Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar ve bu alanda yapılan çalışmalar “uyurken saçlar nasıl olmalı?” sorusuna toplu saçla uyumanın daha doğru olduğu yönünde. Bazı kişiler açık halde iken daha rahat uyuduklarını dile getiriyor olsalar da saç açık uyumanın zararlı olduğu düşünülüyor.
Put gibi yatarak iyi uyku alınmaz. Kasma kendini yatakta. Yatarken kafanı yastığa koy ama yüz üstü yat ve çeneni yastığın en ucuna koy böylece yapmış olduğun saçlar bozulmaz.böyle yat şartlan ve gece yatınca o pozisyonu hiç bozma.
Yatmadan önce saçınızı bağlamazsanız, geceleri tüm savurma ve dönme hareketleri saçınıza zarar vererek kırılmalara neden olur. Bunun için ipek bir yastık kılıfı tercih edebilirsiniz.
Akşamları uyurken ya da gün içerisinde uzanarak dinlenmek istediğinizde saçlarınızı düzgünce örebilir ve saçınızın yastık gibi yüzeylere sürtünerek yıpranmasını engelleyebilirsiniz. Bu sayede saçlarınız daha az kırılır ve kırık olmayan saçlarda daha sağlıklı bir uzama gözlenir.
İlgili 42 soru bulundu
Saç Açık Uyumak
Saçınız açık uyuduğunuzda ertesi gün birbirine karışmış şekilde uyanmanız muhtemeldir. Bunun yanı sıra: Saçlarınız gece boyu açık kaldığında cildiniz ile temas eder ve eğer cildiniz hassassa bu durum sivilce problemine yol açabilir. Saçlarınız uyurken açık kaldığında birbirine karışır.
Toplu Saç ile Uyumaktan Kaçının
Uyurken saçlarınızın yüzünüze gelmesindense, saçlarınızı klasik üç telli örgü veya balık örgü ile toplayabilirsiniz. Saçlarınız örülü bir şekilde uyuduğunuzda, sürtünmeden gelebilecek olan saç kırılmalarını da önlemiş olursunuz.
SAÇ KIRIKLARINA NEDEN OLABİLİR
Saçınız açık yatmak size sadece sabahları çılgınca yatağın başını döndürmekle kalmaz, aynı zamanda geceleri de uykunuzu kaçırmanıza neden olabilir. Uyurken saçlarınız yüzünüze sürtünebilir ve uykunuzu bozabilir.
Gece banyodan sonra saçları kurutmadan uyumanın da ıslak saçla sokağa çıkmak kadar tehlikeli olduğunu belirten Memorial Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Uz. Dr. Abdullah Özkardeş, ıslak saçın migrenin tetikleyicisi olabildiğini söyledi.
Islak veya nemli saçlarla uyumakla ilişkili ilk risk, kepek veya sedef hastalığı gibi ve daha çok saçlı derisi enfeksiyonlarının gelişmesine karşı artacak olan duyarlılıktır. Saçlı derisi bu rahatsızlıklara uğradıktan sonra son derece rahatsız edici ve tedavi edilmesi zor bir sürece maruz kalabilir!
Saçlarınızın uzun ömürlü olması için doğru bakım ürünleri seçin. Yıkarken nazik davranın, tahta fırça kullanın, uyurken bile saçlar kırıldığı için saçları yukarı doğru toplayın” diye konuştu.
uyumadan önce saç taramak çoğu zaman, masaj etkisinden dolayı rahatlamak ya da sabahları çok fazla uğraşmamak için yapılmasının yanında, dökülen saçlar için de faydalıdır. gece yatmadan önce saçlarınızı taradığınızda sabahları yatağın içinde bulacağınız dökülmüş saç sayısı minimuma inecektir.
Özellikle pamuklu bir yastık kılıfınız varsa her gece 5-20 saç telinizin dökülmesi gayet normaldir. Pamuklu yastık kılıflarının saç nemini emdiği bilinir ve bu da saçınızın kurumasına, kolay dökülür hâle gelmesine neden olur.
Pamuk yastık kılıfları, tüm nemi emdikleri için saçlarınızdaki uçucu yağları da emer. Bu durum ise daha cansız, kuru ve hacmi olmayan saçlar ortaya çıkarır. Fakat ipek, yumuşak bir kumaş olmasının yanı sıra uçucu yağları emmez. Ayrıca sürtünmeyi de azaltması sayesinde saçların daha az kırılmasını sağlar.
Hindistan cevizi yağı çok hafif ve kolay emilen bir yağ olduğu için gece boyu saçınızda kalmasında sakınca yoktur. Saçlarınızı toplayıp, saçınıza duş bonesi takıp gece boyu saçınızın bakımını sağlayabilirsiniz. Normal saçlar için 30 dakika bekletip yıkamak yeterli olacaktır.
Düşük sıcaklık ve nem eksikliği saçları kurutur. Bu yüzden daha kolay kırılır, cansızlaşır ve daha çok dökülür. Vazgeçilmez sağlıklı saç görevlerinden birisi saçları soğuk havalarda korumaktır.
Saç bakım rutini oluşturma aşamasında “Banyodan sonra saç kurutulmalı mı?” sorusu akıllara takılabilir. Bu noktada saç kurutma makinesinin yaydığı ısının ıslaklık ile birlikte saçın doğal nemini de kurutabileceğini hatırlatmakta fayda vardır. Dolayısıyla saçınızı bir havlu yardımıyla nazikçe kurulamanız tavsiye edilir.
Saç düzleştirici ürünlerin günlük sıklıkta kullanılması ise saça zararlı olabileceğinden dolayı tavsiye edilmemektedir.
Zamanında ıslak saçla uyumak saçlar için sorun oluşturmaz. Ancak alışkanlık haline geldiğinde saç kalitesinde gözle görülür bir kayıp olduğunu fark edebilir ve hatta kafa derisindeki mantar enfeksiyonlarının kaynağı olabiliriz.
5. Saçınızın daha hızlı uzamasını sağlayabilir.
Ayrıca saçınızın kabarıklığını almasının yanı sıra, saçınızı örmek kimyasallarla veya ısı kullanarak saçınızı şekillendirmekten daha iyidir, saçınızı daha güçlü yapar. Saçınız güçlü olunca da saçınız daha hızlı uzayacaktır.
Islak saç tek başına sinüzit nedeni değildir ancak özellikle soğuk havalarda saçların ıslak olması soğuğun kafa kemiklerine daha fazla iletilmesine neden olur. Burun mukozasındaki damarların soğuk etkisi ile genişlemesi mukozada kalınlaşma ve dar sinüs boşalma kanallarında tıkanmaya neden olabilmektedir.
Saçı sıkı toplamak ve saçın rahat hareket etmesini engellemek saçın zarar görmesine sebep olabilir. Saçın zarar görmesini engellemek için ise saçın çok sıkı bir şekilde toplanmaması önerilir. Saçın sürekli olarak sıkı bir şekilde bağlanması ve saçın nefes almasının engellenmesi saç dökülmesine sebep olabilir.
En Doğru Saç Yıkama Rutini Nedir? Normal şartlarda saç yıkama rutini 2 günde bir olmalıdır. Saçları her gün yıkamak temizlemek yerine daha çok yağlanmasına ve kurumasına sebebiyet verir. Saç derimizde, saçlarımızı daha sağlıklı hale getirecek doğal ve faydalı yağlar bulunur.
Özellikle E vitamini açısından zengin yağlar, saç köklerini besleyerek saçın sağlıklı uzamasına destek olur. Saç gürleştiren yağlar arasında argan yağı, hindistancevizi yağı ve jojoba yağı öne çıkar. Bu yağlar, saç derisine doğrudan uygulanabilir veya saç maskelerinin bir parçası olarak kullanılabilir.
Özellikle biyotin, B vitamini, C vitamini, D vitamini, çinko ve demir saç uzamasını destekleyen besin öğeleridir. Saç derisine masaj yapmak, kan dolaşımını artırarak saç köklerini uyarır. Bu durum saçın daha hızlı ve sağlıklı uzamasına yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri