık Raporu ve Reçete
SGK katkı payından yararlanmak isteyen hastanın önce yetkili bir sağlık kuruluşunda (hastane) polisomnografi (uyku testi, PSG) tetkiği olarak uyku apnesi sendromuna sahip olduğuna dair heyet raporu alması gerekir.
Uyku testinin yapılacağı gün alkol, uyku ilacı, kahve ve gazlı içeceklerden uzak durmalıdırlar. Uyku testi tamamen doğal yollardan yapılan bir işlemdir. Yani hastaya herhangi bir lokal anestezik ilaç vs. uygulanmaz. Hastanın kendiliğinden uyuması amaçlanır.
Uyku Bozuklukları Polikliniği
Randevular Alo 182-Merkezi Hastane Randevu Sistemi veya internet aracılığı ile (https://www.mhrs.gov.tr/Vatandas/) alınmaktadır. Uyku özel dal polikliniğimiz hafta içi (pazartesi sabah hariç) 08.30 – 16.30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Uyku testi (Polisomnografi) evde yapılabilen bir testtir.
Ancak evde yapılan testler hastaya ve yapan hekime birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Hastanın veya ekibin sensörleri uygulanması ve sökmesi için birkaç kez buluşması gereklidir.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
Uyku Testi Nasıl Yapılır? Testin yapılacağı akşam odasına alınan hastaya deneyimli bir uyku teknisyeni tarafından gece boyunca kayıt yapacak olan elektrotlar uygulanır. Bu elektrotlar yardımı ile hastada uyku sırasında beyin, solunum, kalp ve kas fonksiyonlarında meydana gelen olaylar kaydedilir.
Süt ve yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yatmadan 1-2 saat önce tüketebilirsiniz. Rezene, papatya ve kedi otu gibi bitki çayları da uykuya dalmanıza yardımcı olabiliyor. Alkolün uykuya dalmayı kolaylaştırıldığı düşünülse de, yapılan çalışmalarda uyku kalitesini bozduğu kanıtlanmış.
Uykusuzluğun Nedenleri
Duygusal ve psikolojik rahatsızlıkların yanı sıra fiziksel olarak çekilen acılar ve rahatsızlıklarda uykusuzluğa neden olmaktadır. Uykusuzluğun diğer nedenleri ise şöyledir; Stres, kaygı gibi duygular. Gürültü, ışık, soğuk, sıcak gibi çevresel faktörler.
Uyku Testi ve CPAP Titrasyon Testi raporunuz, heyet raporu ve reçetesini istemektedir. Hayır , Devlet Hastanesi olması gerekmiyor, SGK anlaşmalı ve heyet raporu verebilen özel veya üniversite hastanesinin raporları da geçerlidir.
Buna göre; insomni grubu en fazla 10 puan alabiliyorken, uykuda solunum bozuklukları Apne hipopne indeksi baz alınarak hafif grup için 5 puan, orta ağırlıklıktaki gruba 10 puan, indeksin 30 un üzerinde olduğu ağır gruba ise 35 puan engelli puanı vermiştir.
Horlama, uykuda nefes tıkanması gibi şikayetleri olan hastanın KBB hekimi tarafından yönlendirilmesi ile gidilen nöroloji uzmanı, uyku apnesi rahatsızlıklarını teşhis edilmesi için gerekli aksiyonları alan doktordur.
Uyku testi sonucunda uykuda solunum bozukluğu tespit edilirse hastaya tedavi önerilerinde bulunulur. Hafif olgularda kilo verme, uykuda pozisyon desteği, ağız içi aparat kullanımı yardımcı olabilirken, daha ağır olgularda CPAP cihazı (solunum cihazı) kullanılması önerilir.
Uyku apne sendromu olan kişide horlama, 3-4 kat daha fazla, çok kaba ve gürültülü şekilde gerçekleşir. Horlamanın yanı sıra nefes darlığı, sık sık iç çekme, el kol hareketleriyle çırpınarak uyanmaya çalışma, sık ve uzun süreli solunum durmaları, sabah yorgun uyanmak da uyku apne sendromu yaşayan kişilerde görülür.
Şişmanlık, vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen miktarının artmasına neden olur. Dolayısıyla zaten apne nedeniyle nefes borusundan oksijen girişi sorunu olan hastada sorun artar. Bu nedenle kilo vermek en iyi tedavi yöntemlerinden biri.
Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
Bunun yanında hastanın sigara ve alkol gibi alışkanlıkları varsa bunları kesmeleri gerekir. Bunun yanında gece yatarken ağız içi apareylerinin kullanılması özellikle sırtüstü yatılma durumlarında bu horlama ve apne şikayetlerinin fazla olması nedeniyle kişilerin sağ veya sola dönerek yatmaları önerilir.
Uyku yeterliliği (Sleep efficiency=SE): TST'nin, TRT'nin % kaçını oluşturduğu hesaplanır: TST/TRTX100. “%” olarak ifade edilir. Normalde %85 ve üzeridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri