Bir çalışma, uyku problemlerinin yaygın anksiyete bozukluğunun bir yordayıcısı olduğunu bulmuştur (3). Kronik uyku bozukluklarından dolayı yorgun hissettiğinizde kaygı duygularıyla baş etmek çok daha zor olabilir. Bu nedenle kalitesiz uyku, anksiyete bozukluklarının semptomlarını çok daha kötü hale getirebilir.
Anksiyeteye iyi gelen şeyler arasında sağlıklı beslenme, egzersiz yapma, duygular hakkında konuşabilme veya hobi edinme öne çıkar. Anksiyete ile başa çıkmak için kaliteli bir yaşama sahip olmak gerekir. Sadece anksiyete ilaçları değil, iyi uyumak da anksiyete ile başa çıkmada etkilidir.
Beyin kimyasallarındaki değişimler, genetik, stres, kronik hastalıklar(diyabet, kalp, koah gibi), kullanılan ilaçlar, uyuşturucu gibi zararlı maddeler ve çevresel faktörler anksiyetenin nedenleri arasında yer alır.
Aşırı kaygılı olma hali tedavi edilmedikçe endişe ve kaygıya yorgunluk, irkilme, uykuya dalamama ve gece sık sık uyanma, dikkatini toplamada güçlük, fiziksel belirtiler gibi belirtiler eklenerek tam bir yaygın anksiyete (kaygı) bozukluğu tablosu yerleşir.
Dolaysı ile anksiyete bozukluklarında özellikle uykusuzluk uykuya dalamama ve yetersiz uyku başta olmak üzere uyku kalitesinde azalma kısa ya da uzun uyku süreleri, uykuya dalmada güçlükler, gece sık uyanmalar ve uyandıktan sonra tekrar uykuya dalmada güçlükler sıklıkla görülür.
İlgili 43 soru bulundu
Gece ve karanlık, bilinçdışında yalnızlık duygusunun arttığı ve bu yalnızlıktan doğan bastırılmış duygu ve düşüncelerin kişiye daha yoğun gelme imkanı doğar. Gece uyuyamayan kişiler, bu duygu ve düşüncelerin getirdiği kaygının sonucunda huzursuzluk hisseder.
Denetlenemez nitelikte olan bu endişe hali en az altı ay boyunca, hemen her gün ve gün boyunca sürer. Genellikle yaşla birlikte kaygı duyarlılığı arttığından en çok yaşlılarda ve bir de ergenlik döneminde görülür.
Yaygın anksiyete bozukluğunun önde gelen tedavisi uygun şekilde seçilmiş antidepresanlardır. Tedaviye bazen de kısa süreyle benzodiazepin grubu ilaçlar eklenmektedir. İlaç tedavisi tek başına ya da gereğinde bilişsel-davranışçı terapi ile birlikte uygulandığında %90'lara ulaşan oranlarda başarılı olunmaktadır.
Arzu Dalmış, "Panik atak, gerçek bir tehlike olmaksızın, beklenmedik bir anda gelen fiziksel belirtiler ve bunlara eşlik eden yoğun korku tablosudur" dedi, düzensiz uyku ve aşırı kafein tüketiminin de panik atağa neden olabileceğine dikkat çekti.
Anksiyete büyük ölçüde davranışsal terapi, psikoterapi ve çeşitli ilaçlar yoluyla tedavi edilmektedir. Tedavide bu üç yöntem sıklıkla bir arada kullanılmaktadır. Ancak daha hafif vakalarda psikoterapi ve davranışsal terapi yeterli olabilir.
Sürekli ve aşırı kaygı, stres hormonlarımızın sürekli olarak salgılanmasına sebep olarak kalp ve damar rahatsızlıkları ve stres kaynaklı ülser gibi sorunlara da yol açabilir.
Egzersiz ve spor yapmak ruh halini düzeltmek ve psikolojik zindelik için birebirdir. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme, anksiyete ile başa çıkmanızda en büyük desteklerdendir. Alkolden uzak durun. Alkol anksiyete sorunlarında yatıştırıcı etki gösterse de depresyona eğilimi arttırır.
Stres durumunda vücuttaki kortizol seviyesi artar. Ayrıca uzmanlar dehidrasyonun da vücuttaki kortizol seviyesini artırıp daha stresli hissedilmesine neden olabileceğini belirtmektedirler8. Diğer bir deyişle, vücudunuzun ihtiyacı olan miktarda su tüketerek stres seviyenizi dengede tutmak mümkün olabilir.
Anksiyete ile başa çıkmada ilaçsız tedavi yöntemleri de tercih edilebilir. Anksiyete ilaçsız tedavi yöntemlerinin başında sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak ilk sırada yer alır. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam anksiyete ile başa çıkmada oldukça önemli rol oynar.
Anksiyetesi olan bir kişi, her zaman en kötü senaryoyu düşünür ve bu düşünceler kontrolü dahilinde gerçekleşmez. Sürekli olarak kaygı, endişe yaşayan bir kişinin sosyal hayatı sekteye uğrayabilir, ruhsal sağlığı bozulabilir ve gündelik işlerde ki verimi azalabilir.
YAB'a sıklıkla sanki fiziksel bir hastalık varmışçasına kendini gösteren bazı bedensel belirtiler eşlik eder. Bu belirtiler: nedensiz yorgunluk, başağrısı ve kas ağrıları, yutma güçlüğü, titreme ve seyirmeler, terleme, tahammülsüzlük, bulantı, sersemlik hissi, sıcak basması gibi fiziksel yakınmalardır.
Anksiyete, psikoterapi ile tamamen ortadan kalkabilen bir durumdur. Daha şiddetli durumlarda ilaç ve psikoterapi birlikte yürütülerek tedavi edilir.
Panik atak semptomları, şiddeti ne olursa olsun, genellikle diğer sağlık komplikasyonlarını taklit eder. Sıradan bir panik atak dışında var olabilecek sorunlar yaşıyorsanız, acil servise gitmelisiniz. Bunu "başka bir panik atak" olarak kabul etmeden önce diğer tüm tıbbi durumları ve acil durumları elemek önemlidir.
İlaç tedavisinin etkisi birkaç haftadan önce başlamayacaktır. İlaç tedavisi belirtiler tamamen düzelene kadar sürmelidir. Tam düzelme sağlandıktan sonrada tedaviye en az 1 yıl daha devam edilmelidir. Yaygın kaygı bozukluğu tedavi edilmediği takdirde yıllarca sürerek, kişide önemli bir yeti yitimine yol açar.
Sağlıklı kişilerde anksiyete geçici bir durumken, anksiyete bozukluğu olan kişilerde bu durum sürekli bir hal alabilir. Genel olarak yoğun bunaltı duygusu veya 6 aydan uzun süredir anksiyete problemi yaşamak anksiyete bozukluğunun habercisi olabilir.
Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir. Anksiyete belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda bir uzmana başvurulması ruhsal ve fiziksel sağlığı korumada önemli bir adımdır.
Cinsel yaşamda becerebilme yapabilme kaygısına ise "performans anksiyetesi" denir. Cinsellikte aşılması gereken bir güçlük veya hissedilen kaygıdır. Kişinin zihni yapabilecek miyim, başarabilecek miyim soruları ile doludur. Cinsel birleşme esnasında kişi, cinsel haz veya cinsel uyarılma yerine endişe ve kaygı hisseder.
Sabah anksiyetesi, klasik depresyondaki belirtilerin benzerlerini gösterebilir. Belirtiler arasında üzgün, kaygılı hissetmek ve ilgisizlik bulunabilir. Uyandıktan sonra enerjisiz, sinirli ve huysuz hissetme, yataktan çıkmayı istememe durumları görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri