Propofol anestezisi ile endoskopi ve kolonoskopi aynı anda uyutularak rahatlıkla yapılabilmektedir. Olağan üstü bir durum olmadıkça endoskopi ve kolonoskopi yarım saat içinde tamamlanmakta, hasta işlemden sonra 5-10 dakika içinde uyandığında, oldukça konforlu bir şekilde her iki işleminde bittiğini öğrenmektedir.
Gastroskopi (endoskopi) işlemi hafif uyutularak yapıldığı için hasta işlem sırasında herhangi bir şey hissetmez, ağrı duymaz. Bu nedenle hastaların bu işlemden korkmalarını gerektirecek bir durum söz konusu değildir.
Endoskopi işleminin türüne göre lokal anestezi ile sadece boğazın uyuşturulması veya damardan ilaç verilerek hastanın tamamen uyutulması sağlanmaktadır. Özel bir durum olmadığı takdirde de, endoskopi işlemi sadece 10 dakika süren, acısız, ağrısız bir işlemdir.
Endoskopist, endoskopu kullanarak organları görüntülerken, anestezi uzmanı hastanın solunumunu ve vital fonksiyonlarını izler. İşlem tamamlandığında, endoskopist endoskopu çıkarır ve hastanın anestezi etkisi azalmaya başladığında uyandırılır. İşlem sonrası hastanın sağlık durumu takip edilir ve eve gönderilebiliyor.
Endoskopi işlemi hem hastanın rahat etmesi, hem de doktorun çalışabilmesi açısından genellikle anestezi uygulamaları altında yapılan bir işlemdir. Bu yüzden endoskopi öncesi hastalara sedasyon uygulaması yapılıyor.
İlgili 27 soru bulundu
Endoskopiden korkuyorum. Ne yapmalıyım? En iyisi, GastroPanel isimli testi yaptırmanızdır. Mide hakkında en geniş bilgiyi, GastroPanel isimli test ile alabilirsiniz.
Hastanın kolonoskopi işlemi sırasında acı ve ağrı hissetmemesi için uyutularak endoskopi işlemi karşımıza çıkar. Uyutularak endoskopi nedir? Bayıltarak endoskopi uygulaması genel anestezi yardımıyla gerçekleşir. Bu işlem yaklaşık olarak 3-5 dakika aralığında sürer.
Prof. Dr. Orhan Tarçın, mide ve bağırsak hastalıklarına dair önemli açıklamalar yapıp, endoskopi işleminin korkulacak bir işlem olmadığını belirtti.
Endoskopik işlem borusu son derece hassas ve hastaya zarar vermeyecek şekilde tasarlandığı için endoskopi işlemi sırasında oluşabilecek riskler son derece düşüktür. Bazı hastalarda endoskopi yan etkileri, birkaç gün sürebilen boğaz ağrısı veya anesteziye bağlı gelişen halsizlik şeklinde görülebilir.
Hastanemizde endoskopik uygulamalarımız anestezi altında yapılmaktadır. Ağızdan küçük bir kamera ve kablo ile girilerek yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının izlenerek kayda alınması yöntemidir. Anüsten küçük bir kamera ve kablo ile girilerek kalın bağırsağın izlenerek kayda alınması yöntemidir.
Endoskopi zor bir işlem midir ? Endoskopinin uygulanması hoş olmayan, zor bir işlem gibi görünmesine rağmen aslında katlanılması oldukça kolaydır. Biraz rahatsız edici de olsa genelde ciddi bir ağrısı yoktur.
Üst sindirim sistemi organlarının görüntülendiği gastroskopi işlemi yaklaşık 3-5 dakika, kalın bağırsağın görüntülendiği kolonoskopi işlemi ise yaklaşık 15-20 dakika sürer.
İşlem sonrasında hastanın hastaneye yatması gerekmez, ancak kendine gelmesi için bir saat civarı hastanede beklemesi önerilir.
Refakatçi: Endoskopi sırasında genellikle hastanın refakatçi olması tavsiye edilir. Refakatçi, prosedür sonrasında hastanın eve veya uyandığına kadar yanında olabilir.
Endoskopi sonrasında domates çorbası, laktozsuz ve az yağsız süt tüketilmesi, meyve sularına şeker konulmaması önerilmektedir. Bununla birlikte taze veya kuru meyvelerden komposto yapılması sindirime çok yardımcı olur.
Endoskopi ünitemizde tüm hastalarımıza damar yolundan verilen ilaçlarla “Bilinçli Sedasyon” adı verilen özel bir anestezi uygulamaktayız. Bu yöntemde genel anestezide olduğu gibi tam bir bilinç kaybınız olmayacak, ancak oldukça rahatlamış ve uykulu bir hale gelerek işlemden rahatsız olmamanız sağlanacaktır.
Uygulamanın hemen ardından yemek yenmemelidir, mümkünse 1 ila 2 saat kadar beklenmelidir. Uygulamadan sonra birkaç gün boyunca ağır yemekler yenmemelidir. Uygulama sonrası gaz sancısı ve gaz sıkışması gibi şikayetler ortaya çıkabilir, bu şikayetler kendi kendine geçecektir.
Endoskopik biyopsi esnasında doktor mideden doku örneği alır ve herhangi bir enfeksiyon olup olmadığını tespit eder. Çoğunlukla mide ülserleri ve sindirim sorunlarının ortak nedeni olan helikobakter pylori aranır. Bununla birlikte kanser için de dokular test edilebilir.
Güncel olarak uygulanan endoskopi cüretleri 600 TL ile 1000 TL aralığında karşımıza çıkar. Güncel endoskopi ücretleri ne kadar? Endoskopi ücretleri 600-1000 TL arasında karşımıza çıkar.
Olağan üstü bir durum olmadıkça endoskopi ve kolonoskopi yarım saat içinde tamamlanmakta, hasta işlemden sonra 5-10 dakika içinde uyandığında, oldukça konforlu bir şekilde her iki işleminde bittiğini öğrenmektedir.
Endoskopi işlemine uygun alternatif sade bir giysi olmalıdır, Elbise, kot pantolon, gömlek gibi kıyafetler yerine sportif giysiler tercih edilmelidir, Kıyafetin hijyenik bir yapıya sahip olmasına dikkat edilmelidir.
Ayakta Tedavi Teminatı Nedir? 24 saati aşmayan ve hastanede yatmanızı gerektirmeyen durumlarda kullanılan teminattır. Doktor muayenesi, röntgen, mr, endoskopi, laboratuvar tetkikleri ve ileri tanı yöntemlerine ait giderler ayakta tedavi kapsamında karşılanır.
Kan sulandırıcı ilaçlar (aspirin, coraspin, ecopirin, tromboliz, drisentin, plavix, plavidol, aterix vb.) ve coumadin gibi pıhtılaştırmayı geciktirici ilaçlar 5-6 gün önceden kesilmeli ve bu ilaçları kullandıran doktorunuzla görüşerek önerilerini almanız gereklidir.
Bunun için tek alternatif, GastroPanel isimli kan testleridir. GastroPanel için, hastadan aç karnına kan alınmakta ve 5 ayrı mide testine bakılmaktadır.
Kapsül endoskopi ince bağırsak hastalıklarını araştırmak için geliştirilmiş bir görüntüleme yöntemidir. Üst endoskopi ile yemek borusu, mide ve ince bağırsakların ilk kısmı olan on iki parmak bağırsağına bakılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri