Parasomniler, uykuya dalarken, uykuda ya da uyanma sırasında ortaya çıkan istenmeyen olaylar olarak tarif edilebilir. Uyku terörü dışında, konfüzyonel uyanma, uyurgezerlik, kabus bozukluğu, REM uykusu davranış bozukluğu ve uyku paralizisi (
Farklı bir yerde uyumak; Alışkın olduğunuz yer dışında farklı bir ortamda, gürültülü ya da aşırı sessiz bir ortamda uyumak sık uyanmanıza sebep olabilir. Anacak kişi belirli bir süre sonra bu rahatsız edici nedenleri duymaz ve çoğunlukla uyanmaz. Örneğin demiryoluna, havaalanına ya da anayola yakın evlerde uyumak.
Bedensel hastalıklar; Romatizmal hastalıklar, ortopedik sorunlar, burun tıkanıklığı, ağrılar da sık uyanmaya neden olabilir. Gebelik; Gebelik döneminde sırt üstü yatıldığında, hem kan dolaşımı hem de bebeğin basısı uykuda sık uyanmaya sebeptir. Stres; Stresli dönemlerde sık uyanma çokça görülür.
Eğer gece 3'te aniden uyanıyorsanız, bunun ilk nedeni derin uykudan normal uykuya geçiyor oluşunuzdur. Araştırmalara göre her insan gecede ortalama 6 kez uyanır ve derin uyku sürecinin genel olarak 3 ile 4;30 saatleri arasında sonlanıp, normal uyku sürecine geçildiği biliniyor.
Gece saatlerinde uykudan uyanmak oldukça yaygın bir durumdur genellikle endişelenecek bir durum olmadığı düşünülür. Fakat bazı gece uykusu kesintileri, genel sağlığınızla ilgili önemli ipuçları veriyor. Her gece aynı saatte uyanıyorsanız, dikkat edilmesi gereken bir durumu işaret edebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Stres, kronik hastalıklar ve reflü gibi birçok neden gece uykunuzun bölünmesine neden olabiliyor. Şurada Paylaş! "İnsomnia" adı verilen yetersiz uyku sendromu, özellikle stres ve kaygı döneminde artar. Sınav dönemlerinde görülen birkaç günlük uyku bozukluğu buna örnek olarak gösterilebilir.
Örneğin: Her gece saat 3 ile 5 arasında uyanmak, vücudunuzun karşılık gelen kısmındaki enerjilerin engellendiğini veya zayıf olduğunu gösteren bir işarettir. Eski Çin tıbbına göre, bu zaman dilimi safra kesesinin enerji meridyeninin aktif olduğu zamandır.
“Saat gece 3 ve 4 arası cinlerin en aktif saatidir” söylentisi. Hristiyan inancına mensup insanların yüzyıllardır süregelen söylentilerinden biri saat gece 3'te iblislerin en aktif olduğu zaman olmasıdır. Gece 3'ten Güneş'in doğuşuna kadar da şeytani olaylar gerçekleşir.
Uyku terörü, bir kişinin uyurken aniden şiddetli bir korku ve/veya endişe içinde kaldığı ataklarla giden bir uyku bozukluğu şeklidir. Parasomniler grubunda olan bir uyku bozukluğudur. Parasomniler, uykuya dalarken, uykuda ya da uyanma sırasında ortaya çıkan istenmeyen olaylar olarak tarif edilebilir.
Normal bir uyku, hafif uykudan başlayıp derin uykuya giden döngüler halinde olur. Bu döngü 7-8 saatlik bir uyku diliminde yaklaşık 4 defa olur, yani 4 defa büyüme hormonu salgılanacak uyku fazına geçilir. Eğer uyku süresi kısıtlanır, daha az uyunursa döngü sayısı ve dolayısıyla salgılanan büyüme hormon miktarı azalır.
Müslümanlık inancında da bu saatlerde cinlerin biz insanların boyutunda en aktif olduğu zaman olduğu söylenir. Gece 3 bu yüzden insanlar için ürkütücü bir saattir. Çünkü öğretilenlere dayanarak gece bu saatlerde uyanan bir kişi muhtemelen zihnine hücum eden cin ve şeytan hikayeleri nedeniyle ter dökmeye başlar.
Uykuya yan yatış pozisyonunda dalmaya çalışın. Stresli olarak uykuya dalmayın, öncesinde ılık duş ya da müzik dinlemek gibi yöntemlerle stresinizden arının. Uyku felci durumunda vücudunuzun herhangi bir yerini oynatmaya odaklanın. Oynatabilirseniz uyku felci ortadan kalkacaktır.
Normal bir gece uykusu sırasında nörobiyoloji, 03.00 veya 04.00 civarında bir dönüm noktasına ulaşıyor. Avustralyalı psikoloji araştırmacısı Prof. Dr. Greg Murray, sabaha karşı 03.00 civarında bölünen uykunun beraberinde getirdiği "varoluşsal sancıların" bilimsel yönünü açıklığa kavuşturdu.
Ani uyku bastırması sebepleri arasında yer alan durumlar; Narkolepsi, uyku apnesi, kan şekerinin düşmesi ya da yükselmesi, anemi, huzursuz bacak sendromu, uyku alışkanlıkları, elektrolit dengesizlikleri, insomnia, gece vardiyasında çalışmak, gürültü ve ortam sıcaklığıdır.
Uyku terörü yaşayan kişiler korkarak, çığlık atarak ya da ani, kendine ve çevresine zarar verebilecek koşma, fırlama, yanındaki kişiye vurma gibi hareketler yaparak kalkarlar. Kişi bu sırada dış uyaranlara yanıtsızdır ve genellikle zorlukla uyandırılırlar. Kişi uyandığında konfuzyon ve korku hali yaşayabilir.
Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
Parasomnia, bireyin gece uyudukları sırada istem dışı ortaya çıkan davranışlarını ve deneyimlerini içerir. Bu soruna sahip kişiler, uyurken konuşabilir, hareket edip ev içerisinde gezebilir, uyandığı halde hareket etmekte zorluk çekebilirler. Bazı durumlarda kişide uyku felci de görülmektedir.
Konfüzyonel uyanmalar genellikle uykunun ilk yarısında derin-yavaş uykudan uyanma sonrasında mental konfüzyon ya da konfüzyonel davranışlarla karakterizedir. Hastaların ataklar esnasında zaman mekân oryantasyonu bozuk ve konfüzyonedirler. Uyandırmalar ile ataklar kolaylaştırılabilir.
İnsomnia, yeterli süre ve dinlendirici uyku uyuyamama hastalığıdır. Hastalığın varlığı süresince uyku saatlerinde düzensizlik, ani gece uyanmaları, uyandıktan sonra tekrar uykuya dalmada güçlük ve sabah çok erken saatlerde uyanma gibi belirtiler gözlemlenir.
Ek olarak, protein yapımı ve hücre çoğalmasını sağlayan büyüme hormonu saat 00.00'da en yüksek seviyeye ulaşır. Bu sebeple en geç saat 11.00'de uykuya geçilmelidir. Kısacası, gece uykusunun en verimli saatleri yani en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 saatleridir.
İşçinin çalıştığı sürenin yarısından fazlası, saat 20.00'de başlayıp 06.00'da biten zaman dilimine denk geliyorsa buna 'gece çalışması' adı verilir. Mevzuata göre işçilerin gece 7.5 saatten fazla çalıştırılmaları yasaktır.
Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Sürekli olarak aynı saatlerde uyanmak, Çin tıbbına göre bazı enerji akış problemlerine işaret eder. Örneğin; her gece saat 3'te uyanmak, bilmediğiniz bir sorunun cevabı olabilir, bazı enerji akışlarıyla ilgili sinyaller veriyor olabilir.
Normal bir insan sabah 7-8 gibi uyanırken, 5'te uyanan insanların günlük görevlerini yerine getirmeleri için daha fazla zamanları oluyor. Güne erken başlayan insanlar, daha iyi alışkanlıklar ediniyor ve motivasyonları en yüksek seviyede oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri