Uyma/Uyumsama(Akomodasyon) Çevredeki yeni deneyimlerden yararlanarak, şemaları değiştirmek yoluyla, problem çözme sürecine Piaget, uyumsama adını verir.
Uyum sağlama (adaptasyon) ise bireyin çevresine uyma şekli olarak tanımlanabilir. Piaget çocukların çevreye uyum sağlamasI için iki yol olduğunu söyler. Duyularını ve algılarını koordine etmek için fiziksel hareketlerini ve faaliyetlerini geliştirirler. Refleksler bebeğin yeni yaşama uyum sağlamasını kolaylaştırır.
Özümleme: Önceden sahip olduğu bir şemayı farklı şemayla benzeşmesi. Ör:Televizyon kumandasını mikrofon sanan çocuk. Uyma: Eğer var olan şemayı yeni durumla ayırt edip yeni şema oluşturuyorsa bu duruma uyma denir. Ör:Çocuk Elma şemasına sahiptir fakat yeşil ekşi elma görünce bunu ayrı bir şema olarak oluşturuyor ise.
UYUM: Bilişsel gelişim bir denge kurma sürecidir. Bu dengeleme sürecinin kesintisiz ilerleyebilmesi için karşılaşılan yeni durum, olay, nesne ve varlıklara uyum sağlamak gerekir. ZEKA: Bireyin çevreye uyum sağlayabilme yeteneğidir.
Uyumsama(akomodasyon),yapılan özümleme sonucu, o zamana kadar alışılagelmiş davranış örneğine uymayan yeni ve farklı bir davranış ortaya koymaktır.
İlgili 17 soru bulundu
En basit şekliyle gözün bir cisme odaklanmak için kendini ayarlaması olarak tanımlanabilen akomodasyon (gözlerin uyum ve odaklanma yapma fonksiyonu) sürecinde gözün hızla değişen ekrandaki objeleri yakalama çabası siliyer kasının sürekli kasılması sonucu spazma dönüşebiliyor.
Siliyer cisim içinde bulunan dairesel bir kas olan siliyer kas kasılınca dairenin çapı küçülür. Zonüllerin geriliminin azalmasına bağlı olarak elastik bir yapı olan lensin ekvatoriyel çapı kısalırken, ön arka çapı artarak kırıcılık gücü de artar. Bu güç değişikliği akomodasyon adını alır.
Akomodasyon, bireylerin yeni bilgi veya deneyimlere yanıt olarak mevcut bilişsel yapılarını veya zihinsel şemalarını ayarladıkları süreci ifade eder. Bu terim öncelikle bilişsel gelişim teorisini geliştiren İsviçreli psikolog Jean Piaget'nin çalışmalarıyla ilişkilendirilir.
Psikolojide “adaptasyon” terimi, bireyin ruhunun, çevresel rahatsızlık hissetmeden ve çevre ile çelişki hissetmeden çeşitli çevresel gereksinimlere uyum sağlama kabiliyeti anlamına gelir.
Örneğin hayatında ilk defa katır gören bir çocuk, katırı at zanneder. Çünkü atı daha önce görmüştür. İki hayvan birbirine benzediği için hafızadaki ''at bilgisi'' ile ilk defa görülen katır birleştirilir. Buna psikolojide özümleme denir.
Özümleme ve Uyma: Özümleme ve uyma, çocukların şemalarını nasıl kullandıkları ve uyum sağladıklarını açıklamak için Piaget'nin önerdiği iki kavramdır. Özümleme; çocuklar yeni bir bilgi ya da yaşantıyı ele alırken var olan şemalarını kullandıklarında meydana gelir.
Bireyin karşılaşmış olduğu yeni bir durumu veya nesneyi, daha önceden meydana getirdiği mevcut şema üzerinden, var olan bilgiyle değerlendirerek uyum sağlaması özümleme olarak bilinir.
Uyma/Uyumsama(Akomodasyon)
Birey bazen yeni karşılaştığı durumu açıklayabilmek, anlamlandırabilmek için ya önceden var olan şemalarının kapsam ve niteliklerini değiştirerek yeni duruma uygun davranış göstermeye çalışır ya da bazen yeni şemalar geliştirir işte buna uyumsama denir.
Uyum Sağlama Nedir? "Bireyin duygu, düşünce ve davranışlarının değişen koşullara göre ayak uydurabilmesi, aynı zamanda mücadele ve değişim gerektiren durumlarda esnek davranabilmesidir."
Kültürlerarasılık becerilerinden bir tanesi olan uyum becerisi, bir topluluk ya da bir ortama ayak uydurabilme, adapte olabilme halini ifade eder. Uyum becerileri yüksek olan kişiler, yeni girdikleri ortamlarda daha aktif ve rahat olabilir, aidiyetlerini daha hızlı kazanbilirler.
Adaptasyon, canlıların ortamlarında başarılı bir şekilde yaşamasını sağlayan kalıtsal çeşitlilik. Adaptasyon, yapısal, davranışsal veya fizyolojik olabilir. Yapısal adaptasyonlara örnek olarak, deri rengi, vücut şekli, vücut örtüsü verilebilir. Davranışsal adaptasyon için fototropizma örnek verilebilir.
Piaget, çocukların asimilasyon (özümleme) ve akamodasyon (kendini uydurma) şeklinde adapte olduklarını ifade eder. Asimilasyon (özümleme), çocuğun sahip olduğu düşünce ve alışkanlıkların içine yeni nesneleri katmasıdır. Çocuk asimilasyonda mevcut olan şemayı yeni deneyime uygulamaya çalışır.
Adaptasyon, bir türün bulunduğu ortama uyum sağlamasıdır. Bu uyum sağlama, özünde evrim geçirmektir. Bir canlının ortama uyum sağlaması, uyumsuz olanların seçilim mekanizmalarıyla (örneğin Doğal Seçilim yoluyla) elenip, uyumlu olanların hayatta kalmasıyla olur.
Korunum, bir nesnenin görünümü değişse de sayı miktar, ağırlık, hacim gibi belli özelliklerinin değişmemesidir. Örneğin; sıvıların korunumu, sıvının içine konulduğu kap değişse bile, eğer her hangi bir ekleme ve çıkarma yapılmamışsa, sıvının miktarının aynı kalacağını ifade eder.
Vygotsky, zihinsel gelişimin ilk önce ve en çok bireyin kendi içinde başladı- ğını savunmak yerine zihinsel sürecin zihinler arası bir düzlemde insanlar arasında gerçekleştiğini vurgular. Zihinsel gelişim, toplumsal sürecin içselleş- tirilmesi ve üstün hale gelmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Bir ikili bağıntı'nın tanımlı olduğu kapsamda A ile B ve B ile C bağıntılı iken, A aynı zamanda C ile bağıntılı ise (tüm A, B, and C ler için), Bu ikili bağıntı geçişlidir denir.
Akomodasyon cevabı 1. ayda başlar 4. aya kadar gelişimi yavaştır.
Refraksiyon ve akomodasyon bozukluğu birbiriyle ilgili görme kusurları olarak bilinmektedir. Akomodasyon bozukluğu gözün yakındaki ya da uzaktaki nesneleri tam olarak görebilmek adına yapması gereken değişiklikleri tam olarak yapamamasıdır.
Gözün doğal merceği (lens), okuma mesafesindeki yakın görüntüyü retina tabakasına “akomodasyon” ismi verilen bir uyum mekanizmasını çalıştırarak odaklar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri