Soğuk algınlığı çoğunlukla burun tıkanıklığına sebep olur. Vücudun iyileşmesi için zaman vermek, bol sıvı içmek ve mümkün olduğunca uyumak veya dinlenmek en iyi çözümdür. Soğuk algınlığı 2 gün ile 2 hafta arasında sürebilir.
Ciddi hastalık belirtileri olmayan basit nezlede, belirtileri azaltmak amacıyla semptomatik tedavi uygulanır. Ek olarak yatak istirahati, bol sıvı alınması, ılık tuzlu su ile gargara, akıntı kesici ilaçlar ve parasetamol gibi ağrı kesici ve ateş düşürücüler önerilir.
Bilinenin aksine gripken banyo yapmanın faydalı bir eylem olduğu tavsiye edilir. Ilık suyla duş almak vücuda ve kaslara iyi gelir.
İlgili 42 soru bulundu
Su, meyve suyu, ıhlamur, ekinezya ve nane çayı başta olmak üzere bol sıvı tüketilmeli: Soğuk algınlığının yol açtığı vücuttaki su kaybını telafi etmek için hastalık süresi boyunca bol su, taze meyve suları ya da ıhlamur, ekinezya ve nane gibi bitki çayları tüketilmelidir.
Belirtiler hastanın günlük işlerini etkileyecek düzeye ulaşabilir. Halsizlik grip geçtikten sonra bile bir kaç hafta devam edebilir. Şikâyetler genellikle 7 gün sürer, ilk 2-3 gün içerisinde şiddetlenir ve sonrasında düzelme başlar, ancak iyileşme süresi 1- 2 haftaya kadar da uzayabilir.
Birçok vakada bireyler bir hafta veya 10 gün içinde soğuk algınlığından kurtulur. Sigara içen bireylerde ise belirti ve semptomlar daha uzun süre devam edebilir. Bir hafta veya on gün içerisinde belirti ve semptomların düzelmemesi durumunda birey doktora başvurmalıdır.
Gün içinde domates, taze biber, roka, maydanoz, mandalina, greyfurt, portakal, nar, kuşburnu ve kivi gibi C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Çinko ve selenyum: Bağışıklık sistemi için önemli minerallerdir. Selenyum; deniz ürünleri, et, soğan ve sarımsakta bulunur.
Limonlu su tüketmek içerdiği c vitamini sayesinde vücutta kolajen sentezine yardımcı olur. Demir emiliminin artmasına yardımcı olarak kansızlığın önlenmesinde rol oynar. Bağışıklığı destekler. Soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda tüketilmesinde fayda vardır.
Burun boşluklarındaki iltihaplanmanın oluşturduğu basıncı azaltmak ve nefes almayı kolaylaştırmak için başınızı normalden daha yüksekte tutarak uyumak. Müzik dinlemek veya kitap okumak gibi eğlenceli aktivitelerle zihin ve bedeni gevşetmek doğal olarak uykuya yatkın hale getirir ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Soğuk Algınlığının 3 Temel Aşaması:
Aşama: İlk semptomlar; burun kaşınması, hapşırma atakları ve boğazda rahatsızlık hissi ile baş gösterir. Hasta kendisini keyifsiz, yorgun veya halsiz hissedebilir. Aşama: Soğuk algınlığı en şiddetli noktaya ulaşmıştır. İlk önce boğaz ağrısı, burun akıntısı başlar.
Parol vb. ilaçlar soğuk algınlığına iyi gelir mi? Parol (parasetamol) gibi ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu tür ilaçlar, ateşi düşürerek ateşli durumu kontrol altına alabilir ve baş ağrısı, boğaz ağrısı gibi semptomların şiddetini azaltabilir.
Soğuk algınlığına karşı en çok tercih edilen ise çorba tavuk çorbası. Ayrıca tarhana ve mercimek çorbalarının da bağışıklık sistemini güçlendirdiğine yönelik bir inanış var.
Günde 10-12 bardak su içmeli, daha yüksek sıvı kayıplarında (ateş, ishal gibi) bu kayıplar karşılanarak, sıvı dengesi sağlanmalıdır. Sebze ve meyve suları, bitkisel çaylar ve çorbalar sıvı ihtiyacı için bu dönemde oldukça önemlidir.
Soğuk algınlığında eski peynirlerden uzak durun
Histaminden zengin olan besinlerde ilk sırada mayalı besinler bulunmaktadır. En çok mayalı alkollü içkiler uzak durulması gereken içeceklerdir. Mayalı gıdalardan turşu, sirke, yoğurt, ayran histamini ve histaminin vücutta salgılanmasını artırmaktadır.
Gripken ne yememeli
Bazı yiyecekler ve içecekler iyileşme sürecinizi uzatabilir. Bu nedenle grip olduğunuzda bunlarda uzak durmanızda fayda vardır. Uzak durulması gereken yiyecek ve içecekler şunlardır: Alkol, tuz ve şeker yoğun işlenmiş gıdalar, yağlı besinler, süt ve yemesi zor olan sert gıdalar.
Öncelikle yukarıda da bahsettiğimiz gibi grip hastalığı sürecinde sıcak içecekler tüketmek elbette ki çok önemli. Fakat özellikle Türk kahvesi gribe iyi gelir mi sorusunu yanıtlamamız gerekirse cevabımız hayır olur.
Grip başlangıcı anidir ve fakat soğuk algınlığı belirtileri yavaş yavaş başlar. Gripte öksürük, kas ağrıları, baş ağrısı, kırgınlık ve halsizlik belirgin görülürken soğuk algınlığında ise bu belirtiler nadir görülür. Burun akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısı belirtileri soğuk algınlığında gribe göre daha sık görülür.
Askorbik asit olarak da bilinen ve antioksidan etkiye sahip olan C vitamini, reçetesiz satılan pek çok soğuk algınlığı ve grip ilacında da bulunabilen ve bağışıklığı yüksek oranda destekleyen vitaminlerin başında gelir.
Uzun süre devam eden grip tedavi edilmezse zatürre, bronşit, sinüzit gibi hastalıklara yol açabileceği gibi, öncesinde astım ve kalp yetmezliği bulunan hastalarda bu hastalıkların tablolarının ağırlaşmasına sebep olabilir. Özellikle risk altındaki hasta gruplarında, zatürre ciddi bir komplikasyondur.
Ayrıca hasta kişinin dokunduğu virüs içeren yüzeylere dokunan bir kişinin de ellerini ağız, göz ve buruna götürmesi ile de bulaşma olabilir. Bu nedenle ofis ortamları gibi birçok kişinin birbiriyle yakın bulunduğu kapalı ortamlarda virüs hem hava hem de temas yolu ile yayılabilir.
En iyi, en az zararlı ateş düşürücü parasetamol grubu ilaçlardır. Günde 3-4 kez düzenli aralıklarla kullanılması önerilir. Bu ilaçlar 72-96 saat kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri