Uzak eş anlamlısı ıraktır.
Uzak kelimesinin eş anlamlısı ırak kelimesidir.
Eski Türkçe bir sözcük olan uzak kelimesi, uzamak fiilinden türetilmiştir. Uzamak, hem hacim kazanmak hem de mesafenin açılması anlamına gelir. Uzak ise iki kişi ya da nesne arasında çok fazla mesafenin bulunması demektir. Aradaki zaman farklılıkları için de aynı kelime kullanılır.
Irak için kullanılacak olan eş anlamlı sözcük 'uzak' kelimesidir. Bu kelime amaca uygun şekilde taşıdığı anlam kapsamında her yerde değerlendirebilir. Herhangi bir yer ve konumun mesafesini anlatan kelime ırak olarak öne çıkar. Aynı zamanda eş anlamlı sözcük şeklinde uzak kelimesi ile de anlam ifade etmektedir.
Uzak kelimesinin zıt anlamı ise yakındır. Uzak kelimesi ile yakın kelimesinin zıt anlamlı olduğu belirtilmektedir. Uzak ile yakın kelimelerin bir arada kullanıldığı bir örnek vermek yararlı olacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Sınavlarda uzağın eş anlamlısı nedir diye sorulursa 'ırak' şeklinde cevap vermemiz gerekir. Buradaki ırak ülke olan Irak değildir. Buna ek olarak uzak kelimesinin bir diğer eş anlamlısı ise 'Cüda' olarak geçiyor. Kısacası uzak, ırak ve cüda kelimeleri birbirlerinin yerine kullanılabilir.
Uzak kelimesinin zıt anlamlısı olan kelime yakın kelimesidir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
TDK'ya Göre Ödül Kelimesinin Eş Anlamlısı
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin eş anlamlı karşılığı olarak 'mükafat' kelimesi öne çıkmaktadır.
Irak kelimesinin zıt anlamlısı olarak ''yakın'' sözcüğü kullanılıyor. Bulunduğu yerden çok uzakta olan bir kişiye ya da bir şeye karşı söylenen ırak kelimesinin tam tersi olarak yakın kelimesi söyleniyor.
uzak kelimesi eş sesli bir kelime değildir.
uzak - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe uzak “uzun süren, uzamış” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe uza- fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için uza- maddesine bakınız.
VAR KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Var kelimesinin eş anlamlısı "mevcut" ve "olanca" olarak bilinmektedir.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Biteviye kelimesi sürekli ve devamlı sözcükleriyle eş anlamlıdır.
Eş anlamlı kelimeler aynı anlam barındırdığı için birbirlerinin yerine kullanılabilen kelimelerdir. Barış kelimesinin yakın anlamı ve eş anlamı ise sulh, hazar, musalaha kelimeleridir.
Türkçede “baş, kafa, ser” kelimeleri eş anlamlı olarak birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
Hem gerçek hem de mecazi anlamda kullanılan gebe kelimesinin sözlük anlamı hamiledir. Halk ağzında hamile kadınlar için ağırayak kelimesi de kullanılır.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı olarak 'hekim' ve 'tabip' karşımıza çıkmaktadır.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
EŞ ANLAMLI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle eşanlamlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş anlamlı şeklinde olmalıdır.
Eşanlamlı, anlamdaş, müteradif veya sinonim; yazılışları farklı olduğu halde anlamları aynı veya çok yakın olan sözcükler.
Türk Dil Kurumu'na göre karşıt eş anlamlısı olarak 'zıt, aykırı, ayrı ve aksi' gibi sözcükler karşımıza çıkıyor.
UZAK ZIT ANLAMLISI NEDİR? Uzun kelimesinin zıt anlamlısı yakındır. Az bir ara ile ayrılmış olan, küçük, önemsiz değişikliklerle birbirinden ayrılan, aralarında sıkı ilgi bulunan, benzeyen, andıran, yaklaşan, erişmesi, olması zaman bakımından yaklaşmış olan anlamlarına gelir.
SORUN EŞ ANLAMLISI NEDİR? Sorun kelimesinin eş anlamlı olan sözcükleri dert, problem, sıkıntı kelimeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri