ALES, daha çok genel GRE testine benzerlik göstermektedir. Mevcut ALES`te adaylara Sayısal ve Sözel olmak üzere iki başlık altında bir test uygulanmaktadır. Her bölüm, tek kitapçık halinde adaylara verilmekte olup toplam 100 soru için 150 dakika (2,5 saat) cevaplama süresi verilmektedir.
İlkbaharda yapılan ALES/1, sonbaharda yapılan ALES/2 ve genellikle Aralık ayında yapılan ALES/3 adını alır. Adaylar uygulanan tüm ALES'lere girebilir ve istedikleri sonu başvuru yaparken kullanabilirler. Bazı başvurularda sizden ALES sonuç belgeniz istenmeyebilir.
ALES'in açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'dır. ALES, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilkbahar döneminde ALES/1 ve sonbahar dönemlerinde ALES/2 ve ALES/3 şeklide yılda üç kez yapılmaktadır.
Sınav, Ölçme, Seçme ve Değerlendirme Merkezi (ÖSYM) tarafından hazırlanıp yayımlanan ve o yıla ait ÖSYM Sınav Takvimi'ne göre yılda 3 defa gerçekleştirilmektedir. Sınavlar İlkbahar Dönemi (ALES/1), Sonbahar Dönemi (ALES/2), ve Aralık ayında (ALES/3) olarak düzenlenmektedir.
Sınav sonuç belgesinde üç farklı puan türü hesaplanmaktadır. Bunlar; ALES Sayısal Puan Türü, ALES Sözel Puan Türü ve ALES Eşit Ağırlık Puan Türü'dür.
İlgili 41 soru bulundu
Sınav sisteminin değiştiği dönemden bugüne 2017-2018-2019-2020 yıllarına ait 20 ALES sonuç belgesi incelediğinde 70 ve üzeri sayısal puanı almak için sayısal testinden az yanlışla en az 15 doğru çıkarırken sözel testinin 46-48 arasında bir doğru sayısına sahip olması gerekir.
-Öğretim Görevlisi, Okutman, Uzman, Çevirici ve Öğretim Planlayıcısı kadrolarına başvurularında hangi ALES puan türü kullanılır? Adayın, lisans mezuniyeti hangi alanda ise o alandaki ALES puan türü yada ilan edilen bölüm/anabilim dalı/program hangi alandan öğrenci alıyorsa o alandaki ALES puan türü kullanılır.
3-ALES'e kimler başvurabilir? Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.
Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için, alanındaki puan türünde yüz üzerinden yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılırlar.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
4.ALES Sınavı: ALES en az 55 puan olmak koşulu ile SAY (Sayısal) türünde aldığı puan tercih edilecektir.
ALES Sözel alandan 55-60 aralığında puan hedefliyorsanız standart sapmanın etkisini göz ardı ederek baktığımızda sözel alandan doğru cevap sayınızın ortalama olarak 30 civarında olması gerekir. Burada yanlış sayınızın en yüksek 10 olması gerektiğini belirtmeliyiz.
MADDE 5 – (1) (Değişik:RG-14/4/2020-31099) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak üzere senato tarafından belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir.
Zorluk olarak sıralamamız gerekirse: Sözel kısımda TYT en kolay sınav. Sonrasında DGS geliyor ama aşırı bir fark yok TYT'den. ALES en zor, daha doğrusu okuması en uzun süren ve karmaşık içeriğe sahip paragrafları içeriyor.
Her ne kadar Ales 80 almak adaylara zor gelse de doğru bir çalışma programı ve istikrarlı bir çalışma sayesinde istenilen puan alınabilir.
Şayet iyi bir ALES puanına sahipseniz başvurunuzda size önemli bir avantaj sağlar. Üniversiteler lisansüstü kontenjanlara başvuru yapan öğrencilere ALES sonuçları, diploma notları ve yazılı/sözlü mülakat sonuçları dahil ederek bir puanlama yaparlar. Bu puanlamada en yüksek oran ALES sonucuna aittir.
En az tezli yüksek lisans mezunu olmak. Sözlü sınav yapılır. Yaş sınırı yoktur.
Adayların yüksek lisans programlarına kabulü için yabancı dil sınavından en az 40, İngilizce eğitim veren programlar için en az 75, ALES sınavından ise en az 55 puan almaları, doktora programları için ise yabancı dil ve ALES sınavlarından en az 55'er puan almış olmaları gerekiyor.
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES'e sözel alandan girecek adaylar, öncelikle sözel alandan ancak yüksek puan hedefliyorlarsa sayısal alandan da temel eksiklerini tamamlamalıdırlar.
alanda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)'den en az 70 (yetmiş) puan almış olmak. ALES sonuçları açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerlidir, • Puan türü değişen programlardan mezun olanların, lisans eğitimine başladıkları puan türünden en az 70 puan almaları gerekmektedir, 5.
MADDE 7 – (1) (Değişik:RG-3/3/2022-31767) Araştırma görevlisi kadrosuna başvurabilmek için giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak gerekir.
eleman.net verilerine göre, Öğretim Görevlisi 2023 yılında ortalama 28.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Öğretim Görevlisi , Ocak 2023 yılında ortalama 22.660 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 13.992 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri