Sekiz saatlik ideal uyku düzeyinin bir saat azaltılması bile IQ puanlarımızın eksilmesine neden oluyor. Araştırmalar, uyku düzenindeki bir haftalık düzensizliğin zeka katsayısından 15 puan sildiğini gösteriyor.
Ne kadar süre uykusuz kalırsanız, adenozin konsantrasyonu o kadar yüksek olur. Uykusuz kalındığında, uyku basıncı artar ve uykuda mısınız yoksa uyanık mısınız ayrımı yapılamaz. Sadece bir kısa geceden sonra dahi bilişsel yetenekleriniz zarar görür. Üst üste birkaç gece çok az uyunursa, kayıplar genellikle ciddidir.
Uzmanlar, uzun süre telefonla ve bilgisayarla uğraşmanın beyne zarar verdiğini söylüyor. Başta fiziksel anlamda zararlı olan bu davranışlar göz bozukluğu ve zeka geriliğine kadar gidebiliyor. Bu yüzden teknolojik aletler ile çok fazla vakit geçirmemeye özen gösterin.
Bu hormonlar da uykuda kan basıncını yükselterek kalp hastalığı ve felç riskini artırır. Uzun süre uykusuzluk çeken kişilerde kalp krizi ve beyin felci görülme sıklığı daha yüksektir. Uykusuzluk hipertansiyon, şişmanlık ve diyabet gibi hastalıkları da tetikleyebilir.
İlgili 28 soru bulundu
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
Bir insanın uykusuz kalma rekoru 18 ay 21 saat ve 40 saniyedir. Bu rekor, bir sallanan sandalye yarışmasında kırıldı. Yarışmaya katılan ve uzun süre uykusuz kalanların çoğu halisünasyon, paranoya, görme bozukluğu gibi sorunlar yaşadı.
Sonuç olarak, kitap okumanın zekayı ve IQ seviyesini arttırma noktasında önemli bir etkisi olmakla birlikte, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimde de önemli katkılar sağlayarak bireysel başarı ve mutluluğu arttırmaktadır.
Stres, zekâ üzerinde doğrudan etkili. Öyle ki kontrol edilemeyen stres, öğrenmeyi de etkiliyor. Eğer kolay öğrenmek istiyor ve beyninizin savaş alarmı vermesini istemiyorsanız strese dikkat edin! Zekânızı verimli kullanmak istiyorsanız stresinizi iyi yönetin!
IQ ile sporun alakasız olduğunu düşünebilirsiniz. Aslına bakılırsa birçok insan böyle düşünüyordu. Yapılan araştırmalar egzersiz yapmanın IQ'yu arttırdığını, sadece vücudumuzu değil aynı zamanda beynimizi de formda tuttuğunu ve ileri yaşlarımız için beynimizi koruyabileceğimiz bir kalkan oluşturduğunu söyledi.
Kalitesiz ve az uyumak, daha unutkan bir insan haline gelmenize neden oluyor. Uzun süre uykusuzluk sorunu yaşayanlardansanız; öğrenme, kavrama ve bilinçle ilgili sorunlar yaşamanız kaçınılmaz olacaktır. Yeterince uyumamak, beyinde kalıcı hasarlara yol açtığından ciddi alınması gereken bir sağlık sorunudur.
Günlerce uyumamak aşırı terlemeye, gözbebeklerinin iğne ucu kadar küçülmesine neden oluyor. Birkaç hafta sonra ise uykuya dalma hali, uyurgezerlik ve istemsiz kas hareketleri başlıyor. Kilo kaybı ve demans (bunama), ardından da ölüm baş gösteriyor.
Uyumama halinde genellikle 3 gün sonra ciddi problemler ortaya çıkmaya başlıyor, psişik bulgular başgösteriyor. Hayal görmeler, muhakeme bozuklukları, algılama güçlükleri kendini belli etmeye başlıyor. Uykusuzluk daha da ilerlediğinde şizofrenik davranışlar sergileniyor.
Evet IQ yükseltmek mümkün,ihtiyaç duyduğun şey beyninize egzersiz yaptırmaktır. Çok yüksek bir IQ beynin uygun bir şekilde kullanıldığını gösterir. IQ geliştirilebilir ve IQ testinde başlangıçta iyi puan alamayan bir kişi belli beyin egzersizlerini takip ettikten sonra diğer testte daha iyi yapabilir.
Havale gibi bazı rahatsızlıklara bağlı hasar oluşumunu zeka geriliğine neden olabilir. Ayrıca kafa travmaları, çocukluk travmaları, ağır psikolojik sorunlar, sarılık, bazı çocuk hastalıkları ve psiko-sosyal etmenler de zeka geriliğine sebep olabilir.
Senin IQ'un düşmüyor aksine artıyor!
Sen aşık olduğuna IQ'un düşmüyor aksine artıyor. Sen zaten mantıklı birisin. Aşık olunca da mantığın seni bırakmıyor. Daha sorumluluk sahibi ve daha geleceğine odaklı biri oluyorsun. Aşık olduğun kişiyle bir ömür geçirmek istiyorsun.
Lise yıllarından erişkinlik dönemine dek yaklaşık 20 bin Amerikalı gencin sağlık verilerinin incelendiği araştırmaları değerlendiren bilim insanları, erkeklerin kavga sırasında başa aldığı her büyük darbenin IQ'nun yaklaşık 1,65 puan düşmesine yol açtığını, kadınların IQ'sunun ise 3,02 puan gerilediğini belirledi.
Radikal'de yer alan habere göre, kişi ne kadar çok sigara içerse IQ'su da o kadar düşük oluyor. Günde bir paket içen gençlerin IQ'larının sigara içmeyenlerden ortalama 7.5 puan daha az olduğu belirtilirken zihinsel ve davranışsal sorunları olan kişilerin sigaraya sarılmasının önemli bir neden olduğunun da altı çizildi.
Bu çalışmaya göre Birleşik Krallık'ın ortalama zeka seviyesi 100 olarak belirlendiği takdirde Türkiye'nin IQ'su 94 olmaktadır. 2019'da yayımlanan The Intelligence of Nations'da Düzen'in 2008 SPM verileri kullanılarak Türkiye'nin IQ'su 89,6 (BK'nin değeri 100 olarak alındığında) olarak belirlenmiştir.
Çevresel ve gelişimsel olarak ta ;beslenme,kalıtımsal ve gelişimsel anomaliler,belli hastalıklar gibi majör değişiklik unsurları, IQ gibi sonuçsal bazlı bireysel değerlendirmeler de baskın faktör olabilir.
Sadece bir gece uykusuz kalındığında konsantrasyon büyük ölçüde azalır ve istediğimiz şeye odaklanmada büyük zorluk çekeriz. Sürekli olarak yetersiz uyku ile ayakta kalmaya çalıştığımızda, beynin konuşmayı, hafızayı, planlamayı ve zaman algısını kontrol eden bölümü ciddi bir şekilde sekteye uğrar ve kendini “kapatır”.
Eğer 2 gün boyunca hiç uyumazsanız ortalama 30 saniye süren ve mikro-uyku denen uyku nöbetleri geçirirsiniz. Bu da kafanızın karışmasına ve kendinizi çok yorgun hissetmenize neden olur. Bağışıklık sisteminiz yavaşlamaya başlar. Virüs ve bakteri kapma olasılığınız artar.
Çeşitli nedenlerle 24 saat uykusuz kalmak, başta beynin bilişsel fonksiyonlarını yerine getirmesini engeller. Konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık, motor reflekslerde azalma, 24 saatlik uykusuz kalmanın sonuçları arasında görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri