1-İşlevini tamamlayan uyduların, uzay istasyonlarının kendi başlarına uzayda bırakılmaları, 2-Uzay araçlarının uzayda atıklar bırakması, 3-Uzay istasyonlarına bırakılan çöpler, 4-Uzay araçlarının meteorlarla, diğer uydularla çarpışarak parçalara bölünmeleri uzay kirliliğinin başlıca nedenleridir.
Uzay kirliliği, dünya yörüngesinde ve uzayda çeşitli nesnelerin oluşturduğu tehlikeli bir sorundur. Bu kirlilik, insan yapımı nesnelerin, artık roket aşamalarının, eski uyduların, parçalanmış uyduların ve diğer uzay araçlarının yörüngede birikmesi sonucu oluşur.
İşte ilk uyduların fırlatılmasından günümüze kadar yapılan tüm uzay yolculuklarının bir sonucu olarak; Dünya'nın alçak yörüngesinde kalan roket parçaları, kırık uydu parçaları, uydular, gerçekleştirilen testler ve patlamaların ardından kalan milyonlarca şarapnel parçasından oluşan bu yığının tümü uzay çöplüğüne dönüşür ...
Uzayda bulunan araçların ömrünün bitmesinden sonra dünyaya düşmekte veya uzay boşluğuna gönderilmektedir. Bunu önlemek için gönderilecek uydu ve araçların görev sonlarında yok edilebilir yapılması gerekir. Özellikle güneş etkisi ile tamamen buharlaşabilir şekilde yapılmaları uzay kirliliğini engelleyebilir.
Bu sonuçlara baktığımızda: Uluslararası uzay istasyonunda astronotlar için artan risk yüzünden kaybedilen yaşamlar artabilir. Dünyanın etrafındaki kirlilik baskı ve kalabalıkları arttırabilir. İklim şartlarını değiştirip doğanın dengesini değiştirebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Denebilir ki uzay kirliliği sorunu, insan yapımı ilk uydu Sputnik I'in, 4 Ekim 1957'de fırlatılmasıyla ortaya çıkmıştır.
Dünyada yerçekimi vardır ve cisimleri kendine çeker. Güneş de dünyayı kendine çeker, oysa dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesinden oluşan merkezkaç kuvvet dünyayı güneşten uzaklaştırmaya çalışır. Böylece dünya biri dünyayı güneşten uzaklaştırmaya çalışan diğeri güneşe çeken iki güç arasında düşmeden dengede durur.
Dünya'nın çevresinde, değişik yörüngelerde dönen ve artık herhangi bir işlevi olmayan, insan yapımı cisimlerin tümü, uzay kirliliği olarak adlandırılır. Bunların arasında ömrünü tüketmiş uyduların yanı sıra roketlerin uzaya bırakılan üst aşamaları ve yörüngede oluşan patlamaların artıkları vardır.
Astrocale adlı uzay firması ise uzaydaki çöpü toplayacak uydular tasarlıyor. Uydular yapışkan bir madde ile kaplanacak ve çevresinde uçan çöpleri toplayacak. Rusya da artık kullanılmayan uyduları, sondaları ve benzeri artıkları imha etmek için bir sistem geliştiriyor.
Uzay düşüncülerin aksine tamamıyla boş bir alan değildir; düşük yoğunluklu parçacıklar, ağırlıklı olarak hidrojen, helyum ve plazma, ayrıca elektromanyetik radyasyon, manyetik alanlar, nötrinolar, Kozmik toz ve kozmik ışınlar içeren sert vakumsu bir alandır.
Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) göre dünyanın yörüngesinde 9.600 tondan fazla çöp nesnesi var. NASA ise 27.000'den fazla uzay çöpü olduğunu belirtiyor.
Çöplerin çoğu Dünya'nın atmosferine girdiğinde yanar. Yörüngede döndüğü irtifa ne kadar yüksek olursa, uzay çöpü o kadar uzun süre yörüngede kalacaktır. 600 km'den daha düşük yörüngelerde hareket eden uzay çöpleri normalde birkaç yıl içinde Dünya'ya geri döner.
Uzay enkazı (ayrıca yörünge enkazı, uzay döküntüsü ve uzay atığı olarak da bilinir) insanlar tarafından yaratılan ancak artık herhangi bir yararlı amaca hizmet etmeyen Dünya'nın çevresindeki yörüngede bulunan nesneler topluluğudur.
Doğal uydular uzay kirliliğine yol açmaz. Çünkü onlar doğaldır ve insanlar tarafından yapılmadığı için evrenin bir parçasıdır.
Çöp değildir, kendisine ait bir yörüngesi vardır. Küçük gezegenler gibidirler. Doğal olarak var olan bir şeye kirliliğe neden olur diyemeyiz. Yani kısaca "ASTEROİTLER, UZAY KİRLİLİĞİNE SEBEP OLMAZLAR."
Uluslararası Uzay İstasyonu'nundan astronot Peggy Whitson, 2002'de CNN'e verdiği röportajda uzayın kokusunu şöyle betimlemişti: Ateşlendikten hemen sonra bir silahtan gelen kokuya benziyor. Astronotlar kokuyu barut, kurutulmuş biftek, ahududu ve rom karışımı olarak tarif ediyor.
Öncelikle belirtelim; uzay, büyük oranda boş bir ortamdır. Öyle ki, uzayda 1 metreküplük bir hacimde çoğu zaman birkaç tane atom, molekül ve birkaç parçacıktan başka şey bulunmaz.
Uzayda kalınan süre boyunca yiyeceklerin bozulmadan saklanabilmesi için özel paketler kullanılır. İçecekler de kapalı paketlerden pipetler yardımıyla içilir.
Japonya, Dünya yörüngesindeki çöplerin temizlenmesi amacıyla geliştirilen bir manyetik hurda toplayıcıyı taşıyan roketi geçtiğimiz cuma uzaya fırlattı. Alüminyum ve çelik halatlardan oluşan yaklaşık 700 metre uzunluğundaki hurda toplayıcı, uzaydaki metal atıkları yavaşlatarak dünya yörüngesinden çıkarmayı hedefliyor.
Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), insanlar tarafından uzayda inşa edilen en büyük ve en çok ulusu tek bir proje etrafında araya getiren yapı.
Açıklama: 1. olamaz çünkü kuyruklu yıldızdan kopan parçalar doğal maddeler olduğu için kirlilik oluşturmaz.
Uzayda vakum ortamı, yüksek enerjili radyasyon, oksijensiz ortam, çok düşük ve çok yüksek sıcaklıklar gibi farklı zorlayıcı koşullar olsa da bu durumun temel nedeni boğulma. Uzay kıyafeti olmayan bir insan uzayda ancak 15 saniye hayatta kalabilir.
Dönmenin Sebebi Kütleçekim! Kütleçekim, maddenin uzayda iken birbirini çekme isteği ile oluşan bir kuvvet. Bu kuvvetin asıl kaynağının graviton denen varlığı henüz kanıtlanamamış bir parçacık ile oluştuğu düşünülüyor.
Korkmayın, anında bilincinizi kaybetmezsiniz. Vücudunuz kan dolaşım sisteminizde kalan oksijen rezervlerini kullanacağından, en azından 15 saniye gibi bir zamanınız olacaktır. Hatta eğer nefesinizi tutmazsanız, kalıcı bir hasar almaksızın iki dakika kadar hayatta kalabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri