Hafif bir yırtılama veya gerilme 10 gün ila 3 hafta arasında iyileşirken, hamstring gerilmesi gibi şiddetli bir gerilme için 6 aya kadar sürebilir.
Ağrılı ve hassas noktalar muayene edilir ve incinme hikâyesi hekim tarafından sorgulanır. Kopma kırığı veya şüpheli kırık durumunda röntgen çekilir. Gerilmenin sınıflaması yaralanma derecesine göredir. Derece 1 hafif ve hızlı ve çabuk olarak iyileşir, derece üç ise ciddi ve iyileşmesi birkaç ayı bulabilir.
Kas yırtılmasının iyileşme süreci hasarın şiddetine göre değişiklik gösterir. Eğer hafif bir kas yırtılması meydana geldiyse burada iyileşme süreci 2 ila 3 hafta içerisinde değişiklik gösterir. Eğer kas yırtılması ciddi boyutlarda ise bu iyileşme süresi 6 haftaya kadar çıkabilir.
Uyluk kemiği kası ağrısı için; sıcak su uygulaması, buz uygulaması, kompres yapılabilir. Ancak evde yapılan uygulamaların ağrıyı hafifletmemesi durumunda ortopedi doktorunuza randevu almanızı öneriyoruz.
Ağrının hafifletilmesi ve ortadan kaldırılması için genellikle parasetamol, non-steroid antiinflamatuar ilaçlar gibi ağrı kesiciler önerilmektedir. Bunların yanı sıra uyluk kemiği ağrılarında istirahat önerilmektedir. İstirahatin yanı sıra bazı egzersiz uygulamalar da doktorlar tarafından önerilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Uyluk kemiği ağrısı iç ve dış ağırı olarak kendini gösterebiliyor. İç uyluk kemiği ağrısı; mide ve uyluk bölgesini oluşturan kasıkta kas ağrıları olabiliyor. Kas gerginliği, fıtık veya böbrek taşı kas ağrılarına yol açabiliyor. Dış Uyluk Kemiği Ağrısı; Uyluğun dış kısmında ağrı ve uyuşma halidir.
Femur kırığı durumunda uylukta belirgin şekil bozukluğu, çok şiddetli ağrı, uyluğu oynatamama, bacağı üstüne basamama, kırık bölgesinde şişlik, açık kırık ise açık yara, ayrıca kanamaya bağlı kan kaybı bulguları görülür.
İkinci derece kas yırtılmaları: Kas liflerinde meydana gelen daha şiddetli gerilmelerdir. İlgili kas dokusunun olduğu bölgede ağrı, şişme ve morarma olur. 2-3 gün dinlenme ve buz müdahalesi ile sorun birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
Kas yırtılmasının meydana geldiği bölgeye vakit kaybetmeden buz uygulamak gerekir.
Hamstring ve kuadriseps kasları uyluğun çok uzun kaslarıdır. Kalça ve diz eklemine kadar boylu boyunca uzanırlar. Bu nedenle yaralanma ve gerilme riski yüksektir. Bu kaslar saha etkinlikleri (koşu, engelli, uzun atlama) basketbol ve futbol gibi yüksek hızlı aktiviteler için kullanılmaktadır.
Kas yırtılması kendi kendine geçmez. Aksine yırtılan kası zorladıkça hastayı tedavi edilmesi zor bir sürece götürebilmektedir. Kas yırtığı fark edildiği anda cerrahi dışı işlemler ile tedavi planlanabilir ancak ihmal edildikçe cerrahi zorunluluğu söz konusu olabilmektedir.
Kas grupları, yoğun spor programları sebebiyle zedelenebiliyor ve kasların üzerinde mikro boyutlu yırtılmalar oluşabiliyor. Bu zedelenme ve yırtıkların giderilmesi için vücuda belirli bir zaman tanımak gerekiyor. Kas gruplarının iyileşme süreci 2 ila 5 gün arasında değişiyor.
Kemik kırıklarında, kas yırtılması, kas kanamalarında, röntgende sonuç vermeyen gizli kırıkların tespitinde ve doğuştan ya da sonradan gelişen damar hastalıklarında mr yöntemine başvurulabilir.
Ara sıra genç sporcularda tendon, X-ışınlarında görülebilen, bağlandığı yerdeki bir kemik parçasını koparabilir. Ancak, normal röntgenlerde saf kas yaralanmaları görülemez. Bir MRG bazen yaralanmanın nerede meydana geldiğini ve tam bir yırtılma olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.
Ağrının şiddeti ve hareket kısıtlılığının dikkat çekici olduğu hallerde eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Bu dönemde ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir. Omuz kas yırtıklarının tedavisinde fizik tedavi yöntemlerin de faydalanılır.
Tamir edilen kasın doku kalitesinin yetersiz olması, hasta yaşının ileri olması, uygun olmayan rehabilitasyon, yeniden travma geçirilmesi, kasta yağlı dejenerasyonun fazla olması, sigara kullanımı ve yırtık boyutunun ilk tamir anında çok büyük olması gibi risk faktörlerine bağlı olarak hastaların bir kısmında kas ...
İçerisinde yüksek oranda C vitamini bulunan kivi, kas zedelenmesi ve yırtılması ile ortaya çıkan ağrıları geçirir.
Kas yırtılması kendi kendine geçmiyor!
Kas yırtıklarının büyük çoğunluğunda basit tedaviler yeterli olmaktadır. Cerrahi işlem gerekebilecek yırtıklar en sıklıkla omuz bölgesindeki rotator manşet kaslarında, topuk bölgesindeki aşil kas yırtıklarında daha nadir olarak da kolda pazu kası yırtıklarında gerekebilmektedir.
Kas yırtığı en sık supraspinatus adı verilen kasta görülür, ancak tedavi edilmezse yıllar içinde diğer kaslar da etkilenip kopabilir.
Kas ağrısı darbe almaya ve yaralanmaya bağlı olarak gelişmiş ise, bu durumda ortopedi uzmanına başvurmak gereklidir.
Kas Yırtılması Tedavisi
Kasın yırtıldığı anda bölgeye buz uygulaması yapılmalıdır. Bu uygulamaya 2-3 gün kadar günde 3 kere 20 dakika boyunca devam edilmelidir. 20 dakikayı geçmemeye özen göstermelisiniz. Cilde zarar vermemek adına yırtılan bölgeyle buz arasına havlu koymanızda fayda vardır.
Kas yırtılması belirtileri, yaralanmanın şiddetine bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ancak yaygın olarak görülen belirtiler şu şekildedir: Yırtılmanın olduğu kas ya da kasla ilgili eklem kullanıldığında ağrı ve hassasiyet. Dinlenme sırasında ağrı
Kemikler, kendiliğinden iyileşme yeteneğine sahiptir ve doğal süreçte kırık bir kemik, uygun koşullar altında kendi kendini onarabilir.
Kırılan kemiğin iyileşme süreci kemiğin kırılmasından 2 hafta sonra başlamaktadır. 6 ile 12 hafta arasında kırılan kemik sertleşme sağlar.
Femur kırıklarının 3-6 ay arasında tamamen iyileşmesi beklenir. Femur kırıklarında; kaynama gecikmesi, kısalık, açılı kaynama, rotasyon kusurları görülebilir. Bunun dışında enfeksiyon, derin ven trombozu ile akciğer embolisi diğer görülen komplikasyonlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri