Yazarın Türkçe'ye “Uyum” olarak çevirdiği Compliance kavramı, anonim şirketlerde, hem şirket ve çalışanlarının hukuka uygun dav- ranmasını sağlamayı, hem de hukuka aykırı şirket faaliyetlerini önlemeyi amaçlayan bir işlevi ifade etmektedir.
Bu kavram, yasal açıdan yapılması gerekenlerin karşılandığı, hukuk kurallarına genel anlamda riayet edildiği anlamını taşımaktadır.
Mevzuata uyum departmanında birçok sektöre hakim avukat ekibimiz, müvekkillerin iş hayatında rahatlıkla ilerleyebilmeleri için öngörülü uyarılar ve mevzuat değişiklikleri kapsamında yerinde tavsiyeler vererek yasal düzenlemelerin ticari işleyişin önüne bir engel olarak çıkmasını önlemektedir.
Uyum görevlisinin temel görevi; Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi için, Kanun ve Kanun uyarınca çıkarılan yönetmelik ve tebliğlere gerekli uyumun sağlanması amacıyla oluşturulan uyum programını yürütmektir. Uyum Görevlisi Uyum Biriminin başıdır.
(2) Uyum görevlisi, yönetim kuruluna veya yönetim kurulunun yetkisini devrettiği bir veya birden fazla üyeye bağlı olacak şekilde, münhasıran kurum personeli olarak atanır. Uyum görevlisinin uhdesinde satış ve pazarlamayla ilgili olmamak şartıyla, uyum programının yürütülmesini aksatmayacak diğer görevler bulunabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Uyum, şu anlamlara gelebilir: Uyum veya adaptasyon, bir bütünün parçaların birbirlerine uygunluğu, bir şeyin yeni bir duruma alışması Uyum eğitimi veya oryantasyon, çalışma yaşamına yeni başlayanlara veya işletme içinde görev konumları değişen personele uygulanan eğitim.
Uyum Birimi, SGA/TF risklerinin ve şüpheli işlemlerin tespit edilebilmesi için merkezi bir izleme ve kontrol sistemi oluşturur. Oluşturulan bu sistem ile başta yüksek riskli müşteri ve işlemler olmak üzere Bankanın faaliyetlerinin, belirlenecek kriterler/senaryolar doğrultusunda izlenmesi sağlanır.
Uyum görevlisi, kurumun iç politika ve dış düzenleme gerekliliklerine uymasını sağlamakla görevli çalışandır. Uyum görevlisi görev tanımı, kurumun yer aldığı sektöre göre değişiklik gösterir. İşe uygun olarak hareket edilmesi için şirket adına gerekli tedbirleri belirler.
Yasal Uyum Depatmanı Nedir? Yasal Uyum Departmanı'nın temel görevi, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi için kanun ve kanun uyarınca çıkarılan yönetmelik ve tebliğlere gerekli uyumun sağlanması amacıyla oluşturulan uyum programını yürütmektir.
Yasal Uyum Sorumlusu, bir şirketin yasal düzenlemelere uyumunu sağlamakla görevlidir. Yasal mevzuatı takip eder, şirketin faaliyetlerinin yasalara uygunluğunu denetler ve gerekli düzenlemeleri yapar. Ayrıca, şirket çalışanlarını yasal konularda eğitir ve bilgilendirir.
Etik ve Uyum Yöneticisi (Seviye 6) etik ve uyum programının uygulama sürecine yönelik bilgilendirme, eğitim ve farkındalık çalışmaları yürütür, etik ve uyum ihlalleri ile bildirimlerini takip ederek programının izleme, raporlama ve güncelleme çalışmalarının yapılmasını sağlar.
Geçiş/uyum programları ise herhangi bir okuldan ya da sınıftan diğerine geçişi kolaylaştırmak için tasarlanan etkinlikler ve uygulamalardan oluşan bir programdır.
Uyum riski, bir şirketin yüklü cezalar, operasyonel kısıtlamalar veya iş faaliyetlerinde kesintilerle karşılaşması durumunda gerçekleşmektedir. Sabancı Holding, yürürlükteki tüm yasalara, kurallara ve mevzuatlara uymayı en önemli önceliklerinden biri olarak görmektedir.
Bankacılık faaliyetlerinin yerine getirilmesinde, ilgili kanunlar ve bu kanunlar uyarınca yetkilendirilen kurumlarca yapılan düzenlemelere uyumun sağlanması esas teşkil etmektedir.
Sosyal uyum, toplulukların birlikte yaşama arzusu duydukları ve karşılıklı etkileşim yoluyla çeşitlilik içinde bir bütünlük oluşturdukları sürece karşılık gelmektedir.
Uyum sağlama (adaptasyon) ise bireyin çevresine uyma şekli olarak tanımlanabilir. Piaget çocukların çevreye uyum sağlamasI için iki yol olduğunu söyler.
Her ortama uyum sağlayan nadide kişilikler: Onlar aslında ambivert'ler (yani hem içe hem de dışa dönükler)
Mevzuata uyum denetimleri; işletmelerin talebi üzerine yapıla ve firmanın operasyonel süreçleri, üretim faaliyetleri ve uygulamaları sırasında iş sağlığı ve güvenliği alanında yasal gerekliliklerin ne kadar sağlandığının belirlenmesi için bağımsız bir denetim kuruluşu tarafından denetlenmesi çalışmalarıdır.
Uyum risk yönetimi, yasalara, kurallara ve endüstri standartlarına uygunluğun sağlanmasına odaklanır. Yasal ve düzenleyici uyum, kurumsal düzenlemeler ve etik standartlarla ilgili risklerin tespit edilmesini gerektirir.
Uyum görevlisi olmak için bu alana yönelik eğitim almış olmak gerekir. Resmi eğitime ek olarak CAMS gibi bu alan için önemli olan sertifikalara sahip olunmalıdır. Bu sertifikalar hem kişiyi sektöre dair bilgilendirir hem de kişiye yetkinlik verir. İşe başvuru sırasında da kolaylık sağlar.
Uyum etkinlikleri kapsamında oyun temelli etkinliklere, öğrencilerin okula aidiyet duygusunu artıran faaliyetlere yer verilecek. Öğrencilerin öğretmenler gözetiminde oyun, drama, sosyal ve sportif etkinlikler yoluyla öğrenme ortamını, okulunu, sınıfını, arkadaşlarını tanıması ve okul kurallarını öğrenmesi sağlanacak.
Uyum programı kapsamında okul öncesi, ilkokul 1 ve lise 9'uncu sınıf öğrencileri 4-8 Eylül'de okulları, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla buluşacak. Ortaokul 5'inci sınıfa başlayacak öğrenciler ve ailelerin katılacağı rehberlik uygulamaları 11-15 Eylül'de gerçekleştirilecek.
Uyum yönetimi amaç ve hedeflerinin temelini, şirketin ve iştiraklerinin yerel ve uluslararası mevzuat ve standartlar ile şirket içi politika ve prosedürlere uyumlu bir şekilde çalışması oluşturur.
Risk ve uyum uzmanı, bir kurumun risklerini belirleyerek, uyumlu bir şekilde yönetilmesini sağlayan kişidir. Finansal, hukuki ve operasyonel riskleri analiz eder, uyumlu bir şekilde yönetilmesi için stratejiler geliştirir ve uygular.
Etik evrensel değerleri konu edindiği için insanın bütün pratiklerini içerebilen yargılar ve doğrularla ilgilenir. İyi, kötü, doğru, yanlış, adalet, suç, değer, erdem, vicdan, gibi kavramları temel alan etik farklı alt dallara ayrılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri