Birden fazla işyerinde sigortalı olunabilir mi? Kural olarak sigortalılıkta "Sosyal Güvenliğin Tekliği” ilkesi" geçerlidir. Bu ilkeye göre bir sigortalı aynı anda farklı statülerde(4/a, 4/b, 4/c) sigortalı olmayı gerektirecek faaliyette bulunuyorsa, sadece bir statüden sigortalı olabilir.
Bu düzenlemeye göre 4/c (Emekli Sandığı) sigortalılığının 4/a (SSK) veya 4/b (Bağkur) sigortalılığı ile çakışması durumunda, 4/c sigortalılığının diğer sigortalılıklara göre üstünlüğü, diğer bir deyişle önceliği söz konusudur.
Örneğin sigortalının hem Bağ- Kur hem de SSK ödemesi varsa bu 7 yıllık dönemde en fazla primin yatırıldığı sigorta kolundan aylık bağlanıyor. Primler eşitse de son sigortalılığı hangi statüdense oradan emekli aylığı bağlanıyor. Esnafın prim yükünün düşmesiyle birlikte bu kural da ortadan kalkmış olacak.
Sosyal güvenliğin tekliği ilkesine göre bir sigortalı aynı anda farklı statülerde sigortalı olmayı gerektirecek faaliyette bulunuyorsa, sadece bir statüden sigortalı olabilir. Diğer statüden, sigortalı olmayı gerektirecek bir faaliyetinin olmasına rağmen sigortalı olamaz.
Örneğin, sigortalının hem SSK, hem Bağ-Kur prim ödemesi varsa, son 7 yıllık fiili prim ödeme süresi içinde en fazla SSK statüsünden prim ödemişse SSK'dan, en fazla Bağ-Kur statüsünden prim ödemesi varsa Bağ-Kur'dan emekli aylığı bağlanıyor.
İlgili 30 soru bulundu
e-devlet kapısı üzerinden; 4/a-4/b-banka sandıkları çalışanları hizmet birleştirmesinin “4/1-(a)-(b) ve 506 SK GM 20 nci Madde Sandığı çalışanların hizmet birleştirme başvurusu” bölümünde birleştirme başvurusunda bulunabilir.
SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı hizmetlerinin birleştirilme talebi e-devlet üzerinden yapılabilir. Hizmet süreleri, nerede hizmet verdikleri incelenerek SGK ile yapılan yazışmalar sonucunda hizmetler birleştirilir. Kamu çalışanları da memuriyete başlamadan önce çalıştığı süredeki ekletmek için başvurabilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) belirli şartları sağlayan emeklilere ve emekli yakınlarına çift maaş hakkı tanır. Kriterlere uygun olan kişiler üç maaş bile alabilir. Ancak pek çok kişi birden fazla maaş alma hakkına sahip olduğunu bilmediği için bu avantajdan faydalanamıyor.
Emeklilik nedeniyle işten ayrılan sigortalıların yeniden çalışmaya başlamalarında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak burada dikkate edilmesi gereken en önemli husus, çalışanın emeklilik için başvuru yaptığı tarihi takip eden gün ve sonrasında işe girişinin tekrar yapılmasıdır.
Emekli maaşını belirlerken önemli olan nokta, fazla prim gününden ziyade 'yüksek kazanç'tır. Bu nedenle asgari ücret ile çalışan birisinin 7000 günü olması yüksek kazancı olan birisinin 5000 günü olmasından daha az maaşa yol açabilir.
506 sayılı Kanun'un 85. maddesine göre isteğe bağlı sigortalılar ile 86. maddesine göre topluluk sigortasına tabi sigortalıların, hizmetlerinin, 4/b kapsamında sigortalılık hizmetleri ile çakışması durumunda, ödemiş oldukları prim tutarlarının tamamı aktarılacaktır.
SGK Hizmet Birleştirme Başvurusu sigortalının emeklilik, malullük, yaşlılık ve ölümleri halinde ve aylığa hak kazanılmış olması koşuluyla yapılır. Hizmet birleştirilmesi talebi aylığa katılacak kurumlardan herhangi birine yapılır. Hizmet birleştirme işlemleri hala uzun sürmekte olup emekli olunacak süreyi uzatmaktadır.
- Geçek kişi işverenler adına ödenen sigorta primi ve işsizlik sigortası primlerinin tamamı Bağ-Kur kapsamındaki prim borcuna aktarılacak, artan kısım gerçek kişi işverenin varsa Kuruma olan borçlarına mahsup edilecek yoksa kendisine iade edilecektir.
Eski sistemde SGK'ya bağlı olanlar 4A hizmet dökümünü, Bağ-Kur'a bağlı olanlar 4B hizmet dökümü ve Emekli Sandığı'na bağlı olan vatandaşlar ise 4C'yi alabilmektedir.
Daha önce SSK olarak anılan sigorta biçimi 4A olarak; daha önce BAĞ-KUR olarak adlandırılan sigorta biçimi 4B sigorta olarak SGK çatısı altında yerini aldı. “4B sigorta nedir?” sorusuna bakıldığında diğer bir sigorta seçeneği olarak karşımıza çıktığını görebiliriz. “4B nedir?” sorusu bu sigorta altında bulunan kişiler ...
Bağkur'unuzun SSK şartlarına tabi olarak emekli olmanıza bir zararı yok. Çünkü 1260 günden az Bağkur süreniz olduğundan SSK şartlarıyla SSK'dan emekli olacaksınız. Ancak emekli olmak için aranan şartlardan biri de Bağkur prim borcunun olmamasıdır. Maalesef prim borcunuzu ödemeden emekli olamazsınız.
Bir anlamda işverenin hatalı bildirimi sigortalının aylığının kesilmesine neden olur. Hatalı bildirim nedeniyle sigortalının aylığının kesilmesi kesin hüküm doğurmaz.
Emekli olduktan sonra SGDP ödenmesi durumunda(herkes için mümkün değil) emekli aylığı kesilmeyecektir. Kişinin emeklilikten sonra emekli aylığı yanında SGDP ödeyerek çalışabileceği sosyal güvenlik sistemine katılma durumlarına göre (4/a, 4/b, 4/c) değişiklik göstermektedir.
Zira süreç içerisinde sigortalı hizmet günleriniz, prim günlerinizin silinmesi, geçmişe dair yapılan sağlık harcamalarının faiziyle birlikte tahsili talebi, emeklilik söz konusu olduysa emekliliğin iptali söz konusu olacaktır.
– SGK'dan ayrı, kendine ait özel bir emeklilik sistemi. Sen kendin her ay düzenli olarak kendi hesabına para yatırıyorsun. Yatırdığın para yatırım fonunda değerleniyor.
Bu konu mevzuatta da biraz karmaşık olduğu için kafalar karışıyor. Öncelikle söyleyelim, kocası ölen bir kadının çift maaş alma hakkı var. Kocası ölen bir kadın eğer emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de kocasından kalan maaşı alabiliyor. Yani çift maaş alır.
Dul ve yetim aylığı ödemelerinin ise ne kadar olduğu merak edilen konuların başında geliyor. Vefat eden sigortalının eşi %50 oranında emekli maaşını alabilir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa bu oran %75 olmaktadır.
Yargıtay'a göre, bazı sosyal güvenlik kurumlarında geçen hizmet süreleri toplamının tek başına aylık bağlanmasına yeterli olması halinde, diğer kurumlarda geçen hizmetlerin birleştirilmesinde, “sigortalının ya da hak sahibinin iradesinin de bu yönde olması koşuluyla” zorunluluk bulunmuyor.
Hizmetlerin göreve başlangıç tarihi itibariyle birleştirmeye tabi tutulması durumunda, devlet memurunun emekli keseneğine esas derece ve kademesi yükselecek, bu halde de memurdan yapılacak Sosyal Güvenlik Kurumu kesinti tutarı (hizmet süresine göre) az da olsa artacaktır.
1. 4/b (BAĞ-KUR) ve 4/c (Emekli Sandığı) sigortalıları EYT' den faydalanabilmesi için de kadınlarda 20 tam yıl, erkekler de 25 tam yıl hizmeti sağlamaları halinde EYT' den faydalanabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri