Gelişimi bir dizi süreksiz evreler olarak gören organizmik kuramcılar Freud'u Piaget'yi, Gesell'i, Erikson'u ve Kohlberg'i içerir.
Gelişim, organizmada döllenmeden başlayarak bedensel, zihinsel, duygusal, dil ve sosyal yönden, belli koşulları olan en son aşamasına ulaşıncaya kadar sürekli ilerleme kaydeden değişimdir (Senemoğlu, 1997:3).
Gelişim süreklidir ve belli aşamalarda gerçekleşir.
Gelişim canlıyla birlikte başlar, sürekli devam eder. Gelişimde her aşama kendinden öncekine dayalı,kendinden sonraki aşamaya hazırlayıcıdır(temeldir). Ancak bu gelişim aşamaları birbirinden kesin çizgilerle ayrılmış değildir.
Nesne kalıcılığı Piaget'in bilişsel gelişim teorisine göre bir yaşlarındaki bir bebeğin bir nesneyi göremeyeceği bir alana çıksa dahi varlığını devam ettirdiğinin kavranması şeklinde tanımlanmıştır. Bu yeti daha sonraki yıllarda bebeğin zihinsel simgeleme oluşturması için temel bir durumdur.
18-24 aylar arasında nesne devamlılığı gelişir.
İlgili 29 soru bulundu
Piaget'in Dört Bilişsel Gelişim Dönemi
Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
Kişilerin Sürekliliği: Çocuğun, dış görünümündeki değişiklik ya da benzerlik ne olursa olsun, kişiyi diğerlerinden ayırt edebilmesidir. Paralel Oyun: Çocuklar bir arada oynuyormuş gibi gözükseler de aslında hepsi kendi bireysel oyunlarını oynarlar. Herkes kendini takımın kaptanı ya da başkan kabul eder.
Duyusal-motor dönemin sonunda bebekler nesne sürekliliği kazanırlar.
Nesne sürekliliği, nesnelerin görülmediği, duyulmadığı, dokunulmadığı zaman bile var olmaya devam. ettiklerini anlayabilme becerisidir.
10 – 12 aylar arasında ortaya çıkar ve 18 aya kadar gelişir. *Piaget 'e göre nesne devamlılığı kazanma bebeğin belleğini kullanmaya başladığına işarettir ve refleksten, bilinçli davranışa geçişin ise önemli bir adımdır. Tepkiler bebeğin bedeni üzerinde odaklanmıştır.
Cinsiyet, eğitim düzeyi, doğum yeri, kan grubu, şube gibi değişkenler kesikli, yaş, ağırlık, akademik başarı, öğrenme başarısı, tutum gibi değişkenler süreklidir. Genellikle nitel değişkenler kesikli, nicel değişkenler ise sürekli değişkenlerdir.
Gelişim yaşam boyu devam eder, sürekli ve aşamalıdır: Gelişimde her aşama kendinden öncekine dayalı, kendinden sonraki aşamaya hazırlayıcı niteliktedir. Doğum öncesi, bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik, yaşlılık gibi. Gelişimde bireysel farklılıklar vardır: Her bireyin gelişim hızı aynı değildir.
Sürekli Gelişim Nedir? Continuous Improvement yapmak yani Türkçe anlamı ile iyileştirme ya da geliştirme olarak bilinmektedir. Kelime anlamı olarak ise her geçen gün bir önceki güne oranla daha iyi olma durumudur. Kısacası bir motive şekli olarak da tanımlanabilir.
Sürekli iş, işverenin süreklilik arz eden bir iş ihtiyacı olduğunda yaptığı iş sözleşmesidir. Örneğin, bir şirkette çalışan bir sekreterin işi sürekli iş olarak kabul edilir çünkü şirketin sürekli bir sekreter ihtiyacı vardır.Süreksiz iş ise işverenin geçici bir iş ihtiyacı olduğunda yaptığı iş sözleşmesidir.
Gelişim: Doğum öncesinden başlayıp ölüme kadar devam eden sistemli ve olumlu davranış değişikliği. Gelişme: Gelişim süresi içerisinde ortaya çıkan üründür. Büyüme: Boy kilo artışıdır. Organizmada yaşanan somut nicel ,fizyolojik gözüken artıştır.
Piaget bunun çok doğal olmadığını gösteriyor. Düzey 6 (18-24 ay) Sonunda çocuk duyusal motor dönemin sonuna yaklaştığında, nesne sürekliliği kavramı tamamen anlaşılıyor.
Bebeğinizin elinden oyuncağı düştüğünde, eğilip onu aramaya başlıyor, siz arkasına geçtiğinizde başını çeviriyorsa, nesne sürekliliği başlamış demektir. Nesne sürekliliği ya da nesne devamlılığı bebeğiniz bir nesneyi görmese bile onun varlığının devam ettiğinin farkına varmasıdır.
Piaget kalıtım ve çevre etkileşimini savunsa da, kuramın temelinde biyolojinin etkisini görmek olanaksızdır. düzenleme yeteneğine sahip olduklarını ve bu mekanizma sayesinde hayatta kaldıklarını savunur. Bu uyum sağlama yeteneğinin de kalıtım ile çevre arasındaki temel etkileşim olduğuna inanır.
Evre (0-1 ay): Gelişimin temeli olan doğuştan getirilen emme refleksi ve bunu yeni bilgilerle uydurma gayreti özellikleri görülür. Evre (1-4 ay): Bebek vücudunu tanımaya yönelik etkinliklerde bulunan, ilk tekrar edilebilir döngüsel tepkilerini ortaya koyan davranışlara başlar.
Piaget, öğrenmeyi yaşa bağlı bir süreç olarak kabul eden zihinsel gelişim kuramına dayalı olarak açıklamıştır.
Örnekte de görüldüğü gibi, organizma çevreye uyum sağlama, uyumu da bir organizasyon içinde gösterme eğilimindedir. Piaget'ye göre uyum ve organizasyon biyolojik fonksiyon için olduğu kadar, bilişsel fonksiyon içinde önemli iki ilkedir. Bu iki ilkeye fonksiyonel değişmezler adı verilir.
Tablo 1.1: Nesne devamlılığı
Nesne devamlılığı, on sekiz aylık olana kadar çeĢitli aĢamalarla kazanılır.
Bebeklerde 'nesne sürekliliği' gerçekleşir, yani bebek nesneyi görmese bile ya da onun görme alanında olmasa bile 'var' olduğunu anlar. Bu evre sembolik dönem (2-4 yaş) ve sezgisel dönemden (4-7 yaş) oluşmaktadır. Çocuktaki dil gelişimi ve kullanımı aktif olur.
Nesne değişmezliği, 2-3 yaşlarında gerçekleşir. Nesne kimliği; nesnenin bir günden diğerine, bir durumdan başka bir duruma aynı olduğunu kavrama yeteneği olarak nitelendirilir. Bebekler 8–9. aylarda nesneyi sadece bilinen tek ortamda, tüm ip uçlarıyla birlikteyken tanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri