Uyuz vaktinde tedavi edilmediği takdirde bütün vücuda yayılır ve iyileşmesi çok vakit alır. Uyuz tedavi edilirken en mühim nokta, hızlı bir şekilde uyuz böceğimin ölmesidir. Tıbbi metotlar ve evde kolayca hazırlanacak kürlerle uyuz böceğinden mümkün olan en kısa sürede kurtulmak kesindir.
Uyuz kaç günde geçer? Uyuz hastalığının tedavi süresi, tedavi yöntemi ve kişinin bağışıklık sistemi gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle uyuz tedavisi 1-2 hafta içinde sonuç verir. Uyuzun tedavisi için kullanılan ilaçlar, uyuz akarlarının öldürülmesini hedefler.
Uyuz hastalığı kendiliğinden iyileşmez, çünkü uyuz akarları kendiliklerinden bulundukları vücudu terk etmezler. Hastalık sadece akarları öldüren reçeteli ilaçlarla tedavi edilebilir.
Uyuz tedavisinde genellikle krem ile çeşitli losyonlar kullanılır. Bunun yanı sıra vücut kremi de uygulanabilir. Uyuz tedavisi yaklaşık 2 hafta ile 6 hafta arasında sürmektedir. Ayrıca beyaz sirke, zerdeçal ve çay ağacı yağı gibi ürünler ide de uyuz tedavisi sürdürülebilir.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Bir yemek kaşığı çay ağacı yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağını bir kaba koyarak karıştırın ve günde iki kez en çok kaşınan bölgelere sürün. Uyuzdan kurtulmanın diğer yolu da sirke kullanmaktır. Beyaz sirke sayesinde cildin PH derecesi değişeceği için cilt derisindeki uyuz böcekleri de ölür.
Uyuz rahatsızlığına yakalanan birinin tedavi süresi ortalama şekilde 10 gündür. Vücuda sürülen losyon veya krem bedende 10 saat boyunca tutulmalıdır. Oldukça bulaşıcı olan ve bu hastalığa yakalanan bireylerin başka bireylerle temas etmemesi, aynı giysileri giymemesi gerekir.
Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Yaygın, parazitik bir rahatsızlık olan uyuz hastalığı, genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça,genital bölge, ayak ve el parmak aralarında kaşıntıya yol açar. Kadınlarda meme uçlarında, erkeklerde ise genital bölgede kaşıntı ve lezyonlar görülebilir.
Badrenbuya (oğul otu, melisa, tatranbu) ıssı ve kurudur, uyuza yarar. Gülyağı, soğuk su ve çok az sirke ile karıştırılıp sürülürse giciyik ve uyuzu giderir.
Uyuzun kendiliğinden geçmediği için, tedavi edilmeden önce semptomlar giderek kötüleşebilir. Kaşıntı şiddetlenebilir ve daha fazla döküntü görülebilir. Uyuz hastalığı kendiliğinden geçmez ve tedavi edilmeden semptomlar kötüleşebilir.
İyileştikten sonra bile kaşıntı devam edebilir
Uyuz tedavisi yapıldıktan sonra bile kaşıntı devam edebilir. Bu genellikle ciltteki inflamasyondan kaynaklanır ve cilt tamamen iyileşene kadar sürer. Bazı hastalarda kaşıntı, tedaviden sonra haftalarca hatta aylarca sürebilir.
Uyuz bulaşan kişiler direkt cilt ile temas eden nevresim, havlu ve giysileri mutlaka yıkayarak kullanmalılar. Bunlar ise en az 60 derece sıcaklıkta yıkanmalı. Ayrıca ev içerisindeki halılar da günlük olarak süpürülmelidir. Ayrıca akarın olduğu düşünülen yüzeyler çamaşır suyu ve sıcak su ile temizlenmelidir.
Çiftleşme sonrası erkek uyuz böceği ölür, dişi uyuz böcekleri ortalama 4-6 hafta yaşarlar.
Kabuklu uyuz, hızlı gelişen eritematöz yamalar ile başlar. Herhangi bir cilt alanı etkilenebilir, ancak kafa derisi, eller ve ayaklar özellikle hassastır. Tedavi edilmezse, hastalık hızla yayılır ve sonunda tüm vücudu kaplayabilir. Kabuklar ve çatlaklar ortaya çıkar ve lezyonlar kötü kokuludur.
Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz. Derimizi bozuyor.
Bunlar yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında yaşar ve bu süre içinde deriye her gün yumurta ve dışkı bırakırlar. Bu da bir süre sonra deri reaksiyonlarına neden olur. Uyuz böcekleri insan vücudu dışında bir ile iki gün arasında giysilerde ve yatak takımlarında yaşamaya devam edebilirler.
Permetrin krem %5
Permetrin, belirtildiği şekilde kullanıldığında güvenli ve etkili olup uyuz akarlarını ve yumurtalarını öldürür, uyuz tedavisi için ilk tercih edilen ilaçtır. Tüm akarları yok etmek için her biri yaklaşık bir hafta arayla iki (veya daha fazla) uygulama gerekli olabilir.
Yüksek sıcaklık, uyuz mikrobu ve yumurtalarının ölmesine yardımcı olur. Doğru çamaşır yıkama ürünleri ve deterjan eklemek ve normal bir yıkama programı kullanmak da önemlidir. Temizlik sonrasında, uyuzlu kıyafetleri güneşte kurutmanız önerilir. Güneş ışığı, uyuz mikroplarını öldürmede etkili olabilir.
Kişinin ilk kez uyuza yakalandığı durumlarda, belirtilerin ortaya çıkması 8 haftayı bulabilir. Ancak, daha önce uyuz geçirmiş kişilerde belirtiler temastan genellikle 1-4 gün sonra ortaya çıkar.
En yaygın yöntemiyle akarların bir kişiden başkasına geçmesi için cilt teması gerekir. Ancak bulaşması için bu temasın yeterince uzun süre gerçekleşmesi gerekir. Yatak örtüleri veya havlular gibi ortak kullanılan eşyalar yoluyla da yayılabilir. Aile bireyleri veya cinsel partnerler arasında da bulaşması mümkündür.
Yıkanamayan her şey iyice süpürülmelidir. İşlem sonrasında süpürgenin vakum torbası atılmalı ve vakumu ağartıcı ve sıcak suyla iyice temizlenmelidir. Çamaşır suyu ve sıcak su, uyuz akarları içerebilecek diğer yüzeyleri temizlemek için de kullanılabilir.
Uyuz kalıcı bağışıklık bırakmaz, bu yüzden tedaviden sonra bireye tekrar tekrar bulaşabilir. Bunu önlemek için yapılacak en önemli şey ise, hastaya ait giysilerin, havlu, nevresim ve çarşaf gibi sentetik ürünlerin en az 60 derecede yıkanması ve sıcak bir ütü ile ütülenmelidir.
Uyuz ilaçları doğru şekilde uygulanan kişilerde kaşıntının tedaviden sonra devam etmesi hastalık ile karıştırılmamalıdır. Başarılı tedavilerden sonra kaşıntı bir ay daha devam edebileceği unutulmamalıdır. Uyuz ilaçlarının gereksiz yere fazla sürülmesi deride tahrişe ve kaşıntının devam etmesine neden olabilmektedir.
3. Evde uyuz hastasının kullandığı giysiler, çarşaflar ve havlular 60 derece suda yıkanmalı, çarşaf ve nevresimler sık sık havalandırılmalıdır. 4. Halı ve zeminler hepa filtreli elektrik süpürgesiyle süpürülmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri