Sıcak banyo, uyuz hastalığının belirtileri arasında yer alan kaşıntının artmasına neden olur. Bu nedenle uyuz hastaları tuzu bir suyun içinde eriterek bu su ile banyo yapmalıdır.
Tuzu bir suyun içinde eriterek bu su ile banyo yapmak uyuz tedavisinde önerilen bir yöntemdir. Uyuzdan kurtulmanın son yolu da Aloe Vera jeli kullanmaktır. Aloe Vera jelini uyuz olan bölgeye sürün ve bir süre bekleyin.
Uyuz bulaşan kişiler direkt cilt ile temas eden nevresim, havlu ve giysileri mutlaka yıkayarak kullanmalılar. Bunlar ise en az 60 derece sıcaklıkta yıkanmalı. Ayrıca ev içerisindeki halılar da günlük olarak süpürülmelidir. Ayrıca akarın olduğu düşünülen yüzeyler çamaşır suyu ve sıcak su ile temizlenmelidir.
Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz. Derimizi bozuyor.
Kaşıntı ile başlayan hastalık ilerleyen süreçte yaraya dönmektedir. Uyuz paraziti taşıyan insanlarla temas etmek hastalığın bulaşmasına neden olur. Özellikle parmak araları ve koltuk altı bölgelerini tercih eden uyuz geceleri ve sıcak banyo sonrası kendisini şiddetli kaşıntı şeklinde göstermektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Uyuzun en büyük düşmanı sirke. Yarım bardak beyaz sirke yarım bardak su ile karıştırılarak vücuda sürülür. Dört beş Kere tekrar edin.
Deniz suyunun uyuza iyi geldiğine dair herhangi bir bilimsel çalışma yoktur. Aksine uyuz bulaşıcı bir hastalık olduğundan uyuz olan kişinin deniz ve havuz gibi alanlardan uzak durması tavsiye edilir.
- Uyuz rahatsızlığına yakalanan bireylerin; çarşafları, giyimleri ve havluları en az 90 derece su ile yıkanmalıdır. - Tedavi adına uzman hekimlerin tavsiye ettiği ilaçların kullanılması gerekir.
Uyuz akarları insan vücudunda 1-2 aya kadar canlı kalabilse de insan vücudu dışındaki yerlerde 48 ila 72 saat içinde ölür. Ayrıca, bu akarların 50 °C üzeri sıcaklıklarda 10 dakika içinde öldüğü de söylenebilir.
- Uyuz hastaları tedavi için uzman doktorların önerdiği ilaçların kullanılması gerekmektedir. - Uyuz hastalığına yakalanan kişinin giysileri, çarşafları ve havluları en az 60 derece suda yıkanmalıdır.
Uyuzdan korunma
Kişisel korunma için, hasta olduğundan şüphelenilen kişilerle temastan kaçınmak, iç çamaşırı, havlu, nevresim gibi kişisel eşyaların temizliğine dikkat etmek, vücut ile direkt teması bulunan eşyaları ortak kullanmaktan kaçınmak, ev, araba gibi alanların temizliğine dikkat etmek gerekir.
Yaygın, parazitik bir rahatsızlık olan uyuz hastalığı, genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça,genital bölge, ayak ve el parmak aralarında kaşıntıya yol açar. Kadınlarda meme uçlarında, erkeklerde ise genital bölgede kaşıntı ve lezyonlar görülebilir.
Hastalığın önlenmesi ve kontrol altına alınması için uyuz olan kişi ile birlikte yaşayanların aynı anda tedaviye dahil edilmelidir. 1. Uyuz hastası olanlarla yakın temastan kaçınılmalı ve onların eşyaları kullanılmamalıdır. 2. Uygun ilaç kullanılmadan uyuzun neden olduğu akar yok olmamaktadır.
Sürekli kükürt sabunu kullandığınız zaman ciltteki yağ salgılanması da önemli ölçüde azalacaktır. Aynı zamanda kükürt sabunu, egzama, mantar ve sedef gibi rahatsızlıkların giderilmesinde büyük bir rol oynar. Kükürt sabunu, kaşıntı ve uyuz hastalığının tedavisinde de önerilen oldukça faydalı bir sabundur.
Yıkanamayan her şey iyice süpürülmelidir. İşlem sonrasında süpürgenin vakum torbası atılmalı ve vakumu ağartıcı ve sıcak suyla iyice temizlenmelidir. Çamaşır suyu ve sıcak su, uyuz akarları içerebilecek diğer yüzeyleri temizlemek için de kullanılabilir.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Kabuklu uyuz, hızlı gelişen eritematöz yamalar ile başlar. Herhangi bir cilt alanı etkilenebilir, ancak kafa derisi, eller ve ayaklar özellikle hassastır. Tedavi edilmezse, hastalık hızla yayılır ve sonunda tüm vücudu kaplayabilir. Kabuklar ve çatlaklar ortaya çıkar ve lezyonlar kötü kokuludur.
Badrenbuya (oğul otu, melisa, tatranbu) ıssı ve kurudur, uyuza yarar. Gülyağı, soğuk su ve çok az sirke ile karıştırılıp sürülürse giciyik ve uyuzu giderir.
Bu da bir süre sonra deri reaksiyonlarına neden olur. Uyuz böcekleri insan vücudu dışında bir ile iki gün arasında giysilerde ve yatak takımlarında yaşamaya devam edebilirler. Uyuz böcekleri özellikle insanların dar alanlarda birlikte yaşadıkları yerlerde yayılabilirler.
Sıcak banyo, uyuz hastalığının belirtileri arasında yer alan kaşıntının artmasına neden olur. Bu nedenle uyuz hastaları tuzu bir suyun içinde eriterek bu su ile banyo yapmalıdır.
Kaynağın yanında İHA'ya açıklamalarda bulunan Alpu ilçesi Yunus Emre Mahallesi Muhtarı İsmail Cardalak, Uyuz Hamam'daki suyun, egzama, uyuz, kaşıntı gibi hastalıklara iyi geldiğine dikkat çekti.
Uyuz salgını toplum için yüz karasıdır. Hastalığın tedavisinde kişinin kullandığı kıyafet, yatak örtüsü, çamaşır, havlu gibi ürünler kaynatılarak yıkanır ve kızgın ütü ile ütülenir. Hasta da yıkatılır ve krem tedavisi uygulanır.
Yüksek sıcaklık, uyuz mikrobu ve yumurtalarının ölmesine yardımcı olur. Doğru çamaşır yıkama ürünleri ve deterjan eklemek ve normal bir yıkama programı kullanmak da önemlidir. Temizlik sonrasında, uyuzlu kıyafetleri güneşte kurutmanız önerilir. Güneş ışığı, uyuz mikroplarını öldürmede etkili olabilir.
KAŞINTI TEDAVİDEN SONRA 4-6 HAFTA DEVAM EDER
İlaç, özelliğine göre deri üzerinde doktorun önerdiği sürelerde bekletiliyor. Süre tamamlanınca hasta duş alıp kaynatılmış çamaşır giyiyor. Hastalıklı dönemde kullanılan nevresim takımları ve giysilerin kaynatılarak yıkanması gerekiyor.
Evde keseli banyo yapılmalı: Parazit cildin en üst katmanında yaşadığı için evde keseli bir banyo yapılmalı. Bu sayede mekanik olarak da önemli bir kısmı uzaklaştırılabilir. Ancak bu banyo hamam, sauna gibi ortak kullanım alanlarında değil kesinle evde yapılmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri