İlk olarak saçın tepe kısmından alın çizgisine kadar olan kısımda saç dökülmeleri ve saçın seyrelmesi meydana gelmektedir. Daha sonra başın tepe kısmındaki seyrelme hızla ilerleyerek kelleşme meydana gelmektedir.
Androgenetik aleposi yani erkek tipi kellik ergenlikten sonra başlar ve yavaş yavaş ilerler. Saçlar şakaklardan incelmeye başlar ve saç çizgisinin geriye çekilmesiyle devam eder. Kafanızın üstündeki saçlar da incelebilir ve sonunda üstte kel bir yama oluşur.
Erkek tipi kellik genellikle kalıtsaldır. Durum her yaşta başlayabilir. Saç dökülmesi genellikle başın önünde, yanlarında veya tepesinde başlar. Bazı erkeklerde kel bir nokta veya sadece açılan bir saç çizgisi olabilir.
Yaşlandıkça insanları etkileyen en yaygın saç dökülmesi türü başın üstündeki kademeli incelmedir. Erkeklerde saçlar genellikle alındaki saç çizgisinde çekilmeye başlar.
Kafanın en tepe noktası olarak adlandırılan bölgede kelliğin başlaması erkek tipi saç dökülmesi olarak adlandırılmaktadır. Bu tepe bölgesindeki saçlar zaman içerisinde dökülmekte ve kafa derisi görünür hale gelmektedir. Saçların tepede dökülmesi ile yuvarlak bir açıklık meydana gelir.
İlgili 39 soru bulundu
2-Saçlarımın tümüyle dökülmesi ne kadar alır? Erkek saç dökülmesi yirmili yaşlarda başlar. Ama genel olarak 15-20 yılda tümüyle kelleşme olur. Ama bazı erkeklerde beş yıldan daha az sürede kel olur.
Aslında öyle değil! Dökülen, seyrekleşen saçlar, doğru bakımlar yapıldığında hızla gürleşebilir. Gürleşmenin yanı sıra saçlarınız eskisinden çok daha güçlü ve sağlıklı bir hâle gelebilir.
Saç Dökülmesi Nedir? Sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100 bin adet saç bulunur ve erişkinlerde yıkanma ve taramaya bağlı olarak günde ortalama 100-150 adet saç teli dökülmesi normal kabul edilir.
Erkeklerde saçların dökülmesi 20'li yaşlarda başlayabilir. Bazı durumlarda bu daha geç de gerçekleşebilir. Tamamen dökülme ise 15 ila 20 yıllık süre içerisinde tamamlanır. Stresin saç dökülmesi üzerinde etkisi de bulunmaktadır.
Seyrek saçlar kadınların olduğu kadar erkeklerinde en büyük korkuları arasında yer almaktadır. Seyrekleşen saç yapısı kellik habercisi olarak görüldüğünden dolayı herkes ilk sinyalleri alır almaz saçlarını gürleştirmeye çalışmakta ve dökülmelerine engel olmayıistemektedirler.
Japonya'da bilim insanları laboratuvar ortamında saç geliştirmeyi başararak büyük bir adım attı. Japonya'nın önde gelen üniversitelerinden Yokohama Ulusal Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, fareden alınan embriyo deri hücreleri kullanarak saç kökü geliştirmeyi başardı.
Yaşla saç dökülmesi arasında direk bir ilişki bulunamamıştır. Genetik yatkınlığı olan yani ailesinde belirgin saç dökülmesi olanlarda 20´li yaşlarda dahi saç dökülmesi başlayabilmektedir. Saç dökülmesi 25 ila 35 yaş arası en yoğun karşımıza çıkar.
Erkek saç köklerini güçlendirmenin bazı yöntemleri bulunur. Bunlar arasında E vitamini ve kreatin içerikli besinlerin günlük tüketilmesi, stres ve kaygıdan uzak durulması, dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenme, düzenli saç bakımı, kaliteli saç şampuanları kullanılması gibi birçok önlemler alınabilir.
Telogen Effluvium: Avuç avuç saçım dökülüyor denildiğinde akla gelen hastalıktır. 100 saç telinin tutularak çekilmesi sonucunda avuçta 5 ve üzeri saç telinin kalması başlıca bulgusudur.
Tepe bölgesine yapılan saç ekimi işlemi diğer bölgelere göre daha zordur ve farklı bir şekilde yapılmaktadır. Bu bölgenin daha zorlayıcı olmasının sebebi; bu alanın dik bir bölge olması ve arkadan bakıldığında çok net bir şekilde fark edilmesidir. Özellikle sık ve gür saçlar elde etmek çok daha zordur.
Saç geni anne ve babadan ortak paylar halinde alınsa da baskın gen annenin geni olur. Saç dökülmesi, saçkıran, erkek tipi saç dökülmesi gibi konularda hangi ebeveynin geninin alındığı merak edilebilmektedir. Saç geni çoğunlukla anneden çocuğa aktarılır.
Erkeklerin %60'ında 30'lu yaşlar %40'ında 30'lu yaş sonrasında kendisini göstermeye başlar. Erkeklerin büyük korkusu olan psikolojik olarak yıpranmalarına sağlayan erkek tipi saç dökülmeleri erkeklerin %25 'inde 25 yaş öncesi %40'ında 40 Yaş öncesi % 50'sinde 50 yaşı öncesinde görülmektedir.
Ortalama 2 hafta süren bu süreç birçok kişiyi endişelendirse de aslında saçların kendini yenilediği doğal bir durumdur ve dökülen saçların yerine yenileri çıkar.
Strese bağlı alopesi sonrası herhangi bir yeniden büyüme görmeye başlamadan önce yaklaşık 6 ay gerektiğini ve saçın ilk haline dönmesinin 12 ila 18 ay sürebileceğini unutmayın.
Saçlarda günlük olarak ister istemez 100 tele kadar kayıp yaşanması normaldir. Eğer duş esnasında saç dökülmesi daha fazla oluyor ise bu durumda bir dermatolog ile görüşülmesi önerilir. Saçların kısa sürede yüksek miktarda dökülmeye başlaması farklı problemlerin belirtisi olabilir.
Mevsimsel saç dökülmesi en çok sonbaharın başında Eylül ve Ekim aylarında görülür.
Saçlı derimizde ortalama 100 bin adet saç teli bulunur. Sağlıklı bir insanda günde ortalama 100-150 adet arasında saç teli dökülebilir. Banyo yapılan günlerde bu sayı daha da artabilir. Temiz bir saçı elimizle çekince avucumuza 5-10 arası bir sayıda saç teli geliyorsa buna saç dökülmesi diyebiliriz.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Küsen saçlar için evde uygulanacak doğal yöntemlerden en etkilisi yumurta akı maskesidir. Bu maske uygulamasında yumurta akı saça yedirilir ve saçın üzeri streç film yardımıyla kaplanır. Birkaç saat bu şekilde beklendikten sonra saç ılık suyla durulanarak temizlenir.
Doğal ürünler arasında zeytinyağı, bal, yumurta, elma sirkesi ve aloe vera ve sarımsak oldukça etkilidir. Aynı zamanda badem yağı, Hindistan cevizi yağı ve yılan yağı gibi ürünlerle saç derinize masaj yaparak, saç köklerinizi uyarabilir ve saçlarınızın daha hızlı ve uzamasını sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri