Kurdeşenden farklı olarak, derinin altına yuvalanan akarın neden olduğu uyuz hastalığında kaşıntı ve kırmızı, pembe renkli döküntüler ortaya çıkar, uyuz ısırıklarının ciltteki reaksiyonu deri kıvrımları olan parmak aralarında, bileklerde, dirseklerde ve diz üstünde ve cinsel organ çevresinde görülür.
Bu durum, genellikle alerjik reaksiyonların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu hastalık, semptomların benzerliği nedeniyle zaman zaman uyuz hastalığı ile karıştırılmaktadır. Uyuz Sarcoptes scabiei adlı mikroskopik bir akar tarafından neden olunan bulaşıcı bir cilt hastalığıdır ve kurdeşenden tamamen farklıdır.
Uyuz hastalığının en belirgin özelliği hastanın uyumasına engel olan ya da uykudan uyandıran şiddetli gece kaşıntılarıdır. Gündüzleri genellikle kaşıntılar daha hafiftir. Kaşıntının ön planda olması nedeniyle öncelikle akla alerji gelmektedir.
Uyuzun belirtileri arasında sivilce benzeri döküntüler ve yoğun kaşıntı yer alır. Gündüz daha hafif olan kaşıntı gece artar. Hatta uykudan uyandıracak kadar yoğun kaşıntı görülebilir. Aynı zamanda, çocuk ve yaşlılarda kaşıntının daha belirgin olduğu söylenebilir.
Ürtikerin en önemli belirtisi ciltte oluşan kırmızı ve kaşıntılı kabartılardır. Büyüklükleri çok değişken olmakla birlikte genellikle birkaç milimetrelik çok sayıda kabartılar şeklinde görülür. Vücudun her yerinde oluşabilen bu kabartıların neden olduğu kaşıntı genellikle gece saatlerinde şiddetlenir.
İlgili 24 soru bulundu
Kurdeşen olarak da bilinen ürtiker, ani başlangıçlı, ciltte kabarık, kaşıntılı ve genellikle kırmızı lekelerle karakterize, kimi zaman dudak, göz kapağı gibi bölgelerde şişlikler ile seyreden ve yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir cilt hastalığıdır.
Bu olay cildin üst ve orta tabakalarında olduğu zaman kurdeşen denen kaşıntılı, kızarık döküntüler gelişir; cildin alt tabakası ve cilt altı dokuda olduğunda anjiyoödem denen şişmeler olur. Bu şişmeler daha çok cilt altı dokunun gevşek olduğu göz kapakları, dudak, el ve ayaklarda görülür.
Yaygın, parazitik bir rahatsızlık olan uyuz hastalığı, genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça,genital bölge, ayak ve el parmak aralarında kaşıntıya yol açar. Kadınlarda meme uçlarında, erkeklerde ise genital bölgede kaşıntı ve lezyonlar görülebilir.
Uyuz böcekleri insan derisinin üst tabakasında tüneller açarak ilerler, yuva yaparlar ve yumurtlayarak ürerler. Uyuz böceği insan derisinde yaşamını sürdürürken özellikle parmak aralarında kol ve bacakların iç yüzlerinde, koltuk altlarında göbek çevresinde kalçalarda geceleri artan şiddetli kaşıntıya neden olur.
Uyuz paraziti ve yumurtalarının ölmesi için son 1 hafta içinde giyilmiş giysiler ve diğer eşyalar en az 60 derece sıcaklıkta yıkanmalıdır.
Beyaz sirke cildin ph değerini değiştirir. Bu değişim uyuz parazitlerinin ölmesine neden olur.
Uyuz döküntüleri sayıları artabilen küçük kırmızı lekelerle başlar. Bazı durumlarda kabarcıklar, sivilce benzeri kabarcıklar ve nadiren büyük kabarcıklar da görülebilir. Ciltteki tüneller ise genellikle ince, gri, kırmızı veya kahverengi çizgiler şeklinde ortaya çıkar ve uzunlukları 2-15 mm arasında değişebilir.
Uyuz olup olmadığı nasıl anlaşılır? En yaygın belirtisi şiddetli kaşıntılardır. Genellikle geceleri ve sıcak duş sonrası kaşıntılar çok daha yoğun olabilir. Cilt üzerindeki dalgalı veya zikzak şekiller, küçük kırmızı şişkinlikler, döküntüler üzerinden de anlaşılabilir.
Kurdeşen (ürtiker), cildin üst tabakasında kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık ve bazen şişliklerle kendini gösteren yaygın bir deri reaksiyonudur. Vücudun herhangi bir bölgesinde aniden ortaya çıkabilir ve genellikle kaşıntıya neden olan bir durumdur.
Uyuz ile kurdeşeni ayıran farklar mevcuttur. Uyuzda kurdeşende olduğu gibi ödemli ve şiş kabarcıklar görmüyoruz. Uyuzda hasta deriyi yırtarak rahatlamaya çalışıyor. Uyuzda deri bütünlüğünü bozan, kanamalı bir süreç var.
Ürtiker, halk arasında kurdeşen olarak da bilinen ve deride kızarıklık, kaşıntı ve kabartılara yol açan bir tür cilt reaksiyonudur. Genellikle alerjik yönüyle bilinmesine karşın kurdeşen birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir, akut veya kronik olarak görülebilir.
Ayrıca, uyuz kaşıntısını hafifletmek için birçok doğal uyuz tedavisi yöntemi vardır. Örneğin, aloe vera, lavanta yağı, çay ağacı yağı ve neem yaprakları ciltteki kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Bu doğal ürünler, kaşıntılı ciltteki parazitleri öldürmek için kullanılabilen antiparazit özellikler içerebilir.
Uyuz enfeksiyonu, şiddetli kaşıntı nedeniyle uykusuzluğa neden olabilir. Uyuzun ciddi vakalarında, insanlar yorgunluk ve halsizlik hissedebilirler. Bu belirtiler, uyuzun sebep olduğu sürekli kaşıntı ve uyku bozukluğu nedeniyle ortaya çıkabilir. Uyuz kaşıntısı, gece uykusunu bozabilir ve uyku bozukluğuna neden olabilir.
Bu hastalıklar özellikle yaşlılar ve çocuklarda çok görülür." dedi. Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz.
İlk kez uyuz olanlarda kaşıntı 20 - 30 gün sonra, daha önce geçirenlerde ise çok kısa sürede ortaya çıkar. Kaşıntının şiddeti, yaygınlığı, gece artması ve ailesel özelliği çok tipiktir. El parmak araları, dirsekler, karın, kalça, cinsel organlar, memeler en çok yerleştiği bölgelerdir.
Permetrin, belirtildiği şekilde kullanıldığında güvenli ve etkili olup uyuz akarlarını ve yumurtalarını öldürür, uyuz tedavisi için ilk tercih edilen ilaçtır. Tüm akarları yok etmek için her biri yaklaşık bir hafta arayla iki (veya daha fazla) uygulama gerekli olabilir.
Uyuz vakalarında, kaşıntı akşamları ve geceleri daha yoğundur, çünkü dişiler çoğunlukla geceleri deride oyuklar açarak yumurtalarını bırakırlar. Tersine, tahtakurusu enfestasyonları durumunda, gece ısırıkları nedeniyle kaşıntı sabahtan itibaren daha yoğundur.
Kronik ürtiker
Bir otoimmün neden olasıdır. Kronik spontan ürtiker ayrıca aşağıdakilerle ilişkilendirilmiştir: Helicobacter pylori, bağırsak parazitleri gibi altta yatan kronik enfeksiyon. Sistemik lupus eritematozus, tiroid hastalığı, çölyak hastalığı, vitiligo ve diğerleri gibi kronik otoimmün hastalıklar.
İki yaklaşım da genellikle doğru değildir. Eğer ürtiker bulguları şiddetli ve deri bulgularının yanında dilde ve boğazda şişme ve solunum bulguları varsa acil olarak doktora başvurulmalıdır.
Vücutta meydana gelen kaşıntıya, egzama gibi deri hastalıkları, böcek ısırması, polen, gıda ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar, uyuz gibi parazitler, hormonal değişiklikler, karaciğer rahatsızlığı, lenfoma gibi kan hastalıkları ve kanser türleri yanı sıra diyabet gibi rahatsızlıklar neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri