Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Uyumak Zordur Uzay istasyonu dünya çevresinde yaklaşık 90 dakikada bir tur attığı için astronotlar günde 15 kez güneşin doğuşunu ve batışını izler. Astronotların uykusu dünyaya göre düzenlenir ve dünyada akşam saat 9.30 olunca astronotlar uyur ve sekiz saat sonra zil sesiyle uyanır.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor.
Yörüngesi ve Dünya ile olan ilişkisi
Ay, sabit yıldızlara göre Dünya yörüngesinde her 27,3 günde bir tam tur atar. Ancak Dünya'da kendi yörüngesinde Güneş'in çevresinde döndüğü için Ay'ın evrelerinin dönüşümü için biraz daha uzun bir zaman, 29,5 gün gerekir.
Yıldız yılı: Bir yıldız yılı, Güneş'in uzaydaki yıldız fonu üzerinde aynı konuma gelmesi için geçen süredir. Yıldız yılı, 365 gün 6 saat 9 dakika ve 10 saniyedir.
Uzayda Günlük Temizlik
Uzay istasyonunun dünyanın etrafında bir tam turu yaklaşık 90dk sürer. Dolasıyla astronotlar, uzay istasyonundayken bir günde 15 kez gün doğumuna ve 15 kez gün batımına şahit olurlar. Astronotlar hafta içi 10 saat, hafta sonları da 5 saat çalışır. Astronotların güne başlama saati 06:00 dır.
İlgili 43 soru bulundu
Evet, uzayda gündüz ve gece yoktur, ancak gezegeninizdeki gündüzü ve geceyi görebilirsiniz.
Uzayda daha düz bir uzayzaman, kütle bükülmesine uğramadığı için kütleye yakın alanlara göre daha hızlıdır. Yani insan ya da başka herhangi bir şey için, içinde bulunduğu uzayzaman şartları neyse o zaman akışına tabidir.
Uzayda Kaç İnsan Var? Şu anda uzayda farklı milliyet, cinsiyet ve yaşlardan toplam 10 kişi görev yapıyor. Bu 10 kişiden 3 Rus uçuş mühendisi tam 932 gündür uzaydalar ve bu onları topluluğun en uzun süreli uzay çalışanları kılıyor.
1 yılda kaç saat olduğunu hesaplamak için bir günde 24 saat bilgisini kullanmak gerekmektedir. Buna göre bir yıl, 8766 saatte tamamlanmaktadır. Tüm bu bilgilerden yola çıkarak; 1 yıl 12 ay, 52 hafta, 365 gün 6 saattir.
Öte yandan Rubio, uzayda en uzun süre kalan ABD'li astronot olsa da dünya rekoru 437 gün ile Rus kozmonot Valeri Polyakov'a ait. Polyakov, Ocak 1994-Mart 1995 döneminde 437 gün uzayda kalıp, dünya rekorunu elde etmişti.
Kısalması bir yana, uçuş sonrası yapılan deneylerde, astronotların telomerlerinin uzadığı kaydedilmiştir. Yani bir bakıma, uzaydayken hücre yaşlanması durmuştur! "Gençlik iksiri" gibi görünen hayret verici bu değişim, hemen söyleyelim ki, kalıcı olmamıştır.
Uzay Tamamen Sessiz Değildir
Dünya'nın aksine uzayda bir atmosfer yoktur, dolayısıyla sesin üzerinde ilerleyebileceği bir madde veya ortam da yoktur. Radyo dalgaları ise bu durumdan etkilenmez. Dolayısıyla astronotlar, uzayda iletişim kurabilmek için radyo dalgalarını yani telsizleri kullanırlar.
Alper Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçecek. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak.
Babadan yadigar 2 saat
Roket fırlatılırken oluşan yoğun basınç, sarsıntı, nem ve ısı nedeniyle yer yüzünde çalışan saatler zarar görebiliyor. Ve yer çekiminin olmadığı uzayda saatler çalışmayabiliyor.
Bir uzay aracının Ay'a ulaşması yaklaşık 3 gün sürer. Bu süre zarfında bir uzay aracı, Dünya ile Ay arasındaki mesafe olan en az 240.000 mil (386.400 kilometre) yol kat eder. Şurada Paylaş! Bir uzay aracının Dünya'dan Venüs'e varması için geçen en kısa süre 109 gün veya 3,5 aydır.
Uzayda geçirdikleri süreye bağlı olarak aldıkları maaş 25000 dolara çıkabiliyor. Bir NASA astronotunun maaşı ise 170000 dolara ulaşabiliyor.
Bir yıl içerisinde toplamda 52 hafta bulunur. Bunu daha açıklayıcı şekilde anlatmak gerekirse 1 yılda 12 ay vardır. Her bir ay içerisinde 4 hafta bulunur. Çarpma üzerinden ele aldığımız vakit toplamda 1 yılda 52 hafta olduğu ortaya çıkıyor.
1 yıl tam olarak 365 gün 6 saat olarak kabul edilmektedir. 365 gün kaç saat, kaç dakika ve kaç saniyeden oluşur sizler için derledik. 1 yılın içinde 365 gün 6 saat vardır ve bu da 56 haftaya denk gelir. 365 gün 8766 saat ve 525.960 dakikaya denk gelir.
Bir dakikada 60 saniye olduğuna göre 60 dakikada 60 çarpı 60 yani 3600 saniye olacak.
Uydu aksaklıkları Elbette Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki internet, evlerimizdeki internet gibi hızlı ve gecikmesiz değil. Uydu iletişiminin kablolu teknolojilere kıyasla (kabloların kullanılamadığı yerlerde iletişimi sağlama gibi) bazı avantajları olduğu kadar, zorlukları da var.
Fédération Aéronautique Internationale (FAI) tarafından yapılan tanımlamaya göre ise uzayın deniz seviyesinden itibaren yaklaşık 100 kilometre yüksekte başladığı kabul ediliyor.
Kütlesel olarak %99 ISM gaz formundadır ve numarasal olarak %91 olarak hidrojen atomu ve %9 olarak da helyum atomu bulunur. Kütlesel olarak bu %70 hidrojen, %28 helyum ve %1,5 daha ağır elementler olur.
Böyle bir uzaya sonlu, fakat sınırsız uzay denir. Kozmologlar uzayımızın sınırsız olduğunu düşünüyorlar (yani bir yönde ilerleyip geri dönmeksizin sonsuza kadar gidebiliriz). Fakat evrenimizin sonlu mu yoksa sonsuz mu olduğuna dair bir kanıt henüz yok.
Uzayda vakum ortamı, yüksek enerjili radyasyon, oksijensiz ortam, çok düşük ve çok yüksek sıcaklıklar gibi farklı zorlayıcı koşullar olsa da bu durumun temel nedeni boğulma. Uzay kıyafeti olmayan bir insan uzayda ancak 15 saniye hayatta kalabilir.
Güneş gibi büyük kütleli gök cisimleri daha çok büküyor. Einstein'e göre ortada bir kuvvet yok. kütle çekim kuvveti, uzay-zaman dokusundaki bu eğriliğin doğal bir sonucu . Yani uzay-zaman dokusundaki eğrilikten dolayı dünya güneşin etrafında hareket ediyor. Evrendeki diğer gök cisimleride aynı yasaya riayet ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri