Davranış, bireyin gözlenebilen eylemleridir.Uyum ise bireyin sahip olduğu özelikle Davranış, bireyin gözlenebilen eylemleridir.Uyum ise bireyin sahip olduğu ö Davranış, bireyin gözlenebilen Davranış - Bireyin gözlenebilen eylemleridir.
Çocuklar gelişim dönemlerindeki sorunların çözümünde engellerle karşılaşırsa, olağan olarak nitelendirilen bu sorunların çözümü sonraki gelişim dönemlerine ve ileriki yaşlarına ertelenir. Bu durumlarda ortaya çıkan sorunlar uyum ve davranış bozuklukları olarak adlandırılır.
Tikler çoğunlukla kaygı, stres, korku anlarında artış gösterir. Çocuk tekrar eden bu istemsiz kasılmalarla rahatlar. Tikleri olan çocuklarla alay edilmemeli, istemsiz açığa çıkan bu davranışlar taklit edilmemelidir. Çocukların tiklerine dikkat verilmemeli, vurgu yapılmamalıdır.
Bunlar; Alışkanlık bozuklukları: Parmak emme, tırnak yeme, alt ıslatma, dışkı kaçırma, mastürbasyon, saç koparma. Davranış bozuklukları: Yalan söyleme, çalma, inatçılık, zarar verme. Duygusal bozukluklar: Korku, kaygı, çekingenlik, tik, kekemelik, uyku ve yeme bozuklukları.
Uyum ve davranış bozuklukları ailenin baskıcı, aşırı disiplinli, aşırı koruyucu, alaycı, aşağılayıcı gibi yanlış tutumlarına, ve yangın, deprem, travmatik olaylar, aile içi şiddet, her türlü istismar, ölüm ve boşanmalar gibi olumsuz çevresel faktörlerle gelişebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Kişiler yaşadıkları bu olaydan sonra normal yaşama uyum sağlamakta, düzenlerini yeniden kurmakta sorun yaşarlar. İsteksizlik, ilgisizlik, boş vermişlik, karamsarlık gibi depresif belirtiler ve/veya endişe, gerginlik, kolay tepki verme, tahammülsüzlük, uyku bozukluğu gibi kaygı belirtileri ortaya çıkar.
Çocukluk ve ergenlik yıllarında sık görülen bir ruhsal sorundur. Çocuk ve ergenlerde %8-20 sıklığında görülür. Kültürel olarak çocuk yetiştirme biçimleri ve çocuğun ailedeki rolü Karşı Gelme Bozukluğu'nun gelişimini etkiler. Erkek çocuklarda ve ergenlik yıllarında daha fazla görülür.
Olumsuz davranış ortaya çıktığı durumlarda çocuğun dikkati olumlu bir etkinliğe yönlendirilmelidir. Çocuğun davranışlarına şiddetle karşılık verilmemelidir. Davranışla ilgili olay anında değil sakinken konuşulmalıdır, Çocuğa alabileceği sorumluluklar verilmeli, başarma duygusu yaşatılmalıdır.
Davranım bozukluğu sıklıkla ergenlik döneminde başlar. 16 yaşından sonra başlaması çok nadirdir. Az da olsa 5-6 yaşında başlayan vakalar psikiyatri literatüründe mevcuttur. Erken başlangıçlı vakalarda erişkinlikte antisosyal kişilik bozukluğu ve alkol madde kullanım bozukluğu görülme riski yüksektir.
Göz tiklerinin çocukta kalıcı olmaması için mümkün olduğu kadar tiklerin üzerinde durulmaması, çocuğa tikleri bırakması için baskı yapılmaması, tikleri unutmasının sağlanması önerilir. Çocuğa 'gözünü kırpma, gözünü çevirme' şeklinde uyarıların verilmesi durumun tikin pekişmesine neden olur.
Okula Uyum sürecinde Yapılabilecekler:
Çocuğun üstüne fazla düşmemek. Çocuğu sürekli ”yapma” uyarısı ile kısıtlamamak, ancak belli kuralları koymak. Çocukla sabırlı ve kararlı davranmak, iyi bir diyalog kurmanın yollarını aramak. Çocuğun olumsuz davranışlarının altında yatan duyguları keşfetmek.
Uyum bozuklukları genel olarak geçicidir. Uyum bozukluğu, durumsal depresyon olarak da adlandırılır. Uluslararası Hastalık Sınıflandırması ICD-10'da kod F43.2 uyum bozukluğu olarak geçer. Çocuk, ergen ve yetişkinlerde görülebilir.
Uyum bozukluğu tanısının konulabilmesi için tanımlanabilir bir psikososyal stres etkeninin olması ve bu etkene karşı gelişmiş duygusal ve davranışsal belirtilerin olması gereklidir. Bu stres etkeni beklenenden çok fazla sıkıntıya neden olmalıdır ve toplumsal, mesleki ya da eğitimsel işlevselliği bozmalıdır.
Duygusal bir ilişkinin sonlanması, taşınma, iş ve okul değişikliği, şehir değiştirme, askerlik, evlilik, boşanma, ağır bir hastalık, kaza geçirme, ameliyat olma, deprem ya da sel baskını benzeri doğal bir felakete uğrama gibi farklı durumlar uyum bozukluğuna yol açacak stres etkeni olabilir.
Çocuk çabuk öfkelenir, otoriteyle çatışır, otoritenin koyduğu kurallardan şikayet eder, kasti şekilde insanları sinirlendirme eğilimindedir, kendi davranışı nedeniyle başkalarını suçlar, sıklıkla alıngan, çabuk küsen ve etrafındakilere kolayca sinirlenen bir tutumu vardır, kin duyma ve intikam alma gibi davranışlarla ...
Davranım bozukluğunun tedavisi çok zor olup, çok yönlü bir terapi uygulanmasını gerektirir. Davranım bozukluğunun tedavisinde çocuk ve ergenle birlikte sorunlu davranıșlarda etkisi olan çevrenin (aile, okul, toplum) hedef alındığı multisistematik terapiyle daha etkin sonuç elde edilebilmektedir.
Bu bozukluğu olan insanlara "sosyopat" veya "psikopat" denir. Antisosyal kişilik bozukluğu başkalarına aldırış etmeme ve toplum kurallarına uymama ile ifade edilen sorumsuz ve agresif davranışlarla tanımlanır. Bu bozukluğu olan insanlar sıklıkla ciddi suçlar işler ve davranışları için pişmanlık duymazlar.
Çocuğunuzda aşağıdaki sorunlar mevcut ise, bir çocuk ve ergen psikiyatri uzmanından görüş almanızda fayda olacaktır: Gelişim basamaklarında aksaklık (yaşından beklenen zihinsel, dil ve iletişim becerilerinin olmaması) Geç konuşma. Kekemelik - konuşmada takılma.
Kişilik Problemi: Bu çocuklar; aşağılık ve güvensizlik duyguları, içe dönüklük, kaygı, aşırı duyarlılık, çöküntü ve ürkeklik gösterirler. Nadiren gülümserler, tırnaklarını kemirirler, endişelidirler. Yakın arkadaşları yoktur, başkalarına aşırı derecede bağımlıdırlar.
Travma Odaklı Bilişsel Davranışçı Terapi, travmatik yaşam olaylarına maruz kalan çocuklarla çalışırken kullanılan yaygın terapi türlerinden biridir.
Dışa yönelim davranış problemleri; saldırganlık, öfke, karşıt olma, hiperaktivite ve dikkat eksikliği gibi davranış bozukluklarını içermektedir. İçe yönelim problem davranışlar ise çevre tarafından kolaylıkla fark edilemeyen davranış bozukluklarıdır.
İnsan kişiliği, dil yetenekleri ve cinsel davranışları gibi davranışların hepsi genetik bir bileşene sahiptirler.
Otizm, yaşam boyu süren, sosyal etkileşim ve iletişimde zorluklarla ve sınırlı ya da tekrarlayan düşünce ve davranışlarla karakterize olan değişken şiddette nörogelişimsel bir bozukluktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri