Çığır açan yeni bir araştırma, Ani Bebek Ölümü Sendromu'nun (ABÖS) gizemini çözmüş olabilir. "Uykuda bebek ölümü" olarak da bilinen ABÖS görünüşte sağlıklı bir bebeğin, genellikle yaşamının ilk 6 ayı içindeyken ani, beklenmedik ve açıklanamayan şekilde ölmesi anlamına geliyor.
Bu çevresel stres faktörleri arasında yüzüstü veya yan yatma, aşırı ısınma ve tütün dumanına maruz kalma sayılabilir. Yatak paylaşımı (birlikte uyuma olarak da bilinir) veya yumuşak nesneler nedeniyle kazara boğulma da rol oynayabilir. Bir başka risk faktörü de 39. gebelik haftasından önce doğmaktır.
Görünürde sağlıklı olan bir bebeğin 1 yaş öncesi hiçbir ön belirti göstermeden ve başka tıbbi nedenlerle açıklanamayacak bir biçimde uyku sırasında beklenmedik bir biçimde ölmesi “Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS)” (Sudden Infant Death Syndrome, SIDS) olarak tanımlanır.
Yine de yapılan bazı uygulamaların bebeğin ani ölüm riskini ve uyku ile ilgili diğer bebek ölüm nedenlerini artırabileceği biliniyor. Bu riski azaltmanın birçok yolu bulunuyor. 1 aylıktan 1 yaşına kadar olan bebekler ani bebek ölümü riski taşıyor ve en sık bebek ölümü 2 ila 4 aylık dönemde görülüyor.
SIDS bazen beşik ölümü olarak da adlandırılır. Bunun nedeni bu sendromun bebekler beşiklerindeyken yani uyku esnasında uyudukları yerde yaşanıyor oluşudur. Her ne kadar bizim ülkemizde sadece yüzüstü yatmanın SIDS'e yol açtığı bilgisi genel olarak bilinse de gerçekte neden olduğu tam olarak tespit edilememiştir.
İlgili 23 soru bulundu
Bebek ölümlerinin başlıca sebepleri; doğum asfiksi (solunumun başlamaması), zatürre, erken doğum komplikasyonları, ishal, sıtma, kızamık ve kötü beslenmedir. Bunların dışında, eğitim, çevre koşulları, devletin tıp hizmetleri ve annenin sağlık bilgisi gibi pek çok faktör ölüm sayısına etki eder.
Bebek yüz üstü uyuduğu zaman yastık ile arasında karbondioksit oranı artınca bebek bayılarak ani ölüm gerçekleşir. Bebeğin üzerine battaniye veya kalın örtüler örtüldüğü zaman nefesi kesilerek ani ölüme sebep olabilir.
Ani bebek ölümü, bebeklerin genellikle ilk yıllarında görünürde sağlıklı olmalarına rağmen açıklanamayan nedenlerle ve çoğunlukla uyku sırasında ani şekilde bebeğin beşiğinde ölü bulunmasıdır. Çocuklarda ölüm nedenleri arasında kazalardan sonra ikinci sırada yer alır.
Yüzüstü yatırılan bebeklerin sıcaklık düzenlemesi zorlaşır ve başlarını kontrol etme yetenekleri sınırlı olduğu için boğulma riski yüksektir. Bebekler, sırt üstü uyandırılmalı ve uyku sırasında sürekli olarak gözlemlenmelidir. Yüzüstü yatırma, güvenli ve sağlıklı bir uyku ortamı sağlamak için önerilmez.
Yüzünü eliyle veya battaniyesiyle kapatarak size o oyunu oynamak istediğini belli eder.
Aşağıdaki belirtiler bebeğin anne karnında öldüğünü gösterebilir. Kanama Kasık ağrısı, bel ağrısı Bebek hareketlerinde azalma Bebeğin aşağı inmesi Gebelik belirtilerinin azalması (bulantı, kusma, aşerme, memelerde dolgunluk gibi) Ama unutulmamalıdır ki, anne karnında bebeğin öldüğü çoğunlukla hiçbir belirti vermez.
ABÖS, Ani Bebek Ölümü Sendromu'nun kısaltılmışıdır.Bir yaşından küçük, sağlıklı bir bebeğin beklenmedik ve nedeni açıklanamayan ölümü anlamına gelir. Bu duruma bazen “beşik ölümü” denir, çünkü ABÖS ile bağlantılı bebek ölümlerinin çoğu uykuda gerçekleşir. ABÖS görülme oranı oldukça düşüktür.
EN AZ ŞUBATTA
En az bebek ise 86 bin 223 ile şubat ayında dünyaya geldi. Şubat ayını ise 87 bin 760 bebek ile aralık ve 91 bin 970 bebek ile kasım ayı izledi. Ölüm rakamlarına bakıldığında ise ocak ayında 49 bin 223 kişi, aralık ayında 37 bin 507 ve mart ayında ise 37 bin 488 ile en fazla ölümün olduğu aylar oldu.
Ölü doğum, fetüsün 20 -24 haftalık hamileliğin sonucunda anne karnında yaşamını kaybetmesidir. Ölü doğum bazı durumlarda, anne doğuma girdiğinde veya hemen öncesinde de gerçekleşebilir. Ölü doğan bebek oranlarının yıllar içerisinde artmasıyla birlikte, nedenleri ve kimlerin risk altında olduğu önem kazanmıştır.
Sağlık evi ve bağlı köylerde meydana gelen bebek ölüm vakaları için form, bağlı olunan aile hekimi tarafından doldurulacaktır. Aile hekimi de, kendisine bağlı tüm nüfusta meydana gelen bebek ölümlerini bildirmekle yükümlüdür.
Çocuğun ağlarken nefessiz kalması aileleri her zaman çok korkutur. Genellikle 6 ay-2 yaş arasında görülen bu durum aslında zararsızdır. Çocuğun ağlarken nefessiz kalması bazen soluklaşma ile sonuçlanabilir. Katılma nöbeti Hipokrat zamanından beri bilinmektedir.
Dr. Sevil Karaman,” Bebekler ilk doğdukları aylarda dünyayı net göremezler. Bebeğiniz doğduktan en az 3 ay sonra sizinle göz teması kurabilir. İlk 5'inci ayda el-göz koordinasyonu için kitaplardan faydalanabilirsiniz.
24 ve 25 derecede ise kısa kollu bir atlet ve uzun kollu pijama yeterli olacaktır. 26 derecede hafif bir uyku tulumu ve 27 derece üzerinde yalnızca bebek bezi kullanmak yeterli olmaktadır. Gerekli görürseniz ince olduğundan emin olduğunuz pamuklu bir alet de giydirebilirsiniz.
Bununla birlikte 20 saniyede bebeklerin uykuya dalmasını sağlayacak bir yöntem henüz yoktur. Bebeklerin beslenmesine dikkat edilmesi, bezinin temiz olması ve ılık banyo yaptırılması gibi durumlar daha kısa sürede uykuya dalmalarına yardımcı olabilir.
Ölü Doğum – Anne Karnında (Rahminde) Bebek Ölümü
Ölü doğum yapmak veya anne rahminde bebek ölmesi veya anne karnında bebek (fetus) ölümü veya anne karnında bebeğin kaybedilmesi veya intrauterin ex fetus (mort fetus) aynı anlamda kullanılan terimlerdir.
Bebeğinizin yüzü ve yanaklarının soğuması ise onun gerçekten üşüdüğü anlamına gelebilir. Bu nedenle bebeğinizin yüzü ve yanakları soğuduysa, ensesini ve göğsünü de kontrol ederek bulunduğu ortamdaki ısının yükselmesini sağlamanız önemlidir.
Kışın bebeği dışarı çıkarken mutlaka soğuktan koruyucu erkek bebek tulum ve montlarla korunmalıdır. Kış aylarında dışarı çıkıldığında bebek arabasında soğuğu ve rüzgarı önleyen koruyucular kullanılmalıdır. Bebeklerin üzerine ise ayrıca bir battaniye örtülmeli.
Genellikle bebeklerde çıplak ayak öneririz, böylece tüm ayak parmaklarını tamamen kıpırdatabilirler. Isıtmalı bir odada çorapsız olmasına izin vermek en iyisidir. Bebeğinizde kırmızı kalıcı çizgilere yol açan çorap izi hiperpigmentasyonu adı verilen bir duruma neden olan sıkı dar çoraplardan uzak durmak önemlidir.
Bebekleri çorapla yatırmak uygun çorap seçimi yapıldığında ve dikkat bebeğin ihtiyaçları üzerinde olduğunda zararlı olmaz. Yenidoğan bebekler beden ısılarını kontrol etmek konusunda henüz yetkin değildir. Yani vücut sıcaklığını iyi ayarlayamazlar.
Eğer bebeğinizin yatarken giydiği giysiler yeterince ısıtıcı özelliği oluşturuyorsa ve yatak odası sıcaklığı 18-20°C arasındaysa, bebeğinizin yatarken çorap giymesi gereksiz olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri