Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır: yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili) büyümek, eskimek (oluş fiili) uyumak, durmak (durum fiili)
Durum Fiilleri
Durum fiillerini bulabilmek için fiilin önüne "onu" kelimesi getirilir. Eğer anlamsız oluyorsa o fiil durum fiilidir.
Dinlenmek, oturmak, uyumak, ölmek, kalkmak, yüzmek, susmak, korkmak, durmak, gülmek, ağlamak, koşmak, gelmek, çıkmak, bulunmak… Cümle olarak durum fiili örnekleri ise: Bugün toplantıya biraz geç geldim.
Gülmek, ağlamak ise durum fiili olarak tanımlanmaktadır.
Fiilin nesneyi etkilemediği fiillerdir. Durum fiilleri “kimi” ve “neyi” sorularına cevap vermezler. Durum bildiren kelimelerin önüne “ONU” kelimesini koyamayız.
İlgili 23 soru bulundu
durum fiili) » ağlamak (neyi, ağlamak? isteği olmadan, kendiliğinden meydana gelen, nitelikte değişiklik oluşturan ve zamanla oluşan fiillerdir. .Eylem, öznenin kendi isteği(iradesi) olmadan gerçekleşir. Oluş fiillerinde daha çok “zaman içerisinde.kendiliğinden olma” söz konusudur.
Bir eylemin gelecekte yapılacağını ifade etmek içinse -ecek - acak eklerinden biri kullanılır. Süreklilik fiili ise söz konusu eyleme ''bir süre daha'' anlamı katar.
öznenin iradesi dışında gerçekleşen fiillerdir. tıpkı durum fiilleri gibi, nesne almazlar. genellikle çok yavaş gerçekleşen hareketleri kapsar. çürümek, solmak, yeşermek, kızarmak, büyümek, yaşlanmak, uzamak gibi.
"ben uyudum." dediğinizde ise, uyumak sözcüğü bir nesneyi etkilemez, sadece öznenin o andaki durumunu bildirir, durum fiilidir. uyumak, bakmak, durmak, ağlamak, gülmek gibi fiiller durum fiilleridir.
-Iş/-uş-, -Il/ul-, -It/-ut-, -dIr/dur-, -tIr-/-tur- ve -In/un- çatı eklerinin yukarıda zikredilen işlevinden farklı bir kategoride değerlendirilebilecek olan iki işlevi daha vardır; ki bu, oluş fiilini kılış fiiline (kaynamak > kayna-t-mak); kılış fiilini oluş fiiline (düğümle- > düğümle-n-mek) dönüştürmektir.
uyumak, durmak (durum fiili)
yaklaşık 4600 fiil tespit edilmiştir. Buna göre 230 tane tek heceli fiil, 2068 kadar fiil kökü vardır.
Kılış ve kılınış fiilleri cümlede yüklemin gösterdiği işin yapma niteliği taşıdığı, yapanın dışında bir nesneye yöneldiği, yani nesne gerektiren ve dolayısıyla da geçişli olduğu fiillerdir. Durum ve tasvir fiilleri ise herhangi bir oluş ve kılışı değil, sadece içinde bulunulan bir tavrı gösteren fiillerdir.
- Annem elindeki taşı suya attı. Bu cümledeki atmak sözcüğü iş fiili olmaktadır. Atmak fiili öznenin etkisi ile bir nesnenin üzerinde gerçekleşmiştir. Ayrıca cümle içerisinde iş fiilini bulabilmek için kelimenin basına onu kelimesi getirilebilir.
Fiillerin içerikleri ile ilgili de bilişsel, du- yuşsal, duygusal faaliyetleri bildiren coşmak, delirmek, huylanmak, korkmak gibi fiillerin oluş; düşünmek, öğrenmek, bilmek, anlamak gibi fiillerin kılış ve kılınış; alışmak, beğenmek, bıkmak, bunamak, gücenmek, özlemek, sevinmek, tiksinmek gibi fiillerin ise durum ve ...
Oluş fiili cümlelerine şu örnekler verilebilir:
Bu nedenle de bu fiil istem dışı kendiliğinden gerçekleşmiştir. - Saçları çok hızlı uzamıştı: Burada uzamıştı eylemi oluş fiilidir. Cümlede yüklem üzerinden cümlenin öğeleri sorulduğu zaman belirtili nesne veya özne yer almamaktadır.
"Bağır-, yat-, kız-" fiilleri nesneye ihtiyaç duymadıkla- rı için durum fiilidir. Öznenin iradesi dışında, dış etkilerle gerçekleşen, bir durumdan başka bir duruma geçişi ifade eden fiillerdir.
fiillere duygu fiilleri denir. İdrak fiilleri ise zihnin anlamlama faaliyetleri sonucu ortaya çıkan fiillerdir (anlamak, düşünmek, bilmek, hatırlamak vs.).
Eylem. üşümek fiilinin üçüncü tekil şahıs geçmiş zaman kip eki almış hali.
ÖZ: Türkçede bulmak ve bulunmak fiilleri bağımsız fiil ve birleşik fiil kuruluşlarıyla Türkçenin en eski dönemlerinden itibaren kullanılagel- miş kelimelerdir.
Kişinin iradesi dışında meydana gelen değişimi ifade eden fiillere “oluş fiili” denir. Oluş fiillerinde genellikle “eylemin zaman içerisinde kendiliğinden olma” durumu söz konusudur.
Belli bir zaman dilimi içerisinde kendiliğinden gerçekleşme anlamı varsa oluş fiilidir. Yeşermek,solmak,uzamak,ağarmak gibi. Oluş fiilleri belli aşamalardan geçerek meydana gelmiş durumları anlatır. Ağarmak da uzun bir süreçten geçtiği için oluş fiilidir.
BİRLEŞİK: yapabilmek, gelivermek, uyuyakalmak, olagelmek, düşeyazmak, kaybolmak, hissetmek, reddetmek, devretmek, başvurmak, mutlu olmak, kibar olmak, arz etmek, küplere binmek.
3) Sürerlilik Fiili : İki şekilde yapılır. Fiil kök veya gövdelerine –a, -e ekleri getirilir. Ortaya çıkan kelime “durmak, kalmak, gelmek” fiilleriyle birleştirilir. Bu tür sürerlilik fiilleri daima bitişik yazılır.
Süreklilik. Fiil sonuna dur-, kal-, gel- ve koy- fiillerinin eklenmesi ile oluşturulur. Fiiller arasına "e" veya "a" harflerinden biri gelir. Cümleye devam etme, süreklilik anlamı katar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri