Titreme nedenleri tespitinde öncelikli olarak nöroloji doktoruna başvurulur.
El titremesi şikayeti için mutlaka Nöroloji bölümüne gitmek gerekir. El titremesi tıp dilinde tremor olarak bilinir ve stres dışında başka sebeplerle de ortaya çıkmış olabilir. Kan şekerinin düşmesi, stres, heyecan ya da ruhsal hastalıklar sebebi ile el titremesi olması mümkündür.
Kişinin aşırı korkması ya da korku hali yaşaması. Kişinin her türlü duyguyu aşırı seviyede yaşaması da gece uyurken titreme sebebidir. Çocuk ve gençlerin özellikle en ufak şeylere bile aşırı duygular beslemeleri sebebiyle gece uykuda titreme daha çok bu yaş grubunda yani çocuk ve gençlerde gözlenmektedir.
Titreme hastalığı ya da tremor, Parkinson hastalığı, multipl skleroz, egzersiz sonrası yorgunluk, aşırı duygusal stres gibi birçok farklı faktör ve hastalığın neden olabileceği, kontrol edilemez sallanmayı tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Kaslarda oluşan kasılma, ellerde ve ses tellerinde titreme, yüz, kol ve bacaklarda kasılma gibi belirtilerle karakterizedir. Nöroloji uzmanı tarafından tanısı konduktan sonra uygulanan tedavi hastalığın türüne göre ilaçlı, ilaçsız, bot0ks enjeksiyonu ya da cerrahi müdahale ile de olabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Nöroloji sinir sistemi fizyolojisi ve hastalıkları ile ilgilenen tıbbi bilim dalıdır. Sinir sistemi; beyin, spinal kord (omurilik) ve periferik sinir sisteminden oluşur. Bu üç bölümden herhangi birinde gelişen ve cerrahi müdahale gerektirmeyen hastalıkların tedavisi nöroloji bölümü tarafından yapılır.
Düzenli egzersiz yapmak, meditasyon yapmak veya yoga gibi rahatlama tekniklerini deneyebilirsiniz. İlaç tedavisi: Bazı durumlarda doktorlar el titremesi için ilaç tedavisi önerirler. Örneğin Parkinson hastalığı nedeniyle ortaya çıkan el titremesi için ilaç kullanımı gerekebilir.
Yetişkinlerde D Vitamini Eksikliği
1- Üşüme: Bu vitaminin eksikliğinin saptanması son derece kolaydır çünkü belirtileri diğer vitamin eksikliğinin belirtilerinden çok daha yoğun hissedilir. Yoğun hissedilen semptomların başında üşüme geliyor. Kişiler serin havalarda dahi titreme nöbetlerine girebilir.
Heyecan, stres, fiziksel yorgunluk, kan şekeri düşüklüğü, aşırı kafein alımı, ruhsal hastalıklar ellerde titreme nedeni olabilir ancak parkinson, epilepsi, Multipl skleroz, beyin damar tıkanıklığı gibi ciddi ve kronik nörolojik hastalıklar elde titreme şeklinde belirti gösterebilmektedir.
Parkinson hastalığının ana bulgularını tek tek ele alırsak; Titreme, el titremesi; Başparmağın kontrolsüz hareket etmesi, çene ve dudakta oluşan titremeler, bazen bacak kaslarında olan seğirmeler eşlik edebilir.
Bazı uzmanlar, buna yoğun stres, yorgunluk, aşırı kafein gibi durumların neden olduğunu söylüyorlar. Ancak bu iddialar henüz ispatlanabilmiş değil. Başka bir görüşe göre; seğirmeler uykuya dalış sürecinin normal bir parçası ve sinirlerin teklemeye başlaması sonucunda meydana geliyor.
Uyku felci, halk arasında karabasan olarak bilinen uyku sırasında rüya döneminde kaslardaki fizyolojik felcin uyanınca da bir süre devam etmesidir. Kişinin bilinci kasların atomisiden daha önce açılır ve uyanıkken hareket eder.
Titreme hastalığı olarak da geçen tremor, en yaygın olarak ellerde görülen ama kol, bacak, kafa ve ses tellerini de etkileyerek istemsiz ve kontrol edilemeyen sallanma veya titreme hareketlerine neden olan nörolojik bozukluktur. Tremor, yaşamı tehdit etmese de zorluklara neden olarak sakatlıklara yol açabilir.
Psikolojik el titremesi birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yaygın şekilde belirlenen nedenler ise stres ve besinlere bağlı olarak gerçekleşmesidir. Gün içerisindeki yoğunluk, stres, yorgunluk, vitamin eksiklikleri ve hipoglisemi de el titremesinin nedenleri arasındadır.
Bu hastalıklardan birisi bulunuyorsa, psikiyatri bölümü tercih edilebilir. Öncelikle psikiyatri bölümünü çok iyi anlamak gerekir. Hastalıkları araştırılarak, ilgili bir hastalıkla bu bölüme gidilmelidir. Psikiyatri servisine gitmek için, akıl sağlığı veya huzursuzluk gibi durumların olması gerekir.
Boyun fıtığı hastalarında boyun ağrısı ve diğer şikayetlere eşlik eden bazı belirtilerin altta yatan bir malignensi (kanser) ya da enfeksiyon hastalığına işaret edebileceği için önemli kabul edilir. Boyun fıtığında alarm belirtiler olarak isimlendirilen çeşitli durumlar mevcuttur: Ateş, üşüme, titreme. Gece terlemeleri.
Üşüme Hissi Neden Olur? Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
Kas Seğirmesi Nasıl Geçer? Kas veya kas grupları beslenme, stres ya da aşırı kafein tüketimi sonucu kasılabilir. Bu duruma neden olan etkenlerden uzak durulması halinde geçicidir. Ancak uzun süreli devam eden seğirmelerin altta yatan nedeni bir hastalık veya sinir sistemi bozuklukları olabilmektedir.
Tanı Yöntemleri
Hekim tarafından incelenen bulgular ve yapılan testler sonucunda Esansiyel Tremor teşhisi konulur. Hastalığın derecesini değerlendirmek için hem fiziki, hem tarama testlerin mutlaka yapılması gereklidir.
B12 vitamini eksikliği gibi bazı sağlık sorunları da el titremesi ile ilişkili olabilir bu nedenle doktorunuza danışarak gerekli tedaviyi almanız gerekebilir.
Sürekli olarak yaşanan kaslar ve dokulardaki seğirme, titreme ve kas krampları çoğunlukla magnezyum eksikliğinin belirtileridir. Özellikle eksikliğin en üst seviyede olduğu zamanlarda kaslarda acı veren bir kasılma durumları görülür. Magnezyum eksikliğinde kişi kendisini daha yorgun ve bitkin hisseder.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, grip, bronşit ve zatürre gibi hastalıkların ilk belirtisi üşüme, titreme ve ateş olabiliyor. Uygun tedavi olmadıkça üşümenin öncülük ettiği titreme, ateş ve yaygın vücut ağrıları şeklindeki sorunlar devamlılık gösterebiliyor.
Mevsim koşullarına bağlı olarak üşümek normaldir. Ancak iç üşümesi olarak tanımlanan ve çevresel etkenlere bağlı olmadan ortaya çıkan üşüme, ciddi rahatsızlıkların erken belirtisi olabilir. Bu hastalıkların başında kansızlık olarak da bilinen anemi gelir.
İstirahat Tremorunun En Sık Görülen Nedenleri Nelerdir? Parkinson hastalığı istirahat tremorunun en sık görülen nedendir. Diğer nedenler beyin sapında bir hasar sonucu gelişen rubral tremor, distoni ve Wilson hastalığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri