Özellikle kış aylarında kırmızı lahananın faydaları daha çok önem kazanır çünkü bu sebze üst solunum yolları sağlığını güçlendirir. Kırmızı lahana ile enfeksiyon hastalıklarından kolayca kurtulabilirsiniz. Mor lahana suyunu öksürükle geçen günlerinizde tüketirseniz; balgam problemini vücudunuzdan atabilirsiniz.
Kan basıncını düzenleme etkisine sahip mor lahana, sizi kalp hastalıklarından korur. Kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını ve canlı kalmasını sağlayan kırmızı lahana, daha düzenli kalp atışlarını da gerçekleştirir. Kırmızı lahana hem salatası ile hem de suyu ile mideyi rahatlatan bir sebzedir.
Vücudu yabancı maddelerden koruyan antioksidan özelliği sayesinde lahana, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Bağırsaktaki yararlı bakteriler konusunda da olumlu etkileri olduğu biliniyor. Bu özelliği sayesinde de lahana, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına yardımcı oluyor.
Kırmızı lahanayı doğrayıp bol tuz ile derin bir kapta bir gün bekletin. Ertesi gün elinizle suyunu sıkıp süzdürdükten sonra kavanoza doldurun. Ağzına kadar üzüm sirkesiyle doldurup, salata yapmaya hazır hale getirin. İsteğe göre roka, dilimlenmiş zeytin, mısır konservesi ilave edip salata yapın.
Lahana bol lif içeriği ve düşük kalorisi sayesinde kilo vermek isteyenlerin de gözdesidir. Yoğun potasyum içeriği sayesinde kalp krizi ve felç riskini arttıran yüksek kan basıncına karşı engelleyici etkiye sahiptir.
İlgili 28 soru bulundu
Yine antioksidan özellikleri sayesinde kırmızı lahananın vücutta idrar söktürücü özellikler gösterdiği biliniyor. Bu sayede ödem ve şişlik gibi sorunlara da hızlıca çözüm olabiliyor.
Lahana gibi brokoli ve karnabahar da sülfür içeren sebzelerdendir. Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz. Emziren anneler öğünlerine bu sebzeleri eklerse, süt aktarımı ile bebeklerde de gaz oluşabilir.
İçeriğindeki kükürtlü bileşikler, A, C ve K vitaminleri sayesinde antioksidan özelliği oldukça güçlü bir sebze olan beyaz lahana pek çok hastalığa karşı koruyucu etki yapar. Ancak kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler tarafından dikkatli kullanılmalı.
Uzmanlar tansiyon hastalarının belirli kurallar doğrultusunda besin tüketimi yapmaları gerektiğini söylüyor. Tansiyona iyi gelecek sebze tüketiminin önemini vurgulayan uzmanlar lahananın tansiyona iyi geldiğini belirtiyor.
Lahana suyunda iltihap giderici bir etki bulunur. İdrar yolu enfeksiyonunda ve çeşitli iltihaplarda lahana suyunun içilmesi önerilir.
Mor lahananın içeriğindeki antioksidan karaciğer sağlığına da iyi gelir.
İçindeki antioksidanlar ile ağrıyı dindiren ve şişkinliği gideren lahana, ayrıca ödemin giderilmesine de yardımcı oluyor. Bel bölgesine, bacaklara, göbeğe lahana yaprağı sarmak, oluşan ağrıları ilaçsız şekilde tedavi edebiliyor.
Demir, potasyum, folat, C vitamini ve lif açısından zengin olan lahana; vücut direncini arttırır, ülser hastalığına iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser hastalıklarına karşı korur, uzun süre tok tutar ve metabolizmayı hızlandırır.
Mor lahanayı yıkıyoruz derin bir kaba doğuruyoruz. Üzerine toz şeker, sirke, tuz, limon tuzu veya limon suyunu ekliyoruz, harmanlıyoruz. Biraz rengi değiştiğinde kavanoza dolduruyoruz, dolapta saklıyoruz. İhtiyacımız olduğunda salatalara ekliyoruz.
Yüksek oranda C vitamini ve sülfür içerdiğinden vücut sağlığına oldukça olumlu katkılarda bulunur. Suyu sıkılıp içilen kırmızı lahananın kan basıncını azaltığı, sindirimdeki hücreleri yenilediği biliniyor. Bunun dışında kabızlık gibi sorunlar sırasında tüketerek bağırsakların fonksiyonlarını artırır.
Kalp sağlığını her dönemde korumak, daha sağlıklı bir geleceğin temellerini oluşturur. Kan basıncını düzenleme etkisine sahip kırmızı lahana, sizi kalp hastalıklarından korur. Kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını ve canlı kalmasını sağlayan kırmızı lahana, daha düzenli kalp atışlarını da gerçekleştirir.
yaygın adı ile kırmızı lahana olarak bilinen ancak kendisi mor renkten teşkil bir sebze. İsmi önemli olmayan lahanadir.
Yaygın olarak özellikle çiğ ve pişmiş şekilde salatalarda kullanılır. Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
Mor lahana mutfaklarımızda oldukça popüler olan sebzelerden biri. B12 Vitamini Eksikliği için bu kürü kullandığınızda gün gün B12 değerleriniz artıyor ve en geç 1-2 ay sonunda B12 vitamin değerlerinizi ölçtüğünüzde B12 eksikliğinden eser kalmayacak. Kırmızı lahana salatası tarifi...
Lahana suyu kilo vermeye yardımcıdır. Vücuttaki zararlı maddelerin atılımını sağlayarak vücut sistemlerinin düzgün şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. Lahana suyu özellikle bağırsak rahatsızlıklarında ve idrar yolu rahatsızlıklarında faydalı bir kürdür.
Zayıflamaya ve özellikle göbek bölgesindeki yağların eritilmesine yardımcı olur. Yağ yakıcı ve ödem atıcı özelliktedir. Lahananın lif içeriği metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Lahana suyu vücudu toksinlerden arındırır.
İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın. Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve için. Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor.
Özellikle yeşil çay ve papatya çayı mide faaliyetlerini düzenler ve bağırsaklardaki birikmiş olan gazların daha hızlı çıkarılmasını sağlar. Yemekten sonra yürüyüş yapmak sindirim sistemini rahatlatır. Ancak yemekten hemen sona egzersiz yapmak hem mideyi hem de kalbi zorlar. Bu nedenle sadece yürüyüş yeterlidir.
Dr. Feyzi Gökosmanoğlu karalahananın guatr yapmadığını açıkladı Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri