Nasıl Tedavi Edilir? Uzak mesafeleri daha net görebilmek için kontakt lens veya içbükey (konkav) mercekli gözlük kullanılabilir. Ancak gözlük ve lens sadece daha net görmenize geçici olarak yardımcı olur. Miyop tedavisi yani kalıcı olarak ortadan kaldırılması lazer tedavisi ile mümkündür.
Uzağı görememe problemi, gözün uzamasına bağlı olarak 18 yaşına dek artar. Ancak 18 yaşından sonra da özellikle fazla yakın görüş aktivitesi (okuma, ekran/cep telefonu kullanımı, vb) yapanlarda ilerleme devam edebilir. Miyopinin doğal seyrinde kendiliğinden azalma olmaz.
Miyop, hipermetrop veya astigmat gibi gözde kırılma hataları sonucu meydana gelen bir görüş bulanıklığı ise tedavisinde kalın kenarlı mercekli gözlük, kontakt lens veya lazer uygulamaları kullanılır. Göz kuruluğunun tedavisi yapay gözyaşı damlası ve yaşam tarzı değişikliği ile yapılır.
Uzağı görememenin nedeni nedir? Uzağı görememe genelde gözünüzün önden arkaya uzunluğu çok uzun olduğunda veya korneanız gözün uzunluğuna göre daha güçlü bir kırma gücüne sahip olduğunda meydana gelir. Işık retinanın önüne düşerek uzaktaki nesnelerin bulanık görünmesine neden olur.
Gözlük ve kontakt lensin yanı sıra lazer veya göz içi mercek ameliyatı ile tedavi edilebilir. Miyopinizin derecesine bağlı olarak, gözlük veya kontakt lenslerinizi her zaman kullanmanız gerekebilir. Gözlük takmak, miyopinin derecesini düşürmez. Ancak gözlük veya kontakt lens kullanılmazsa dereceler daha hızlı ilerler.
İlgili 34 soru bulundu
Uzağı görememe hastalığı, tıp literatüründe çeşitli şekillerde adlandırılabilir. Diğerlerine göre daha sık kullanılan adlandırma şekli olan miyopi uzağı görememe anlamına gelir. Bu göz kusuru nedeniyle yakındaki nesneleri net şekilde görebilen bir birey, uzaktaki nesneleri bulanık olarak görür.
Gözlerinizi en az günde iki kez gül suyuyla durulayın. Ayrıca gözünüzde kalıcı bir rahatlama için gül suyu bir göz damlası olarak da kullanabilirsiniz. 3 damla gül suyunu iltihaplı göze bırakın. Su ve tuzun karıştırılması kolaydır ve göz ağrısını ve göz kaşıntısını hafifletmek için yararlı bir tedavi yöntemidir.
Göz Hastalıkları :
Uzağı görme güçlüğü Yakını görme güçlüğü Görme netliği bozukluğu. Arpacık, göz rahatsızlığına başlı baş dönmesi.
Genel olarak miyopluk mesafesi, 2 Metreden uzak mesafeleri görememek olarak da bilinir.
Uzağı görememe problemi olan yetişkinlerde çoğunlukla şu belirtiler gözlemlenir: Uzaktaki nesneleri net görememe, bulanık görme, ayırt edememe. Uzaktaki nesneleri daha iyi görebilmek için göz kapaklarını kısarak bakma veya kısmen kapatma. Göz yorgunluğundan dolayı baş ve göz ağrıları yaşama.
Miyop Tedavisi
Miyopinizin derecesine bağlı olarak, gözlük veya kontakt lenslerinizi her zaman kullanmanız gerekebilir. Gözlük takmak, miyopinin derecesini düşürmez. Ancak gözlük veya kontakt lens kullanılmazsa dereceler daha hızlı ilerler.
Miyopi, genellikle çeşitli tedavilerle etkili bir şekilde düzeltilebilir. Tedavide kullanılan yöntemler şunları içerir: Kontakt lens veya gözlük kullanımı. Gözlerin uzaktaki nesneleri retinaya odaklanmasına yardımcı olmak için gözlük veya kontakt lensler kullanılabilir.
Uzun süre telefona bakmak, güneşe bakma, bilgisayar ile uzun saatler geçirmek, fazla kitap okuma, bir cisme fazla odaklanma gibi durumlarda bulanık görme geçici olarak olabilir. Böyle durumlarda gözü dinlendirme sonucu iyileşme hızla gerçekleşir.
Düzenli şekilde yılda bir kez göz muayenesine gidilmeli. Göz doktorundan miyopinin ilerlemeyi yavaşlatmak için atropin göz damlası hakkında bilgi alınmalı Dijital cihazlarla fazla uzun süre zaman geçirilmemeli.
Düzenli kullanılan Atropin damla, çocuklarda miyopinin ilerlemesini yavaşlatıyor. Bu konuda yapılan çalışmalar giderek artmaktadır. Özellikle anne babası 6 dereceden yüksek miyopa sahip olan çocuklarda bu tedavi gündeme gelmektedir.
Halk arasında göz bozukluğu olarak bilinen kırma kusurları göze gelen görüntünün retina-ağ tabakasına odaklanamaması sonucunda ortaya çıkan görme bozukluklarıdır. Gözlük, kontakt lens, lazer yöntemleri ve çeşitli ameliyatlarla düzeltilebilirler.
Hipermetropi, miyopi ve astigmatizma gibi kırma bozuklukları yaşayan ancak lazer ile göz ameliyatı olmak için uygun olmayan hastalar, gözlüklerinden şeffaf lens değişimi ile kurtulabilirler.
Gözlükler ara sıra (yorulunca) mı, yoksa sürekli mi takılmalı? Mümkün olduğunca gözlüklerin sürekli takılmasını öneriyoruz. Tıpkı düşük numaralı gözlüklerin miyopi artışını hızlandırması gibi, gözlüklerin düzensiz kullanımı da miyopi artışını hızlandırıyor olabilir.
Genellikle miyopi büyüme çağında artar, büyüme çağının sona erdiği 18-21 yaşlarda artış durur. Aslında 6-7 numaralara kadar miyop olmanın çok büyük önemi yoktur. Gözlük, kontakt lens, lazerle göz çizme gibi bir çok yöntemle tedavi edilir ve gözde önemli değişikliklere yol açmaz.
En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir.
Lazerle korneanın çizilmesi olarak bilinen lazer cerrahi yöntemi, 40 yaş üstü, gözlük kullanmak istemeyen, miyop, hipermetrop ve asigmatı olan hastalarda uygun bir yöntemdir. Damla anestezi ile işlem gerçekleştirilir ve hasta hemen sosyal hayatına geri döner. Eşlik eden kırma kusurları da aynı seansta düzeltilebilir.
Uzağı göremeyen insanlarda, ışık, retinanın önüne odaklanır. Bu da uzağı bulanık görmeye neden olur. Baş ağrıları, uzağı göremeyen bir kişinin genellikle bulanık görmesi ve daha net görme çabası içinde gözlerini kısmasının yarattığı göz yorgunluğundan kaynaklanır.
Ünlü Profesör İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğu ve yorgunluğu için karnabahar suyunu önermektedir. Gözünüzde kuruluk varsa uygun bir tencerede 1,5-2 su bardağı içme suyunu kaynatın. Su kaynayınca içine 150-250 gram kadar karnabahar koyun ve 5 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
Kuruyemişler: Özellikle fındık, yer fıstığı, kaju, ceviz de sağladıkları vitamin, mineral ve omega-3 sayesinde göz yaşı için faydalıdırlar. Kabak çekirdeği de yüksek omega-3 içerir. Tohumlar: İçerdikleri omega-3 sayesinde keten tohumu ve chia tohumu gözyaşı kalitesini artırırlar.
Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir. Papatya çayı içmek ise vücudu sakinleştirdiği gibi gözlerin de dinlenmesine yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri