Organik keçiboynuzu özü bağırsak ve midede oluşan gazın atılımına hem yardımcı olur hem de hızlandırır. Mide mukozasını güçlendirdiği için gastrit ve reflüde de yardımcı olmaktadır.
Keçiboynuzu pekmezi: Pekmezlerin en şifalısı olarak değerlendirilir. Astım hastalarına tavsiye edilebilir, içerdiği gallik asit akciğerlere etkisi bulunan güçlü bir antioksidandır. Bronşit hastalığına, öksürük sıkıntısı olanlara iyi gelir. Mide hastalıklarına, mide yanması gibi sıkıntıları olan kişilere önerilir.
Keçiboynuzu faydaları içerisinde sayılabilecek bir diğer etkisi ise sindirim sistemi sağlığının desteklenmesidir. Antioksidan özelliği mide mukozasının tamirini desteklediğine dair çalışmalar vardır. Bu sayede özellikle midede ülser gibi hastalıklarda kullanımı önerilebilir.
Metabolizmayı hızlandıran ve sindirim sistemi hareketlerini düzenleyen keçiboynuzu, Gastrit gibi mide; kabız ve ishal gibi bağırsak rahatsızlıklarında öne çıkar. Bağırsak kurdu, bağırsak paraziti gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkili rol oynar.
Fazla miktarda tüketilen keçiboynuzu özü midede rahatsızlık hissine neden olabilir ve mide bulantısına yol açabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Keçiboynuzu genel olarak lifli gıda kategorisinde olduğu için fazla tüketimi ishale neden olabilir. Gebeler için fazla tüketimi oldukça zararlıdır. Dikkatli tüketilmelidir. Diyabeti olan kimselere keçiboynuzu pekmezi faydalı olsa da doktorlarıyla görüşmeden kullanmaları sakıncalıdır.
Özellikle içerdiği yüksek dozdaki glikoz sebebiyle sürekli diyet yapmak zorunda olan diyabet hastalarının ve kanında pıhtılaşma sorunu yaşayan ve bu sebeple kan inceltici ilaç kullanan kişilerin doktorlarına danışmadan keçiboynuzu özü tüketmemeleri tavsiye olunur.
Dut Pekmezi:
Özellikle mide hastalıkları, ülsere iyi gelir.
Dut Pekmezi: Dut ağacından elde edilmiş olan pekmez çeşididir. Bilhassa midede oluşan rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Dut pekmezi, kronik astım ve bronşit rahatsızlıklarında, soğuk havalara karşı beden direncini yükseltir. Sporcuların enerji deposu haline gelir.
Özellikle kış aylarında tüketilen keçiboynuzu özü, astım, bronşit, nefes darlığı ve alerjik hastalıklara iyi gelmektedir.
Keçiboynuzu pekmezi gün içerisinde enerji sağlaması için sabah kahvaltılarında tüketilebildiği gibi gece rahat bir uyku uyumak için yatmadan önce de tüketilebilir. Sabah aç karnına bir kaşık keçiboynuzu pekmezi tüketerek bu mucizevi pekmezin balgam söktürücü özelliğinden de faydalanabilirsiniz.
Keçiboynuzu aç ya da tok karnına içilebilmektedir. Genellikle sabah kahvaltılarında güne zinde başlamak için tüketebilirsiniz. Akşam yatarken tüketirseniz özellikle solunum yolu rahatsızlıklarında rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olabilecektir.
%100 Keçiboynuzu ve sudan üretilmiştir Prof Saracoglu Keçiboynuzu pekmezi katkı maddesi içermez. Günde bir kez kahvaltı, öğle veya akşam yemeğinden önce 1 yemek kaşığı Keçiboynuzu pekmezi (tam) tüketin.
Organik Keçiboynuzu özü lifli yapısı ve bulundurduğu vitamin, mineraller sayesinde bağırsak florasını güçlendirdiği düşünülmektedir. Organik keçiboynuzu özü bağırsak ve midede oluşan gazın atılımına hem yardımcı olur hem de hızlandırır. Mide mukozasını güçlendirdiği için gastrit ve reflüde de yardımcı olmaktadır.
Lifli gıdalar hem mide asidini azaltır hem de sindirimi kolaylaştırır. Dolayısıyla tüm sebzeler, yulaf ezmesi, meyveler, kuru meyveler lif bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca hindi, tavuk ve balık eti mide asidini azaltır. Elma, armut, muz, kavun gibi asidik olmayan meyveler tercih edilmelidir.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Kolesterolü düşürücü ve tansiyonu dengeleyici bir etkiye sahip olduğu bilinen keçiboynuzu pekmezi kalsiyum içeriği sayesinde ise diş ve kemik sağlığını koruyor ve bağırsak hastalıkları, gastrit gibi problemlere iyi geliyor.
Dişleri ve diş etlerini besler derdinizin devası olur.*Kansızlığa karşı ön koruyucudur. *Kemikleri güçlendirici özelliği vardır zira kalsiyum deposudur. *Keçiboynuzu pekmezinin az bilinen özelliği bağırsakları çalıştırdığı için çok iyi bir zayıflama aracı olmasıdır.
Keçiboynuzu pekmezi
Pekmezlerin en şifalısı olarak değerlendirilir. Astım hastalarına tavsiye edilebilir, içerdiği gallik asit akciğerlere etkisi bulunan güçlü bir antioksidandır. Bronşit hastalığına, öksürük sıkıntısı olanlara iyi gelir. Mide hastalıklarına, mide yanması gibi sıkıntıları olan kişilere önerilir.
Taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, havuç dışında kalan diğer sebzeler ve kızartmalar tercih edilmemelidir. Sütlü tatlı, meyve kompostosu dışındaki diğer tatlılar, tahin, pekmez, tahin helvası, çikolata ve çikolatalı pastala.
Bu nedenle ara öğünlerde tüketilmelidir. Pekmez reflü sürecinde hafifleme sağlayan bir diğer besindir. Makul miktarda tüketildiğinde mide yanması gibi şikayetlerin azalmasını sağlar.
İbrahim Saraçoğlu mide yanması yaşandığı anda birkaç yudum süt içmenin rahatsızlık hissini hızlıca geçireceğini söylemektedir. Ağrı geçtikten sonra tekrar ederse yine birkaç yudum süt içebilirsiniz, aynı rahatlatıcı etki olacaktır. Hamileler için de süt önerilmektedir.
Yüksek kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığını olumlu etkiler. Balgam söktürücü özelliği ile öksürük tedavisinde kullanılır. Akciğerleri temizler, sigaranın yarattığı hasarı azaltmaya çalışır. Alerjik hastalıklara, astım ve bronşite iyi gelir.
Keçiboynuzu özü, pekmezden farklı olarak meyvenin çekirdeği ile birlikte sıkılması ile üretilir.
Bu nedenle, kimlerin günlük ne kadar keçiboynuzu özü tüketebileceğini bilmekte fayda var. Özel durum teşkil eden herhangi bir sağlık sorunu olmayan yetişkinler, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez, aç karnına 2- 3 yemek kaşığı keçiboynuzu özü tüketebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri