Polisomnografi olarak da adlandırılan uyku testi, horlama ve uyku apne sendromu gibi uyku bozukluklarının kesin tanısı için kullanılan yöntemdir. Bu test, hastanın gece boyunca uyurken vücudunun muhtelif yerlerine yerleştirilen sensörler ile izlenmesi ile yapılmaktadır.
Gece uyku testi, uyku laboratuvarında yatırılan hastanın başına ve çenesine elektrotlar bağlanarak yaklaşık 7 saatlik çekim süresince uyku evreleri belirlendikten sonra rüya dönemleri, derin uyku dönemleri ve uyanma reaksiyonlarının sayısı ve süresi hesaplanması için kullanılan yöntemdir.
Gece boyu yapılan çekim uyku ekibi tarafından skorlanır ve bir rapor hazırlanır. Bu uyku testi sonucunu almak üzere hasta 1-2 gün sonra Uyku Bozuklukları Merkezi'ne davet edilir. Uyku testi sonucunda uykuda solunum bozukluğu tespit edilirse hastaya tedavi önerilerinde bulunulur.
Uyku esnasında nefesin durması ve yüzeysel hale gelmesi anlamına gelen uyku apnesi gece boyunca defalarca tekrarlayabilir. Sabahları yorgun uyanma, dikkatsizlik gibi orunlara neden olabilen bu rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde ölümcül tablolara da dönüşebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Uyku apnesinde kalp kası duvarları genişlemeye başlar. Akciğer basınçları yükselir (pulmoner tansiyon), kalp ve akciğer yetmezliği oluşur. Uyku apnesi, uzun vadede yaşam kalitesini düşüren ve ölümcül noktaya kadar ilerleyebilen bir hastalıktır.
Uyku apnesi uyku sırasında solunumun kesintilere uğramasına neden olur. Uyku apnesi sendroumu; yüksek sesle horlayan, aşırı kilolu, yüksek tansiyonlu, burun veya boğaz bozukluğu olan kişilerde daha fazla görülür. Uyku apnesi, kanda düşük seviyelerde oksijen ve yüksek seviyelerde karbondioksite neden olur.
Horlamaya engel olan yatış pozisyonu, uyku apnesi problemini azaltmaya da yardımcı olabilir. Yüzüstü veya sırt üstü yatmak akciğerlere hava akışının az olmasına neden olur ve horlamaya yol açar. Sırta yastık koyarak uyumak ve yan yatmak ise horlamayı azaltarak uyku apnesinin oluşma sıklığının azalmasını sağlayabilir.
Obstrüktif uyku apne sendromu tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalığın hafif şiddette olması ve hastada eşlik eden diğer ek risk faktörlerinin olmaması durumunda damak-dil kökü ile ilgili cerrahi girişimler ve/veya kilo kontrolü gibi tedavi yöntemler yardımcı olabilir.
Uyku Apnesi Kendiliğinden Geçer mi? Uyku apnesi kendiliğinden geçen bir durum değildir. Uyku apnesi, solunum yollarındaki tıkanıklıklar nedeniyle solunumun tekrarlanan duraklamaları ile oluşan bir uyku bozukluğudur.
Klinikte yapılan testler öncesinde herhangi bir ilaç verilmemekte, iğne kullanmayı gerektirecek işlem yapılmamaktadır. Uyku testinde ilaç verilir mi? sorusunun cevabı, hayırdır. Uyku testleri öncesinde herhangi bir ilaç verilmeyerek kişinin kendi uykuya dalış süresi incelenmektedir.
Uyku laboratuvarı fiyat ortalaması sigortalı ve sigortasız farklı fiyatlara sahip olabilir. Sigorta kapsamında karşılanan uyku apnesi testleri 1000₺ -1500₺ arasında değişiklik göstermektedir. Özel uyku testleri ise 5000₺ -7000₺ arasında değişiklik göstermektedir.
Uyku testi birçok hastalıktan dolayı yapılmaktadır. Uyku bozuklukları, nefes tıkanması, uyku apnesi gibi rahatsızlıkların teşhisi için Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji bölümlerine gidilebilir. Bu birimler testin seyrine göre gerekli birime yönlendirme yapabilmektedir.
Bu yüzden sizde de Uyku Apnesi olduğundan şüpheleniyorsunuz. Size en yakın, Uyku Testi yapan bir Uyku Merkezine veya doktorunuza başvurunuz. Uyku hastalıklarının en detaylı tanısı, uyku merkezlerinde bulunan Polisomnografi (PSG) cihazları kullanılarak konulmaktadır.
Çenenize, saçlı deri ve göz kapaklarınızın dış kenarında elektrotlar yerleştirir. Uyurken Bunlar yerinde kalmalıdır. Uyanık (gözleriniz kapalıyken) ve uyku sırasında ise elektrotlardan gelen sinyaller kaydedilir. Kalp hızı ve solunum kaydetmek için monitörler göğüse eklenecektir.
Uyku testi (Polisomnografi) evde yapılabilen bir testtir.
Ancak evde yapılan testler hastaya ve yapan hekime birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Hastanın veya ekibin sensörleri uygulanması ve sökmesi için birkaç kez buluşması gereklidir.
Uyku apnesi, özellikle iki-altı yaş arasında ve tüm çocukların yaklaşık yüzde 1-3'ünde görülür. Bademcik ve geniz etinin çocuğun vücut yapısına oranla daha büyük olduğu iki-altı yaş arası dönemde bu yapılar hava yolunu daraltır ve uyku apnesine neden olur.
Stres ve uykusuzluk, uyku apnesi gibi başka bir uyku bozukluğuna da neden olabilir. Kronik strese maruz kaldığımızda vücudumuz daha yüksek seviyelerde kortizol üreterek uyku düzenimizde bozulmalara yol açar. Böylece uykuya dalmakta veya gece boyunca uykuda kalmakta güçlük çekeriz.
Sosyal ve psikolojik sorunların uyku apnesini tetiklediği konusunda yeterli klinik araştırma ve bulgu bulunmamaktadır.
Uyku apnesi kesin ve etkili bir şekilde tedavi olur. Dünyada en yaygın kullanılan uyku apne tedavisi “Kesintisiz Pozitif Nazal Basınç (CPAP)” tedavisidir. Bu uyku apnesi cihazı, uykuda başucuna konulan küçük bir cihaz ile burun yoluyla yansıtılan çok hassas pozitif basınç oluşturulur.
Horlama şikayeti nedeniyle yapılan uyku testinde 1 saat içinde 132 kez solunumunun durduğu belirlenen İlhan Paşaoğlu'na ileri aşamada tıkayıcı uyku apnesi teşhisi kondu. Robotik cerrahi ile Paşaoğlu'nun hastalıktan kurtulduğunu belirten Prof.
Bu durumun uzun süre devam etmesi donucunda kalp büyümesi, yüksek tansiyon, kalp ritim bozukluğu hatta ani kalp durması gibi problemler oluşabilmektedir.
Ayrıca uyku apnesinde yastık türü de çok önemlidir. Boyun destekli ve lateks yastıklar, orta sertlikte ve fazla yüksek olmayan yastıklar solunum yollarındaki rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olacağı için uyku apnesiyle mücadelenizde de size destek sağlayacaklardır.
Çemen Otu ve Nane Yaprağı İkilisiyle Rahat Bir Uyku Çekin
Taze nane yaprağı ve çemen otu sindirim sistemini rahatlatır ve midedeki fazla asit miktarını azaltır. Nane ve çemen bitkileri aynı zamanda bronşit, nezle, grip ve öksürüklere iyi gelir. Çemen otu uyku apnesi sorununa da iyi gelen önemli bir bitkidir.
Bu sayede üst solunum yolu devre dışı bırakılarak, nefesin bu tüp aracılığı ile alınması sağlanır. Aslında sık uygulanan ve iyi bir operatör tarafından gerçekleştirildiğinde genel ameliyat riskleri dışında herhangi bir riski bulunmayan bu yöntemde; ameliyat sonrası yaşam, ameliyat öncesine göre bir miktar zorlaşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri