Layka (Rusça: Лайка, kelime anlamıyla "havlayan", yak. 1954 - 3 Kasım 1957), Dünya yörüngesine çıkan ilk hayvan olan Sovyet uzay köpeği. Moskova sokaklarından toplanan melez bir köpek olan Layka, 3 Kasım 1957 tarihinde fırlatılan Sputnik 2 uzay aracının yolcusu olarak seçildi.
Uzaya gönderilen ilk hayvan meyve sineği oldu. 20 Şubat 1947'de ABD'deki bir uzay üssünden uzaya fırlatılan V2 roketinde bir grup meyve sineği de bulunuyordu. Meyve sinekleri uzaya çıkıp sağ salim geri döndüler.
Dünya yörüngesine fırlatılan ilk canlı, 2 yaşındaki melez köpek Layka oldu. Layka, Sovyet yapay uydusu Sputnik 2 ile uzaya gönderildi; fakat görevi canlı bitiremedi ve uzay serüveninin ilk kurbanı oldu.
Laika, 3 Kasım 1957'de Sputnik 2 uzay aracı ile Dünya dışına yörüngesel uçuş için çıkan ilk canlı oldu. Yarı canis yarı terrier genç bir sokak köpeğiydi olan Laika, bir sokak köpeğinin soğuk ve açlığın dahil olduğu zorlu koşullara daha iyi adapte olacağını düşünmeleri üzerine seçildi.
Uzaya giden ilk insan, Sovyetler Birliği tarafından 12 Nisan 1961'de gönderilen Yuri Gagarin'di. Ay'a ilk ayak basan kişi ise 20 Temmuz 1969'da ABD'den Neil Armstrong oldu.
İlgili 25 soru bulundu
Alper Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçecek. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak.
Mart 2020 itibarıyla, toplamda 566 kişi uzaya gitti. Aralarında kozmonotların, astronotların, uzay istasyonu komutanlarının da bulunduğu 65 kadın uzayda bulundu. Yuri Gagarin'in 1961'de uzaya çıkan ilk insan olmasının ardından Sovyetler Birliği ve ABD arasında süregelen uzay yarışında Sovyetler Birliği öne geçmişti.
Rusya'nın kuzeybatısındaki Beyazdeniz kıyılarında bulunan 558 milyon yıllık bir fosilde kolesterol molekülleri tespit edildi. Avustralya Ulusal Üniversitesi (ANU) uzmanlarının bu keşfiyle bilim insanlarının üzerinde onlarca yıldır çalıştığı Dickinsonia adlı fosilin bir hayvana ait olduğu kesinlik kazandı.
1954 - 3 Kasım 1957), Dünya yörüngesine çıkan ilk hayvan olan Sovyet uzay köpeği. Moskova sokaklarından toplanan melez bir köpek olan Layka, 3 Kasım 1957 tarihinde fırlatılan Sputnik 2 uzay aracının yolcusu olarak seçildi.
5 Nisan 1963'te Ham, Washington'daki Ulusal Hayvanat Bahçesi'ne taşındı ve 25 Eylül 1980'de Kuzey Carolina Hayvanat Bahçesi'nde küçük bir şempanze grubuna katılmadan önce burada 17 yıl yaşadı. 19 Ocak 1983'teki ölümünden sonra Ham'ın cesedi, otopsi için Silahlı Kuvvetler Patoloji Enstitüsü'ne verildi.
LAİKA TARİHE GEÇTİ
Dimitri Malachenkov ise 2002 yılında Dünya Uzay Kongresi için yazdığı makalede, Laika'nın fırlatmadan 7 saat sonra aşırı ısınma ve strese bağlı olarak öldüğünü açıkladı “Bu kadar kısıtlı zamanda güvenilir bir ısı kontrol sistemini yapılandırmak pratik olarak imkânsızdı.”
Sovyet uzay programındaki görevi
16 Haziran 1963'te Tereşkova, Vostok 6 ile uçarak uzaya çıkan ilk kadın ve ilk sivil oldu. Dünya yörüngesinde 48 tur attı ve neredeyse üç gün uzayda kaldı (o zamana kadar uzaya giden Amerikalı astronotların toplam süresinden fazla).
Rus kozmonot Gagarin, 12 Nisan 1961'de "Vostok 3KA" roketiyle uzaya fırlatılan "Vostok 1" uzay kapsülü içinde Dünya yörüngesinde bir tur attıktan sonra Yeryüzü'ne döndü. Vostok 1'in bu seferi, ilk insanlı uzay yolculuğu olurken, Gagarin de uzaya çıkan ilk insan olarak tarihe geçti.
olarak tarihe geçti. Fransız ve dişi olan Felicette, uzaydan dünyaya başarıyla döndü.
-272 °C ile yaklaşık 150 °C arasında değişen sıcaklıklara dayanabilen ,radyasyonlu ortamda hatta uzay boşluğunda bile hayatta kalabilen bir hayvan düşünün. Bu hayvan , Dünya 'nın en küçük hayvanı olmakla beraber en dayanıklılarından biri olan tardigradlardır.
Dünya dışına gönderilen bu araçlar tekrardan Dünya'ya geri dönmezler. Uzay mekikleri uydu gibi bazı yükleri yörüngeye taşımakla görevlidirler. Aynı zamanda Dünya yüzeyi bir uçak gibi inip tekrardan geri gidebilirler.
2 Kasım 1957'de Sputnik 2 uzay aracıyla Dünya yörüngesine gönderilen ilk canlı olan Leika adlı köpeğin, o dönemde Sovyet yetkililerinin söylediği gibi bir hafta sonra değil, uzaya çıkışının hemen sonrasında öldüğü açıklandı.
SSCB, Vostok Programı kapsamında geliştirdiği roket ve kapsülle bir kez daha rakibini geride bıraktı. Rus kozmonot Gagarin, 12 Nisan 1961'de "Vostok 3KA" roketiyle uzaya fırlatılan "Vostok 1" uzay kapsülü içinde Dünya yörüngesinde bir tur attıktan sonra yeryüzüne döndü.
Uzay düşüncülerin aksine tamamıyla boş bir alan değildir; düşük yoğunluklu parçacıklar, ağırlıklı olarak hidrojen, helyum ve plazma, ayrıca elektromanyetik radyasyon, manyetik alanlar, nötrinolar, Kozmik toz ve kozmik ışınlar içeren sert vakumsu bir alandır.
Prekambriyen öncesinde (565 milyon yıldan önceki zaman) bitkilerden ilk olarak "Mavi - Yeşil algler, bir başka ayrı grup ise bakteriler ve mantarlar", yaratılmıştır. İlk yaratılan hayvanlar: Süngerler, solucanlar, yumuşakçalar, halkalı solucanlar ve eklembacaklılar gibi oldukça karmaşık canlılar yaratılmıştır.
*İlk insan Adem a.s dan sonra yaratılan iki hayvandan biri Kedi. Diğeri Yılan.
Su Süngeri (760 milyon yıl yaşında)
Su süngerleri, bugün bilindiği kadarıyla keşfedilmiş en eski hayvan türüdür.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Sovyetler Birliği'nin uzay görevlerinde bugüne kadar 21 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Live Science'ın haberine göre NASA Emniyet ve Uçuş Güvenliği Direktör Yardımcısı Nigel Packham, uzay görevi veya yer testleri esnasında 21 astronotun öldüğünü açıkladı.
Dünya ile Ay arasında 360 bin km vardır. Uzay mekiklerinin gelişimi bu uzun mesafeyi yakınlaştırmaktadır. Mekiklerin hızı 25 bin ve 30 bin arasında olmakta bunu göz önüne alırsak Ay'a 8 ve 10 saatte ulaşabilirsiniz.
İşte ilk uzaya gidecek Türkler: Erdoğan, Tuva Cihangir Atasever ve Alper Gezeravcı'yı tanıttı - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri