Kayısıların olgunlaşması ile birlikte Temmuz ayının ilk haftasında başlayan hasat nedeniyle kayısı bahçelerinde hareketlilik şu sıralar üst seviyede.
Hasat dönemi 30 Mayıs-23 Haziran arasıdır.
Kuru kayısı ihracatının yüzde 85'ini karşılayan Malatya'da, 15 Haziran'da başlayan hasat dönemi, temmuz ayı sonunda sona eriyor. 15 bin işçi ile hasadı devam eden kayısının kilosu, boyutu ve kalitesine göre 10 ila 30 TL arasında alıcı buluyor.
Temmuz'un sevilen meyvelerinden kayısı, iştah açıcı özelliğiyle demir bakımından oldukça zengindir.
“Kayısı silkelemesi yaklaşık 15-20 gün sürüyor”
Kayısı hasadıyla ilgili bilgi veren Şahnahan ilçesinde çiftçilik yapan Bilal Akbulut, “Kayısı hasadı Temmuz ayının 5'i ile 10'nu arasında başlıyor. Silkelemesi yaklaşık 15-20 gün sürüyor.
İlgili 30 soru bulundu
Suda Çözünür Kuru Madde Miktarı (SÇKM) % 14,62'dir. Ortalama meyve ağırlığı 27,5 g ve ağaç başına ortalama verim 41 kg'dır.
Hasanbey kayısı fidanı, Malatya'nın en önemli sofralık kayısı çeşididir. Ağaçları yayvandır ve kuvvetli olarak gelişir. Meyve eti sert dokulu ve tatlıdır.
Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır.
Darende kayısı üretiminde Malatya ilçeleri arasında başı çeker. Darende de yetişen kayısı sulu ve tatlı oluşuyla bilinir.
Bölge ekonomisinde önemli paya sahip kayısıya Malatya'da “Mişmiş” derler.
Kayısıların olgunlaşması ile birlikte Temmuz ayının ilk haftasında başlayan hasat nedeniyle kayısı bahçelerinde hareketlilik şu sıralar üst seviyede.
Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç , kayısı hasadında çalışan mevsimlik işçilerin gündelik ücretlerinin bu yıl 16 yaş üstü işçiler için asgari ücretin 1/30'u olan 216 TL olarak belirlendiğini söyledi.
Özellikle kayısı, buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, mercimek, mısır ve çavdar Malatya'da yetiştirilen en önemli tarım ürünleridir. İlde tarım çeşitlilik kazanmıştır. Tarıma ayrılan alanlarda tahıl ekimi ağırlıktadır.
Dikilen Kayısı Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen yabani kayısı anaçlı bir kayısı fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 4. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur veya bodur fidanlarda ise bu süre daha erken olmaktadır.
Şekerpare kayısı sahil bandında Haziran ayı 2. Haftasında, rakım yükseldikçe ise Haziran ayının 2. Haftasından sonra çıkmaya başlar.
Darende kayısı üretiminde Malatya ilçeleri arasında başı çeker. Darende de yetişen kayısı sulu ve tatlı oluşuyla bilinir.
Eski çağlardan beri yetiştiriciliği yapılan Kayısının anavatanı, Türkistan'dan Batı Çin'e kadar uzanmaktadır. Kayısı, coğrafi olarak dünyanın hemen hemen her yerinde yetiştirilse de daha çok Akdeniz'e yakın olan ülkelerde Avrupa, Amerika ve Afrika kıtalarında yetiştirilmektedir.
Genetik araştırmalar, Orta Asya'nın ana vatanı olduğunu göstermektedir.
Malatya kayısıları başka iklim ve toprak koşullarına iyi adapte olamıyor. Dolayısıyla toprak, iklim ve bir de çeşitlerimizin farklı iklim koşullarına adapte olmaması gibi özellikleri üst üste koyduğun zaman işte Malatya kayısıları bu bölge koşullarına iyi adapte olmuştur.
Iğdırlılar da şehrin girişine kayısı diyarı Iğdır'a hoşgeldiniz olsa da kayısı Malatya'nındır. Çünkü ezelden beri gelinen bir gelenek Malatya toprağını sevdiği için daha lezzetli daha dünyaya ihraç edilen bir ürün olduğu için Malatya'dan çıkıyor.
Kayısı kısmen soğuk bölgelerde yetiştirilen bir bitki olması nedeniyle, budamanın soğuklar geçtikten sonra, kış sonu veya ilkbahar başlarında yapılması gerekmektedir.
En iyi Malatya kayısısı olarak bilinen Hasanbey kayısısı, halk arasında sıklıkla geçen bir sofra yiyeceğidir.
Toprak İsteği: Kayısı ağacı; yarı sıcak ve sıcak bölgelerde, arazinin bol güneş gören güney yönlerinde, derin, geçirgen, az meyilli, sıcak ve besin maddelerince zengin, tınlı ve hafif kireçli, tınlı, kumlu tınlı ve humuslu top- raklarda iyi gelişme gösterir ve meyve kalitesi artar.
Kayısı ağaçları genel olarak sudan hoşlanmazlar. Ancak meyvelerin irileştiği ve olgunlaştığı yaz devresinde sulanması gerekmektedir. Su tutan ve derin topraklara dikilmiş kayısı ağaçları zamk çıkartmakta ve çok miktarda çiçek ve meyve dökümü yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri