Uyuşturucu suçları ile ilgili davalar ortalama olarak 300 gün kadar sürer. Ancak bu süre kesin değildir. Çünkü sadece bazı durumlarda soruşturma aşaması bile 5-6 ay sürmektedir.
Uyuşturucu Madde Ticareti Davaları Ne Kadar Sürer? Uyuşturucu davalarının süresi 300 gün olarak öngörülmektedir.
(3) (Değişik:28/3/2023-7445/18 md.) Erteleme süresi zarfında şüpheli hakkında asgari bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbiri uygulanır. Bu süre denetimli serbestlik müdürlüğünün teklifi üzerine veya resen Cumhuriyet savcısının kararı ile altışar aylık sürelerle en fazla iki yıl daha uzatılabilir.
Uyuşturucu veya uyarıcı etki doğurmayan maddeyi, satan, satın alan, nakleden, depolayan veya ihraç eden kişi, 8 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1.000-20.000 gün karşılığı adli para cezası ile cezalandırılır.
Denetimli serbestlik memuriyete engel değildir.
İlgili 18 soru bulundu
Suçun Kasten İşlenmiş Olması Şarttır
Taksirle işlenen bir suç nedeniyle alınan cezanın miktarı ve yoksunluklar ne olursa olsun memuriyete engel bir durum teşkil etmemektedir. Yani taksirle işlenen suç nedeniyle bir yıl veya daha fazla hapis cezası alınmış olsa dahi memur olunabilmektedir.
Dolayısıyla uyuşturucu ile yakalanmak sicile derhal işlemeyecektir. Ancak kişinin bu durum sonucunda ceza alması halinde bu hal sicile işleyecektir.
Eroin ve kokainde ise kişisel kullanım miktarı, 20 gram ile sınırlandırılmıştır. 20 gram üzeri ticaret girerken, haplarda ise bu sınır 50 olarak belirlenmiştir. Günlük kullanım esas aldığında ise mu miktar esrarda 2 gram, eroinde 150 miligram ve kokainde 60 miligramdır.
Adli para cezası, işlenen bir suça karşılık hapis cezasıyla birlikte veya tek başına uygulanabilen bir yaptırım türüdür. Uyuşturucu madde kullanma suçu, ceza miktarı nedeniyle adli para cezasına çevrilmeye elverişli suçlardan değildir.
Trafikte ön uyuşturucu testi pozitif çıkan kişiler için kan ve idrar testi istenmektedir. Bu test sonucunun da pozitif çıkması durumunda kişinin uyuşturucu aldığı kabul edilir.
Kişi hakkında başka bir suçtan dolayı mahkeme veya hâkim tarafından yurt dışına çıkamama adli kontrol tedbiri verilmediyse ve denetimli serbestlik kararı kapsamında belirlenen yükümlülüklerini aksatmaması koşuluyla kişinin yurt dışına çıkmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararlarına göre kişi 1 yıllık ihtiyacı olan miktarı üzerinde, evinde ya da arabasında gibi kolay ulaşılabilir bir yerde bulundurabilir. Esrar maddesi bakımından yıllık sınır 700 gr., hap bakımından 50 adet, eroin ve kokain bakımından ise 20 gr. kişisel kullanım sınırıdır.
Hükümlü sosyal yaşamın içinde denetim altında tutulurken bu şekilde cezasının infazı sağlanır. Bu süreçte hükümlü yükümlülükleri de yerine getirmekle sorumlu olur. Kural olarak denetimli serbestlik süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Bazı suçlar için geçerli olan süre 3 yıldır.
Bu çerçevede adli sicil kaydı sildirme için mahkemece verilen cezanın infazı tamamlanması yeterli olmaktadır. Ancak, adli sicil arşiv kaydından uyuşturucu suçları ve cezalarının silinmesi için infazın üzerinden 15 yıl geçmesi ve memnu hakların iadesi kararının alınmış olması gerekmektedir.
Maddesinde uyuşturucu madde ticareti suçu tanımlanmıştır. Buna göre 188/1. Madde de; “Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişi, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis ve ikibin günden yirmibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.” Denilmektedir.
Lakin uygulama kısmında bu tür davaların sadece soruşturma aşamasının 6 – 7 ay sürebilediğini görebilmekteyiz. Kovuşturma aşamasında ise ilk derece mahkemeleri, istinaf mahkemeleri, Yargıtay gibi süreçleri baz almak çok önemli olacaktır.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
Ayrıca af kapsamında bulunmasına rağmen belirtilen suçları işleyenlerin özel güvenlik görevlisi olamayacağını belirleyen suçlara, “özel hayata ve hayatın gizli alanına” karşı işlenen suçlar ile “uyuşturucu veya uyarıcı madde suçları” eklenmiştir.
Ülkemizde uyuşturucu maddeler yasaklı ürünlerdir ve Türk Ceza Kanunu'nda uyuşturucu madde imal ve ticaretine ilişkin suçlar, kullanımını kolaylaştırma suçları, kullanım için alım satımı ile kullanım ve bulundurulmasına ilişkin suçlara yönelik hapis cezası vardır.
Kişisel kullanım sınırı olarak Yargıtay başka bir yan delil bulunmaması halinde, esrar için “günde 3 kere 1-1,5 gram”, eroin için “günlük 60 miligram” gibi sınırlar belirlemiştir. Bu sınırların aşılması halinde; suç, kullanım amacıyla buldurma olarak kabul edilmez.
TCK Madde 191/3 ye göre kişi hakkında asgari 1 yıl boyunca denetimli serbestlik hükümleri uygulanır. Ancak bu süre Cumhuriyet savcısının kararı ile 3'er aylık dönemler halinde 1 yıl uzatabilir. Kişi hakkında gerek görülmesi halinde tedavi tedbirleride uygulanır.
Uyuşturucu madde ticareti yüz kızartıcı suçlardan mıdır? Ceza hukukunda yüz kızartıcı suç diye bir kavram geçmemektedir. Özel hukukta geçen bu kavram toplumca benimsenmeyen ve karşı koyulan eylemleri ifade etmektedir. Uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti suçu yüz kızartıcı suç kapsamına girmemektedir.
İdrar Testi, geçmiş 2-3 gün aralığındaki uyuşturucu kullanımını tespit edebilirken (bu süre kronik esrar kullanımı için daha uzundur), PDT-90 ® Saç Telinden Uyuşturucu Testi geçmiş 3 aylık uyuşturucu kullanımını tespit edebilmektedir.
Esrar gibi etkili bir uyuşturucu madde vücutta 30 gün içerisinde atılır. Bu süre içinde uyuşturucu testi yapıldığında idrar, kan ve tükürük numunelerinde çıkar. Sentetik madde olarak bilinen bonzai uyuşturucu madde ise idrardan 72 saat, saçtan 90 saat, kandan ve tükürükten ise 48 saat sonra atılır.
Bilindiği üzere Türk Hava Yolları uçuş ekiplerine havalimanından çıkışı sırasında random usulü (rastgele) alkol ve uyuşturucu testi yapılıyor. Durumundan şüphelenilen personel kan testi gibi testlere sokuluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri